自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

採購帳篷 高達萬元一個 網民促中國紅會交代捐款去向 (明報) 05月 23日 星期五 05:05AM
【明報專訊】中國紅十字會總會前日承諾,地震災害捐贈款物及調撥、分發、使用情將定期向社會公告,接受審計部門及社會監督;不過有內地網民揭發,紅十字會所採購的帳篷每個1萬多元,遠高於

市場價格。此事引起強烈反響,網民紛紛要求中國紅十字會對所有捐款去向做出解釋,有網民指出,所有捐款都是救命錢,不要讓人們的愛心被貪官吃了,要嚴查貪官發國難財。

中國紅十字會官員日前接受央視採訪時無意間泄露內情,該官員表示下一步將向災區送去價值1300萬元的1000多個帳篷。有行內人士質疑,區區空心鋼管和棚布搭起來的帳篷要1萬元1個?實在太離譜了。

據了解,國內市場帳篷售價多在1000至3000元之間,例如可居住4至6人的帳篷(3米寬4米長2.7米高)僅售1800元,並無1萬多元那麼貴的帳篷。以上僅是單價並非批發價格,如果大批量購買還要便宜很多。

救災帳篷現豪宅惹公憤

據副民政部長姜力透露,[url=]四川
[/url]大地震導致500多萬人無家可歸,目前帳篷缺口非常大。不過有成都市民揭發,一些救災帳篷沒有用到災區,反而在多個高檔屋苑出現救災專用帳篷。這引起許多市民憤怒並報警,有人還成立「成都全搜索特別行動組」積極監督揭發,一些成都市民還投訴,為此集會抗議時卻遭到警察毆打。

另外,一名成都製藥廠員工透露,中江縣紅十字會人員日前購買1萬多元救災藥品,但要求開5萬多元發票。該廠未答應,結果由通化一家藥廠經營部給他們開了。

據統計,截至周三(21日)晚6時,中國紅十字會總會、中國紅十字基金會、地方各級紅十字會共接收地震災害款物折合人民幣41億元。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Henrymama 於 08-5-24 22:23 發表

網上消息真真假假乜都有, 但有d一睇就知疑點重重:

大陸開RMB50000的發票要付增值稅17% = RMB8500

試問做RMB10000的生意, 邊個會幫你開RMB50000的發票並交RMB8500的稅?

既然佢地知邊間藥廠開假發票, 點解只係 ...

同意,新聞尼d真係要想清楚真假,特別尼期都已經見識過唔係事實的假新聞/真宣傳 ...我想睇完新聞都要想清楚先~

我都覺hk紅十字會唔等於中國紅十字會,but點樣知道中國紅十字會ge職員係公務員呢???
但hk紅十字會的職員唔係公務員

[ 本文章最後由 南瓜車公主 於 08-5-25 18:58 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 viewer 於 08-5-24 15:32 發表

我本來也這樣想,不過一位在內地工作的朋友告訴我:

如果捐$100中,$1給了災民, $99 養肥了貪官;
當貪官明白,災難會使他得到更多錢,
將來的人為災難(e.g. 豆腐渣學校)可能會越來越多!

這樣,
『$99造成的禍』比『$1造成的善』 ...

叫得做"貪官",盡其禍都係"謀財",又何來"害命"

每次觸動港人大規模捐獻全是天災,人禍?! 大陸發生唔少,但我就未見過咁多人肯捐錢
『$99造成的禍』<---太沉重了! 實在想得太多!
行善者只求心安,無謂瞎扯傳言....

男爵府

e+都有好內地人捐錢,難道佢地唔知有貪官, 如真係99蚊係貪官, d災民得一蚊, 甘佢地d災民今時今日會唔有物資, 好多傳媒都上左去災區,佢地一定會爭相報導此事.
中央都好重視今次的災情同貪污, 新聞都有報導,某人利用職權o羅左d救災食物去自己女朋友shop, 發生警民打架, 個四川長官被人"爆樽".
有d內地人知少少辦代表.我以前係外國讀書果時, 有個黑龍江同學同我講, 佢老豆係共產黨, 有d落後既村落反共產黨, 結果政府派解放軍去將成條村毀滅埋,d人全部殺曬,仲試驗埋武器.

原文章由 viewer 於 08-5-24 15:32 發表

這樣,
『$99造成的禍』比『$1造成的善』 ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

一早預左
呢d人有報應架

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

子爵府

原文章由 bbdou 於 08-5-23 11:57 發表
有人會因為唔想d錢落左貪官個袋而唔作出任何捐款,但係諗深一層,即使我捐的$100只有$1係真正幫到有需要的人,我都會捐,因為如果我唔捐,佢地就連呢$1都冇。

莫因善小而不為! ...

