跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囝囝自從5月1日PARTY後就開始咳咳同流鼻水,但冇發燒、食得瞓得玩得,跟住帶佢睇咗兩次醫生,都係話受過濾性病毒感染而普通傷風咳,跟住食哂啲葯鼻水收咗,咳就簡唔中都有,之後就給猴X散比佢食,因為我囝囝本身都有鼻敏感同埋條氣管係弱啲,所以都係有幾聲咳囉,但見佢冇咩嘢,又係食得瞓得玩得,故冇理佢,費事比佢食咁多西葯。

不過,前幾日見囝囝有時食完奶OR瞓醒覺,咳到回唔到氣咁,之後又冇咩照玩,所以我同亞嫂(幫我湊仔)講返咁情況。點知前兩日亞嫂打嚟話佢咳多咗帶佢睇多次醫生,點知醫生診斷佢係《急性支氣管炎》,要即刻寫信去公立醫院吸氣 ,我亞嫂即時搭的士去醫院,即刻安排佢去急症室吸氣,亞囝可能驚果舊嘢唔知咩嚟,同埋陌生環境+人,嗌同喊到成間急症室都震哂。仲要留院吸氣到現時都未出得院呀 ,因為醫生話佢情況好轉,但仲差些少,要再視乎情況先。同埋宜家政府醫院兒科醫生同護士真係好緊張同細心每個小朋友病況,唔會掉以輕心,可能早前啲流感個案都係針對小朋友啦,真係好多謝佢哋悉心照料。

而我囝囝住院到現時為止,都係吸氣,冇葯食,食得瞓得同玩得,仲冇咩好玩,百厭到左搞右搞,擒上擒落,而且食量仲大咗!唉...我亞嫂連續兩日留夜啦,而我昨日放咗晏晝去接更至凌晨1點先歸家,公司又多嘢做行唔開,如果唔係今日再去接更,等亞嫂有得休息。一陣放工就要雞咁腳走去醫院。

其實病房中所有小朋友都係呢啲呼吸病,隔離床果個妹妹只得幾個月咋,嘩,睇見佢又要吊水、種豆果隻手,真係肉痛。醫生話呢啲病況對小朋友好普遍,仲話宜家空氣差加上啲菌真係好惡,所以小朋友咳咗幾日都要去見醫生CHECK下穩陣。所以 各位媽媽真係小心啲呀!

複式洋房

woody仔 take care ar!!!

大宅

原文章由 lokjudy 於 08-5-24 21:18 發表
多謝大家關心 亞囝禽晚接咗返屋企瞓,可能瞓咗三晚醫院,半夜有啲扭計,um..仲要佢困咗咁耐好似放監咁,好興奮唔瞓覺,臨瞓前勁扭囉。搞到條氣好似速咗啲,我同C6好鬼驚 ,打去醫院病房問下點搞,話如果要返去睇又要 ...

lokjudy~

至緊要woody仔無事呢...妳都要放鬆先...妳都識得話長憂九十九, 仲有大把時間呵 唔係妳緊張時, 仔仔又緊張架啦~母子心靈相通麻..

男爵府

多謝大家關心 亞囝禽晚接咗返屋企瞓,可能瞓咗三晚醫院,半夜有啲扭計,um..仲要佢困咗咁耐好似放監咁,好興奮唔瞓覺,臨瞓前勁扭囉。搞到條氣好似速咗啲,我同C6好鬼驚 ,打去醫院病房問下點搞,話如果要返去睇又要重新係急症輪過,但係比啲呼吸聲比亞嫂聽(電話),佢話唔似入院前既聲囉,唉...經過入院,宜家亞囝有咩唔對路,我哋都好敏感架:cry: 最後都比佢係屋企瞓咗一晚先算。不過,我同C6就成晚冇覺好瞓囉。今朝瞓到9點多,亞囝一起身就好似平時咁對住我笑,唉...我先放心咋,今日同佢去公園玩、哂太陽,佢好咗好多啦。
正所謂﹕養兒一百歲、長憂九十九:-(

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

Judy

Glad to learn about the great news and you all take good care ar

原文章由 lokjudy 於 08-5-23 09:54 發表
多謝各位問候同關心呀!頭先我亞嫂打電話嚟醫生話今日可以出院啦!

禽晚去到醫院見到隔離果兩個小朋友都出院渡假,成間房得返我個囝,好似冷清清咁,雖然咁諗唔係咁好 ,因為小朋友可以出院係好事,但我係唔開 ...

大宅

哎呀, 呢幾日唔得閒上網,
唔知道細woody入左院,
好彩宜家出左院,
Judy, 唔得閒唔駛幫我地攪d衫住,
唔急架~
細woody宜家仲有冇咳同流鼻水呀,
希望聽日見到佢啦~

大宅

原文章由 lokjudy 於 08-5-23 12:27 發表
再次多謝各位呀!

emma星期日見la

果個疑似肺炎既病人,入咗嚟瞓咗一陣啲護士即時要佢轉房lu,我都好驚架 ,因為困埋一間房嘛,況且個病人好大個架,成十多歲既青年嚟。
頭先C6打嚟話已經接咗佢出咗 ...

lokjudy~
好yeah! 細woody仔終於好番~
長氣d~ 都要小心d, 香港空氣差, 真係要小心小心~

p.s.妳地星期日上堂? 好掛念呀....唔...好想同妳地再返呵..可借我住老遠遠呢

大宅

原文章由 BB811 於 08-5-23 00:23 發表
吓! 小胡媽, 乜咁大件事呀! 小woody仔幾時先出得院呢? 心痛c了! 好快到sat,唔好咁擔心啦...好快好番啦! 峰峰都重有咳要食藥, e生都話佢氣管唔好

果晚同你 之後, 我就去咗睇e生,腸胃炎呀.... ...

