跳至

首頁

尾頁

伯爵府

便秘~~~ 最緊要, 水份夠!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
最好係普通水, 佢自己飲得唔夠, 就用羹來餵!
呢個年紀, 每日的水份要起碼有32安(計埋奶)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 你試下狂隊佢水, ㄧ兩日之內, 必有55!

我女女雖唔飲奶, 但每日的水份都keep住32安+!

伯爵府

原文章由 小露比* 於 08-5-22 01:17 發表

佢d便便真係硬過石頭,,
唉,,,,

我女女每日2次55, 如果一日1次頭頭果d都會有些粒粒!

如果唔肯自己飲水, 就算用玩具tum住佢, 就用羹來餵都要架啦... 每次ㄧ大碗, 起碼每日3次! 再唔係就煲雪梨水, 唔好用蘋果, 再溝淡些! 用羹餵容易些! 總之, 想辦法比佢飲水, 就算大人辛苦些, 餵多幾次都要架啦!

同埋嚴重便秘唔可以再食太多粗纖維的食物(如:過多的粗纖維綠葉菜/糙米等), 因為粗纖維在正常的情況下可以幫助到55, 但當已經是嚴重便秘的時候, 攝入食物量低+水份嚴重不足是最大主因, 而便便屯積於大腸內, 粗纖維在這個時候幫不了腸道蠕動, 反而會吸收走更多的水份, 另便秘更嚴重!!

總之, 就要想辦法比足夠的水份, 每日32安+! 因為便秘, 所以體內積蓄毒素多, 排不走55, 就自然影響BB的食欲! 這真是個惡性循環! 所以, 要解決便秘先!

伯爵府

原文章由 小露比* 於 08-5-22 13:49 發表
jjtseung ,

今日我試下狂隊佢飲,,希望會成功啦!
煲好粥,,佢又食左唔夠5啖就唔肯食喇,,,,
話飽,,但又食到隻皇帝蕉,,,,,,
之後拎個水樽1路哄1路隊佢飲水,,
都飲左大約2安度,,1陣又再隊過,,希望佢可以飲多D啦! ...

其實多飲水係每日都必須的(如果佢飲奶唔多的話)...
而加你女女的情況可能要通佐已經塞住佐的55, 呢樣野暫時都要靠藥物先夠力! 每日keep住足夠的水分+適量的水果+適量的菜, 之後的55就唔會咁干咁實! 就唔會再發生咁嚴重的便秘!
加油! 等你的好消息!

伯爵府

原文章由 小露比* 於 08-5-23 19:16 發表
頭先聽到瑤瑤喱埋"唔"左幾聲,,
但佢又無扭又無叫我換片,,
咁我就估佢都係痾唔到出黎就無理佢,,
佢玩左1陣間就同我講"片"
我就以為佢都係痾尿,點知打開條片,
原來痾左4粒仔既便便,,雖然痾得4粒仔,,
不過起碼佢都痾得 ...

已經有進步啦! 佢要疴清d硬55先麻!
keep住你而加的努力, 咁以後瑤瑤就無咁ge困難啦!

伯爵府

原文章由 小露比* 於 08-6-2 22:35 發表
THANKS!!
其實我都無用D咩方法!
...........
其實佢由細到大都唔多飲水,,加上而家活動量咁鬼大,
飲少D水真係會好易便秘,,所以而家我都KEEP住佢飲多D水!!...

真係好啦!
我都keep住睇你的post! 不過近排好忙, 無寫post...
瑤瑤好返好多啦!
水份真係好重要, 如果佢肯飲半碗湯, 都照比佢飲... 繼續加油啊!

伯爵府

原文章由 jl118 於 08-6-4 08:15 發表

不如攞齊報告問多個醫生,其他人始終唔了解真正情況。最好當然唔洗啦...你有無問醫生唔洗有乜風險?

agree! 揀個出名些的好兒科, 拎d報告問多個醫生!

伯爵府

其實都係果句, (除非係腸胃有特殊的病), ㄧ般的便秘都係水分唔夠, 咁大的BB每日最少奶+水+湯...over 32安, 我睇醫學資料架!

以前我女都唔中意飲水, 所以要用羹來餵, 就算而加飲唔夠數(我會計住),我都會用羹來補夠30+安! 我女養成飲水習慣後, 自己會走去拎水杯飲,而加每日起碼4-5杯水! 1歲後日日都有便便1-3次!

仲有, 瑤瑤中唔中意飲湯? 如果佢肯飲湯, 餐餐比湯佢飲... 最好當然係水, 不過如果水之外, 都可以用湯, 新鮮果汁來代替!

首頁

尾頁

跳至