這樣,
『$99造成的禍』比『$1造成的善』大得多,
我們便變成『好心做壞事』....

唉!......
點算?

[ 本文章最後由 viewer 於 08-5-24 15:33 編輯 ]

大宅

莫講埋沒良知事件沒完沒了,就算打正旗號的慈善機構,大眾也需要清晰有關食水深的問題...

6大國際救援機構行政費用支出比較
>
> 機構 籌款/行政 四川地震籌款 評語
> 支出比例 至(19/05)
>
> 香港紅十字會 1.11% 逾2.5億 捐款首選
>
> 救世軍 2.5% 900萬 捐款次選
>
> 香港世界宣明會 5.6% 5,500萬 不能接受
>
> 聯合國兒童基金 7% 1,700萬 不能接受
>
> 無國界醫生 13% 無資料 不能接受
>
> 樂施會 19% 2,150萬 食水最深
>
> 個人推介香港紅十字會和救世軍,因行政費用最低及合理僅超越1.11/2.5%. 其
> 餘都不能接受,當中樂施會最為費解,衹有8成款金到位真是十分搶錢.
> 本年度樂施毅行者決定不參與作為無聲抗議.

假如大眾市民仍有一顆善心,唯一可以做亦只有繼續捐款,如果為了那群害群之馬而卻步,需要救助人民就成為最大犧牲者

男爵府

如果d人會話, 捐左既錢會去了d貪官到, 唔想比人呃去自己嘅同情心,所以唔捐唔代表無同情心。
e架甘多國家捐錢比中國, 都唔可以話某某國家同情中國,係國與國之間互相幫忙,(當然當中亦存有政治因素) 他日佢地國家有事,中國都會伸出援手,幫番d曾經幫過中國既國家,發揮互助互愛既精神。 如果天災或者疫症他朝有日發生係你自己身上, 捐來既一蚊, even真係有貪官o羅左7毛, 你都有3 毛。 人人都好似你d 甘既想法, 災民唔好話三毛, 就連一毛捐款都會"無"。 所以捐錢怕去左d貪官,所以我唔捐啦! 真係….! 就算無貪官, 捐去香港紅十字都有好小行政費抽起啦!
點可能可以全數捐贈 除非你走上去災場派錢比d災民。好似某人無錢,十日都無飯開,有人送碗差雞飯比此人,可能途中比人o羅左d差燒同雞, 但最後佢都可以食到碗飯, 唔冼死!

捐錢者唔一定好有同情心, 唔捐更加5代表無同情心。
中國都致力打擊貪官架啦! d時間佢呢!

況且,事情唔一定甘worse, e+中國都改善左好多。

原文章由 白活 於 08-5-23 15:17 發表
所以唔捐款唔代表無同情心,
而係唔想比人呃自己嘅同情心

若然真係全數可以幫到災民,
我地唔介意咁做,但用人地嘅善心
去養肥班打壞,咁就佛都有 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-5-24 16:15 編輯 ]

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章

咁賽馬會呢 ?
我見投注站放了個箱出來 ,話全數用在災民身上

照上面果位post 資料出來..
好似無國界醫生最好喎~
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

別墅

原文章由 鵝老太 於 08-5-23 17:14 發表
係香港討論區睇到,原來中國紅十字會d 職員係公務員,要係共產黨員至做得 http://www2.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7218504&amp;page=3

中國紅十字會唔等於香港紅十字會.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #45 大眼肥妹 的文章

我地啱啱係深圳買咗600個帳蓬,$120個,我先生自己親身睇過,可以容立4-6人。

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

天下烏鴉......
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

大宅

國際慈善機構 我很少聽到人捐去救世軍

男爵府

係香港討論區睇到,原來中國紅十字會d 職員係公務員,要係共產黨員至做得 http://www2.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7218504&page=3

男爵府

原文章由 shirley73a 於 23/5/2008 11:49 AM 發表
人地已經咁慘, 點解仲有d咁無良嘅人!!!

另外,一名成都製藥廠員工透露,中江縣紅十字會人員日前購買1萬多元救災藥品,但要求開5萬多元發票。該廠未答應,結果由通化一家藥廠經營部給他們開了。

男爵府

AGREE. 總之幫到幾多咪幫吓law.
原文章由 catcatmom 於 08-5-23 13:35 發表
係中國紅十字, 我地捐係香港紅十字,對嗎?
如果個個都係甘林, 捐錢=去左d貪官到.
d災民死得快d!
[

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至