想生BB

跳至

首頁
34567...9

尾頁

複式洋房

原文章由 kitty_orange 於 08-6-9 23:38 發表

LEEHYORI: hello ar! 我同你一樣都希望成為準媽媽 ! 希望你得如所願, 早日成為準媽媽!

多謝你呀!
希望大家同一時間中啦
係呢, 你幾時知結果呀?
得閒上嚟分享下

複式洋房

我而家都係咁

我而家都係一樣情況, 我m有早(最多早1,2日)或準時, 即是27~28日cycle, 上次5月11日m, 到今日都未再來, 而且完全無"谷"m徵兆, 以前必定一個week前胸脹痛, 今之到今日都冇feel(而且個胸唔只冇痛, 仲好柔軟, 完全冇少少脹實feel), 感覺好似唔會來咁, 但8日時用clearblue驗過又冇bingo喎, 唉, 都唔知點!! m又唔來, b又唔來! 好煩惱! 如果真係遲左來仲煩多樣, 因為本來cycle準會易bingo d嘛, 而家有唔準事件, 好驚更難中....

我最唔明點解一d"谷"m 徵兆都冇, 我見好多sis都話懷孕徵兆同"谷"m 差唔多, 而家我一d feeling都冇, 即係好似2樣都唔來咁呀

有冇sis同我一樣情況呢?

大宅

原文章由 wanabee 於 08-6-11 01:41 發表
我而家都係一樣情況, 我m有早(最多早1,2日)或準時, 即是27~28日cycle, 上次5月11日m, 到今日都未再來, 而且完全無"谷"m徵兆, 以前必定一個week前胸脹痛, 今之到今日都冇feel(而且個胸唔只冇痛, 仲好柔軟, 完全冇少少 ...

wanabee,

我都係好似你咁呀, 我今日day23, cycle通常都係28-30 day, 照計平時m前一個week一定會谷m, 胸脹痛同會有d實實地0既感覺, 到今日都完全feel唔到而且好似你咁仲好soft,只係有d肚痛同兩邊有d扯住咋

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

我今天驗到可能有妊娠糖尿病!

各位姊妹:

我今天去做第一次產檢,姑娘話我可能有妊娠糖尿病!我自己衰用左第一次的小便,姑娘說要第二次的小便喎!我現在好唔開心!

當我再篤手指check血糖,只有4.5,姑娘叫我問醫生,但我唔記得,請問妳們知不知道是否算高呢?

我好擔心我和bb的健康!

如果妳們知道妊娠糖尿病的野,教下我呀!唔該!

Mrs_Lam
11/6/2008
My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Mrs. Lam,
唔好意思呀!o係你個心忐忑不安下問你呢個問題,
但我又唔係好知妊娠糖尿病o既事,
所以唔可以安撫你o既不安。真係唔好意思呀!

你之前咪話你量體溫時,突然之間有一日下跌到36.5 o既,
但最後你都証實你懷孕,
我想問一問,你o係o個日之後仲有冇量體溫呀?
係咪都係keep住36.5度?定係又高番去到37度呢?
以我所知,如果懷孕,唔係應該keep住高溫的嗎?

因我day33之前都係37度以上的,但今朝就量到36.6,
我諗住今日一定會o黎m啦!
但又冇o黎,搞到我個心好不安,
唔知究竟係咪有o左,我仲未用驗孕棒test 的,
因我剛停食避孕藥只係兩個月而已(8/4 m到開始冇食藥),
我驚係因為停食藥而導致m唔準,
但上個月都好準時的(9/5m到),今個月到而家都仲未o黎。

複式洋房

回覆 #85 Mrs_Lam 的文章

唔好擔心住!!
我家姐當時第一胎都係咁
仲有埋高血壓添
佢話我知當時醫生只係叫佢小心飲食
keep住體重
佢個女而家都8歲囉
健健康康
不過你都聽吓醫生意見
唔好咁擔心啦, 對個胎唔好架!!

複式洋房

好多謝妳的安慰!

Dear Leehyori,

Hi! 好多謝妳的安慰!
我真的很傷心!好擔心BB有事!
現在我要小心飲食啦!
二星期後我又再見醫生,我亦被轉介去醫院見醫生!
嗚呼哀哉!
我真的很擔心!

Mrs_Lam
12/6/2008

原文章由 leehyori 於 08-6-12 20:24 發表
唔好擔心住!!
我家姐當時第一胎都係咁
仲有埋高血壓添
佢話我知當時醫生只係叫佢小心飲食
keep住體重
佢個女而家都8歲囉
健健康康
不過你都聽吓醫生意見
唔好咁擔心啦, 對個胎唔好架!! ...
My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!

洋房

Dear Mrs Lam,

你唔好咁擔心啦!只要你keep得好就無事。
我陀住B仔時血糖指數有9度,仲要安排入院同見營養師,但我只係食兩星期糖尿餐之後血糖指數就正常番,不過直到生B仔都要食糖尿餐。

複式洋房

可能冇事架,我第一次唔記得,食左早餐用驗尿,點知話我可能妊娠糖尿病,飲左成桶糖水呀,飲到想嘔呀,跟住醫生check又冇事,可能係尿液中出錯,你又用左第一次尿,都有影響架,唔好咁擔心拉,不過你都要搵番醫生先拉,問下冇蝕底嘛!!

