懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我想問高齡除了 check 唐氏外,還有甚麼醫院產檢關要過,才決定會保留個胎呢?我而家第十二個星期,昨天才第一次產檢,下星期才 check 唐氏,好似漫漫長路咁都未 confirm 到個胎健不健全。又唔敢食好營養食物怕養到個胎好大,驚萬一發現唔健全時人工流產都易些。因自己是高齡,又冇做婚前檢查,真不敢抱住什麼期望可以好順利咁有個健康 BB。

男爵府

事實上, 這個世界 除了唐氏 這种"弱智" 慶幸可以在胎兒 16w 99%查到,仲有很多弱智的病, 是查不到的,我覺得, 只有隨遇而安,不要去想太多,,前方一定有路可以行下去的,保侍平靜的心,做正常的檢查,甘就行了....
大家努力!

男爵府

甘醫生話等埋驗血, 甘 17w 時再叫我決定抽不抽洋水..... (如驗血我都16w才驗就只收診金60.-,但我心急,就自費450.-先抽血,有咩事,早d知呀麻..)

男爵府

(順帶一提,政府醫院產檢凡知道你OSCAR 係 low risk都唔會再做抽羊水...抽羊水始終有1/200嘅流產風險,佢哋覺得OSCAR low risk嘅就冇需要冒呢個險.)..系呀,我都36ys, 昨天我12w度了頸皮,冇事,甘贊育就不贊成我抽洋水, 甘我自費給了450.-抽血,一個星期才有結果,甘醫

子爵府

牛年勳章

政府醫院既產檢係唔包OSCAR嘅,所謂係政府做:其實係威爾斯或贊育跟大學医学院額外提供的自費医療服務,收$1,300,做完即日知道result(坐返喺度等或等電話都得).如果係high risk,佢哋會幫係book期做抽絨毛或抽羊水(收$100當1日日間住院医療服務).
不過威爾斯或贊育的booking好爆,通常一bingo就打去book.
私家医生的OSCAR都係send番去威爾斯驗,要等幾日先有result.
我都係高齢(39),初初知bingo又係好多担心,諗住一定要做抽羊水,但做完OSCAR知道BB low risk之後,開心到喊,即刻冇再諗抽羊水 lu...
順帶一提,政府醫院產檢凡知道你OSCAR 係 low risk都唔會再做抽羊水...抽羊水始終有1/200嘅流產風險,佢哋覺得OSCAR low risk嘅就冇需要冒呢個險.

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 17:08 發表
有些人又話高齡在政府醫院做 OSCAR 唔洗錢,有些又話要錢,唔知邊個對。做完知唔知幾耐才出結果給妳?

[ 本文章最後由 almaly 於 08-5-24 07:23 編輯 ]

大宅

我都係高齡架...38啦,好隨緣咁有咗第一胎...喺廣華因為高齡直接安排做度頸皮同抽血,幾個套餐任選(有2個choice要錢有2個free),我選咗個度頸皮同早期抽血驗甲胎蛋白(450$),度頸皮醫生話ok,點知抽血唔及格,話高危,要選抽絨毛or抽羊水,我都担心...所以抽羊水算啦,依家開始16wk,仲有10日就抽羊水...

最初知道係高危都唔開心,但我由開始都決定要抽羊水,所以好快又平靜番,依家日日努力健康食食食,等bb有營養,我又唔飲得奶,所以都有担心營養唔夠俾bb...

睇住個肚一日一日咁大,又好開心既...隨緣啦,我諗做咗抽羊水同照結構都應該可以好安心.

複式洋房

我在東區醫院做,照結構性超聲波醫生話ok,其實抽血報告大約幾天就出,不過佢安全計一定話兩星期就有,東區只收診金,不過,我知道應該和威爾斯有唔同,所以威院可能貴少少。高齡產婦應該不會太貴如果在政府醫院做,我知有D friend 佢唔係高齡都想做可能會收貴D或排好耐期先有得做 (於政府醫院),我覺得最緊要安心姐!仲有你可以兩邊睇:政府和私家,因為唔好"size"左我地有的福利和有時政府可能做的檢查唔駛錢,不過你可以自己決定,見步行步,因為都擔心唔到咁多,最重要就係休息和養胎,唔好咁大壓力!因為唔同的階段都要諗和面對不同的情況和事情。

