論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

月餅勳章

1) 如果得工人同小朋友(約一歲), 如果佢要煮午餐俾bb食, 小朋友就無人睇住....你們平時點安排的? 一早煮定再番熱??

2) 如果唔俾門匙姐姐, 我放假又唔想限時限刻, 但依家天寒地凍, 要佢在出面成日又好似好慘咁. 有無咩好提議?

先謝謝解答

水晶宮

1. 放小朋友係網床,或學行車中,收起家中所有有機會從高處墮下的物品.得唔得?
就算自己湊,都一樣要面對呢D問題.

2. 唔比key,就一定要開門比工人.唔想限時限刻,一係就你等工人,一係就工人等你.如果有會所,咁都好D.如果無,你就要次次休息日都同工人夾清楚,你會幾點係屋企,佢會幾點返來,免得大家等來等去.

大宅

月餅勳章

回覆 方方媽媽 的帖子

1) 明白
2) 都有傾好幾點番, 只是覺得要佢留在外面到10pm好似有d殘忍....因她剛來報到, 無朋友, 又唔熟環境
有同佢講有會所的, 不過佢好似唔肯去....(可能覺得自己是工人, 唔應該去....呢方面佢分得好清楚)

謝謝意見~

水晶宮

miraclam 發表於 15-2-6 15:34
回覆 方方媽媽 的帖子

1) 明白
有會所就唔洗擔心啦.
大把工人係會所吹水,吹到夜一夜先至返屋企.

男爵府

引用:1)+如果得工人同小朋友(約一歲),+如果佢要

原帖由 miraclam 於 15-02-06 發表
1) 如果得工人同小朋友(約一歲), 如果佢要煮午餐俾bb食, 小朋友就無人睇住....你們平時點安排的? 一早煮定 ...
其實點解唔比門匙?

男爵府

引用:1) 如果得工人同小朋友(約一歲), 如果佢要

1) 如果得工人同小朋友(約一歲), 如果佢要煮午餐俾bb食, 小朋友就無人睇住....你們平時點安排的? 一早煮定 ...
1)bb bed 可否推到從廚房望出來視覺範圍內?
2)佢可能怕你介意先吾敢去會所啫。你同佢講係你想佢去嘅可以嗎?叫左佢佢唔去佢會自己諗點消磨時間。附近商場都好多工人等夠鐘返屋企。
其實佢做耐你唔洗幫佢諗去邊度消磨,佢左識多左人到時係你怕佢去到遲返屋企添呀。

大宅

引用:1)+如果得工人同小朋友(約一歲),+如果佢要

坐highchair

公爵府

1)放bb係網床

2)請工人都係想方便自己,唔比key就麻煩到自己

首頁

尾頁

跳至