自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

到了佢咁既地位身家, 工作對佢黎講,係為興趣, 為地位。
我地個D唔同, 為了5斗米而工作, 當個天突然送有千萬斗米俾你, 你咪覺得我唔洗再做囉~~~
哈哈...
但其實如果我中了六合彩, 我都會仍然想工作。
工作自己都有滿足感, 同埋唔工作會幾頹。 (同埋E+既六合彩彩金都已經唔多了, 另外個POST 講退休, 退休廿年都要800萬....六合彩頭獎都係得8M。)
Childhood is journey, not a race.

子爵府

引用:Quote:原帖由 廷廷媽 於 15-02-06 發表到你

原帖由 cattz288 於 15-02-06 發表
反而我觉得佢身家咁厚,why起樓要賺到盡?!

...
公子揸旗,老爺年代無咁盡

伯爵府

畀面勳章

回覆:無聊討論,點解d身家過億嘅人仲要繼續做嘢

佢有講過。話佢責任大。佢唔做好多人無工開。所以佢唔停得。

侯爵府

賺錢係佢人生樂趣

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

我愛Corina 發表於 15-2-6 09:14
隔離屋個亞婆,佢身家過億,收租都個個月6位佢都仲執紙皮
佢4個仔女,3個無做野

亞婆執紙皮嘅毅力, 身教唔到3個仔女...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 15-02-06 發表呢

原帖由 我愛Corina 於 15-02-06 發表
應該唔會山崩,佢地收租都幾十萬

我係唔明紙皮值幾多錢je同d有需要亞婆爭飯食 ...
看似多!但如果好似亞梅成家咁就....

放下自在

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

這樣才有方向啊

日日百無聊賴,連起床不起床都無所謂,個人會好頹廢的

公爵府

引用:太多人靠佢開飯,点可以唔做,佢有重大责任

原帖由 maggielucas 於 15-02-06 發表
太多人靠佢開飯,点可以唔做,佢有重大责任
同意

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

回覆:little_chamo 的帖子

其實啲生意都唔洗佢落手落腳做,只是請人幫手管理,最多做下重要決策。啲錢太多都要搵地方放,冇理由放銀行收息,咁要做投資梗係自己有得話事好啲。成功咗有滿足感,所以近年李生都有投資啲新公司,注資俾人創業。

男爵府

對我地黎講,好多錢,夠洗幾世,但對佢地黎講都未必夠養老呢?

翡翠宮

唔做工點過日晨

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:對我地黎講,好多錢,夠洗幾世,但對佢地黎

原帖由 yuki_lamb 於 15-02-06 發表
對我地黎講,好多錢,夠洗幾世,但對佢地黎講都未必夠養老呢?
又唔觉加x好奢華喎!

放下自在

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

因為唔做野會無寄託,我覺得甘有錢既人,想去既地方去晒,衣食住行,樣樣都可以最好,要咩有咩。唔番工,日日係間大屋都無野做,好悶嫁。
Life is better when you're laughing!

男爵府

咁即係如果我有一億幾億身家,我都唔應該做野?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 little_chamo 於 15-02-06 發

原帖由 木土土 於 15-02-06 發表
工作得到的不只限於金錢,還有權力及其他自我良好感覺!
呢句真。

子爵府

加上可能佢係靠自己起家, 知道"力不到, 不為財"

水晶宮

引用:太多人靠佢開飯,点可以唔做,佢有重大责任

原帖由 maggielucas 於 15-02-06 發表
太多人靠佢開飯,点可以唔做,佢有重大责任
after

唔洗去倒億億聲。

做老細你就明,人睇你好,你睇人好。
當有人跟你搵食,就好多責任。

大宅

回覆:無聊討論,點解d身家過億嘅人仲要繼續做嘢?

+x哥不斷搵錢,亦不斷做善事,建學校。

伯爵府

工作其實唔只為錢。
而且,人到無求品自高,或者呢類人好好work with添呀

首頁
12345...6

尾頁

跳至