自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

見四川地震好慘,出於善心,將d無用物品放上yahoo義賣,當收到對方send黎的入數收據,便會寄出貨品,但估唔到有d騙徒襯d賣家出於善心,竟然做出d這樣缺德行為,將張入數紙係電腦更改價錢,重覆騙取貨品!係d心水清賣家發現,個騙徒3日內bid咗成近萬元貨品,今早我打咗去郵局叫咗截起我件貨品,局長都話呢2日都有好多位賣家打去截住貨品,知道有d賣家報咗警,我都send咗電郵去警局備案!

[ 本文章最後由 reego 於 08-5-23 14:16 編輯 ]
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢全部購買日子都係19~21號期間,正常會唔會咁買野法?有錢不如直接捐款啦~~~而且佢入錢剩係捐款去匯豐本身賑災戶口,唔係指定5間捐款機構,d賣家問佢,佢就話都一樣係捐款!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

伯爵府

d人落地獄!

[ 本文章最後由 reego 於 08-5-24 07:58 編輯 ]

禁止訪問

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 reego 於 08-5-23 18:46 發表
呢個騙徒好有禮貌,好古惑!今晚yahoo d賣家約埋出旺角報案,有成近20張收據攞去!
佢可能估唔到d賣家咁團結!

可唔可講係邊個買家

大宅

依D人實有報應

伯爵府

呢個騙徒好有禮貌,好古惑!

[ 本文章最後由 reego 於 08-5-24 08:01 編輯 ]

複式洋房

但我頭先睇過個位懷疑騙徒嘅評分,有D人真係比劣評佢,但佢自己講到好似冇呃咁嫁,仲話可以寄番D正本收據比其他賣家添!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

國難當前竟然有人做出呢啲事真係人神共憤呀! 等天收啦!
我要記得幸福......

大宅

禁止訪問

禁止訪問

別墅

一早估到啲人會咁啦, 唉 ... 剛剛今朝先同同事講完, 話一定有人會改收據 ... e+啲人真係 ....

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 catw88 於 08-5-23 13:50 發表
咁都好..不過順帶一問..
個賣家又會唔會用你張receipt 去bid 另一樣野呢?
不如你同個賣家講會remark 一d字代表呢張receipt 係已用作你地0既義賣...
sorry~會唔會多事諗多左..唔好介意~
...

呢個問題我寄之前都有諗過架~但我見日期銀碼都未必夾到~冇諗過d衰人會用電腦改架嘛

伯爵府

似係果個騙徒,佢連bid我3款貨品,我指定入"紅十字會",但佢又係唔入果5間機構,入咗去匯豐d賑災戶口,見都係做善事,見有入數收據,便將貨品寄出!

複式洋房

原文章由 reego 於 08-5-23 10:10 發表
見四川地震好慘,出於善心,將d無用物品放上yahoo義賣,當收到對方send黎的入數收據,便會寄出貨品,但估唔到有d騙徒襯d賣家出於善心,竟然做出d這樣缺德行為,將張入數紙係電腦更改價錢,重覆騙取貨品!係d心水清賣家發現,個騙徒3日內b ...

唔該可唔可以公開個騙徒買家個名出嚟呀?PM比我都可以,因為我最近都有將一部份嘅貨品放咗喺YAHOO拍賣場度義賣嫁!但最近有一位買家總共幫我BID咗$300貨,我本來有5個指定機構比佢揀嚟入數,但佢尋日EMAIL番張收據比我,我發現原來佢所入嘅賬戶唔係我指定個5間,問番佢,佢又話好多賣家都指定叫佢入果個賬戶(佢入果個係HSBC特別開立嚟比人捐款嫁),咁我見HSBC網頁真係有哩個捐款賬戶,所以我應承佢會寄貨比佢!

但由於我貨品未寄出,啱啱又見度你個POST,所以想問清楚一下呀?雖然我D貨唔係好貴,但都唔想有人襯機會混水摸魚呀

別墅

乜啲人咁衰架~

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

我自己都有放上去義賣,都寫明會收取正單,因為怕人重覆使用,不過我自己又冇唸過會重覆使用,c la,人地會唔會都咁唸我呢,咁煩ka,一心想做善事,但被d壞人攪到你估我,我估你!

男爵府

我都有係yahoo義賣d野黎賑災,係賣之前我都驚有人會混水摸魚攞一張receipt bid幾樣野,所以我每個都要面交,一手交$一手交receipt正本,真係唔知點解d人咁都要呃,超賤!

首頁

尾頁

跳至