原文章由 Mrs_Lam 於 08-6-11 15:16 發表
各位姊妹:

我今天去做第一次產檢,姑娘話我可能有妊娠糖尿病!我自己衰用左第一次的小便,姑娘說要第二次的小便喎!我現在好唔開心!

當我再篤手指check血糖,只有4.5,姑娘叫我問醫生,但我唔記得,請問妳們知不知 ...

複式洋房

係咯係咯
好多準媽咪第一次咩都唔識
食咗好多唔應該食嘅嘢
去到驗呢樣驗嗰樣先知道有問題
醫生會將最壞嘅情況話你知
但有問題唔代表大件事
佢嘅職責係將有機會發生嘅結果話你知
個結果唔一定會發生架嘛
只要你肯聽聽話話
一定可以生個健康b出嚟
我家姐當年重咗成50磅
又糖尿又血壓高咁
佢都依照醫生吩咐
最後佢都冇事

你咁好人而且又錫bb
你會冇事嘅
放心啦!!

複式洋房

回覆 #83 whywhywhy 的文章

唉, bad news 呀, 可惡的m小姐來左啦! 又要再努力過lu!

whywhywhy, 希望您唔會步我後塵啦! 有好消息記住通知我地喎!

複式洋房

hi mrs lam

唔好咁擔心啦, 您既心情好影響您同您bb既健康架!

我朋友就之前小產過, 40歲先再有, 仲有血壓高, 後尾連個腎都壞左, 佢一直同醫生keep住身體, 好辛苦先捱到個bb夠磅數可以開刀產子, 而家個bb都3個月lu, 好健康! 仲大得好快tim! 睇見佢咁都覺得做媽咪真係好偉大! 我都相信有經歷個試煉, 佢同佢bb會更close, 而bb都更"硬剩"啦!!

妊娠糖尿病既事,我雖然唔係好了解, 但我地會一直係度support您既! 而且依家都未confirm真係啦! 唔使擔心!

祝各準媽咪身體健康!

複式洋房

好多謝大家的關心和安慰!

Dear all,

首先,我十分感謝大家對我的關心和安慰!

心情平和了許多!

再一次多謝大家的開解!

Mrs_Lam
13/6/2008

複式洋房

Mrs Lam,

不用担心, 我都係高齡產婦,仲要係做ivf先有左, 4個月時驗到有妊娠糖尿病, 最後依醫生及營養師的吩咐食嘢及運動, bb出世很健康, 而家差不多1歲啦, 很健康, 所以你不用担心. 你空肚飲糖水0既超標指數幾多呀? 醫生點講呀?

複式洋房

我未飲糖水!

Dear Bigears,

HI!
好多謝妳的安慰及鼓勵!
我未飲糖水呀!安排下個月喎!
我上次篤手指check是4.5,唔知算唔算高?(吃了早餐兩小時)
我現在心情好了一點!
當然,真的有點擔心!
在此,多謝妳的關心!

Mrs_Lam
13/6/2008

原文章由 bigears 於 08-6-13 22:22 發表
Mrs Lam,

不用担心, 我都係高齡產婦,仲要係做ivf先有左, 4個月時驗到有妊娠糖尿病, 最後依醫生及營養師的吩咐食嘢及運動, bb出世很健康, 而家差不多1歲啦, 很健康, 所以你不用担心. 你空肚飲糖水0既超標指數幾多呀? ...

大宅

Mrs_Lam
雖然我唔知咩是妊娠糖尿病呀, 但是妳要放鬆d心情!

我地係度祝福妳同個baby架!加油!

我而家同老公努力緊, 希望好快可以上黎報喜!

原文章由 Mrs_Lam 於 08-6-11 15:16 發表
各位姊妹:

當我再篤手指check血糖,只有4.5,姑娘叫我問醫生,但我唔記得,請問妳們知不知 ...

複式洋房

我記得應該係6.2度才算高, 我當時係5.6度. 而且你早餐食mug亦有影響, 其他媽咪0個時話我聽驗前飲茶食中國點心通常會超標.

大宅

我下個星期二就可以驗孕,希望bingo。
我成日間唔中個肚左下角會有小小痛,成日有作嘔的感覺,我懷疑自己有bb妄想症
不過如果妄想症可成真就好啦。

複式洋房

好多謝妳的回應!

Dear bigears,Yan's,all sisters,

好多謝妳的回應!
我這幾天都感到頭暈,有點不舒服!
我下星期四會去醫院再check,希望無事!
我現在已放棄飲我最愛的熱朱古力了!
但為了BB,我願意作出小小的犠牲!
另外,Yan's希望妳早日BINGO!
等妳的好消息!

Mrs_Lam
16/6/2008

原文章由 bigears 於 08-6-13 22:49 發表
我記得應該係6.2度才算高, 我當時係5.6度. 而且你早餐食mug亦有影響, 其他媽咪0個時話我聽驗前飲茶食中國點心通常會超標.

首頁
34567...9

尾頁

跳至