峰媽Emily~

峰峰好番味呀? 而家空氣質數差, 有無買部空氣清新機? 妳自己點呀? 身子要緊. 小心食野呀. 要食白粥架~
我仔仔耳仔明明好番晒, 但昨晚又見到損左少少, 今日要返工, 我叫c6晨早去睇第二個兒科睇下咩事. 我自己又喉嚨勁痛. 希望大家大人細路都快d好番啦~

p.s. 妳就好啦. 放大假. 我唔放得..coz我同事要7月先返. 仔仔下個月生日我都唔敢請長假呵

洋房

回覆 #7 lokjudy 的文章

恭喜哂!!大人同小b都要小心保重呀~~

大宅

yeah! 好開心呀 ...可以出院...返屋企就可以休息得舒服d喇...
真係活躍嘅woody仔呀...好番晒就要 辛苦嘅爸爸,mama&伯娘呀....

原文章由 lokjudy 於 08-5-23 12:27 發表
再次多謝各位呀!

emma星期日見la

果個疑似肺炎既病人,入咗嚟瞓咗一陣啲護士即時要佢轉房lu,我都好驚架 ,因為困埋一間房嘛,況且個病人好大個架,成十多歲既青年嚟。
頭先C6打嚟話已經接咗佢出咗 ...

大宅

恭喜哂woody可以出院呀~ 哲哲都有鼻敏感(我遺傳比佢 )新年嗰排都試過氣管敏感,佢重要食類固醇o添呀~ 不過濟量好少,之後就好番~你記住比佢飲暖水,由其咳嘅時候~唔好食或飲咁多凍野~好快好番!! 你都好小心身體!!
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

男爵府

再次多謝各位呀!

emma星期日見la

頭先C6打嚟話已經接咗佢出咗院返伯娘度,仲話就咁出院,冇葯食又唔係渡假病人,又唔駛覆診 ,仲話宜家亞囝係亞嫂度走嚟走去,擒上擒落係度玩緊,我係電話度都聽到佢玩到呱呱叫。

大宅

好野!

brother 可以出院 Lu!!!!

男爵府

畀面勳章

恭喜晒呀~ 希望woody仔健健康康, 精精靈靈。

之前係我自己入院, 我個囡仲健康過我...

原文章由 lokjudy 於 08-5-23 09:54 發表
多謝各位問候同關心呀!頭先我亞嫂打電話嚟醫生話今日可以出院啦!

禽晚去到醫院見到隔離果兩個小朋友都出院渡假,成間房得返我個囝,好似冷清清咁,雖然咁諗唔係咁好 ,因為小朋友可以出院係好事,但我係唔開 ...

大宅

yeah yeah woody 出院啦.
乜疑似肺炎冇得隔離ga 咩mouth:

男爵府

禽晚去到醫院見到隔離果兩個小朋友都出院渡假,成間房得返我個囝,好似冷清清咁,雖然咁諗唔係咁好 ,因為小朋友可以出院係好事,但我係唔開心既是囝囝唔知何時可以出院囉,始終都係一句醫院菌多,之後好快又入咗兩個病人,一個係出院渡假又發高燒、另一個係疑似肺炎,所以我好想快啲走人。

醫生話亞囝都仲有少少,想佢清哂先走得,我亞囝既精力,簡直老虎都打底呀,我同隻佬就嚟比佢玩到 ,小朋友入院只係啲大人辛苦啲,不過最緊要佢精神同健康,食得瞓得玩得。係呀!今次真係最感謝亞嫂幫忙呀,佢過兩天會去旅行充電,而今晚我會湊返亞囝幾日囉。原本明日要去健康院打一歲針都要改期lu。

你啲衫仔已經返哂貨啦!好鬼感動呀 ,你連賓賓都出動埋想幫我手,我唔客氣架,有咩好打比你啦! 你都要小心啲呀,峰峰未好就要睇多次醫生,都係果句,宜家啲菌真係好勁呀!大家小心...

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

哎乜, 真係担心! 小Woody 要快D好返! Judy 你記住休息多D, 仲有叫你亞嫂都係! 飲返杯維他命C, 抵抗力好D, 出入e院都冇咁易病! 加油!

大宅

放鬆d呀...woody仔食得玩得又瞓得,仲咁精神,好快完全康復ga.你都要take care yourself呀,先有精力take care woody仔ga. ..

大宅

放鬆d呀...woody仔食得玩得又瞓得,仲咁精神,好快完全康復ga.你都要take care yourself呀,先有精力take care woody仔ga. ..

大宅

吓! 小胡媽, 乜咁大件事呀! 小woody仔幾時先出得院呢? 心痛c了! 好快到sat,唔好咁擔心啦...好快好番啦! 峰峰都重有咳要食藥, e生都話佢氣管唔好

果晚同你 之後, 我就去咗睇e生,腸胃炎呀.....睇咗3次e生都未好番! 今日忍唔到口食咗雲吞又痛過

呢排唔得閒就唔好幫我訂衫仔了,真係辛苦哂!
**我下星期一放假,有咩要幫手請出聲,ie.叫我隻bunbun幫你買嘢or煲"足"等...

首頁

尾頁

跳至