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 14:43 發表

咁請問妳唐氏綜合症的報告要等幾耐才有?我想多數要開刀,可能會去私家醫院生。不過現言之尚早,個 BB 都未知 Pass 唔 Pass 到。

大宅

我今年34歲,第一胎,生時將會35,都算高齡,我都book左oscar,其實oscar係任何人都要俾錢,高齡唔駛錢驗個d好似簡單d,威記驗oscar如果結果唔好,佢會幫你抽絨毛,$1300係包埋後期d跟進,私家就要逐樣計囉。

大宅

好媽媽勳章

我個醫生refer我去Dr Macor Wan's office度做, 佢抽絨毛收$5500, 抽羊水就好似係$4000左右!

原文章由 baby_ads 於 08-5-23 18:25 發表
想問下, 抽絨毛同羊水咩價錢,同埋係邊度做? 我知絨毛就貴d......

大宅

想問下, 抽絨毛同羊水咩價錢,同埋係邊度做? 我知絨毛就貴d......

原文章由 acpeanuts 於 08-5-23 18:10 發表
我都係高齡產婦, 而家19week, 政府醫院睇你去邊間, 收費可能有d唔同, 我oscar在贊育做, 佢又有consultancy fee, 加加埋埋約$500-600! 不過我覺得政府醫院service認真麻麻!

我oscar個result唔好, 佢第二日已即刻打電 ...

大宅

咁岩既, 我同你又中埋同一個topic, 真係有緣, 如果政府係free既緊係做啦~~佢唔free果d先至再自己比錢攪lor. 我覺得呢d錢唔慳得.

原文章由 taimun 於 08-5-23 16:14 發表

hi baby, 又多一個topic係我同你都中左既

我都就係36喇, 都係第一胎, 如果政府有得免費做oscar, 我會做左先, 但之後都應該要抽羊水, 高齡既應該都係免費既 , 雖然我好怕打針, 但係為左生個healt ...

大宅

好媽媽勳章

我都係高齡產婦, 而家19week, 政府醫院睇你去邊間, 收費可能有d唔同, 我oscar在贊育做, 佢又有consultancy fee, 加加埋埋約$500-600! 不過我覺得政府醫院service認真麻麻!

我oscar個result唔好, 佢第二日已即刻打電話通知我 (因為我度頸皮時問姑娘, 佢已經話唔係咁理想, 所以我要求佢盡快通知我), 好多高齡都會, 我即刻同我私家醫生傾, 因為我已經無心情等抽羊水, 於是私家醫生即刻refer我去抽絨毛, 好快2-3日已知道結果, 無事!

所以我覺得oscar純粹係一個參考數字, 最好都係抽絨毛或羊水, 由絨毛流產機會係1/100, 11-13 week已可以做, 而抽羊水係1/200, 要等到16 week 至做得, 所以你要自己決定!

希望幫到你!

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 17:08 發表
有些人又話高齡在政府醫院做 OSCAR 唔洗錢,有些又話要錢,唔知邊個對。做完知唔知幾耐才出結果給妳?

禁止發言

伯爵府

別墅

原文章由 baby_ads 於 08-5-23 15:50 發表
你地好, 我都是一個高齡的媽媽, 我就黎37, 而家先第一胎, 不過仲未做產檢, 因為只有6wk, 私家做抽羊水都成4500, 唔知仲有邊度可以做, 其實好明白大家既心態, 都係想知個BB有無事, 買個安心.
有人話OSCAR唔係咁100% ...

hi baby, 又多一個topic係我同你都中左既

我都就係36喇, 都係第一胎, 如果政府有得免費做oscar, 我會做左先, 但之後都應該要抽羊水, 高齡既應該都係免費既 , 雖然我好怕打針, 但係為左生個healthy既bb, 點都要頂硬上了

大家都要努力, 思想要正面d, 開開心心, bb一定會健健康康咁出世架

大宅

你地好, 我都是一個高齡的媽媽, 我就黎37, 而家先第一胎, 不過仲未做產檢, 因為只有6wk, 私家做抽羊水都成4500, 唔知仲有邊度可以做, 其實好明白大家既心態, 都係想知個BB有無事, 買個安心.
有人話OSCAR唔係咁100%準, 所以我都會打算抽羊水.
在此希望各位媽媽同BB都健健康康.

珍珠宮

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 15:11 發表
還有請問在政府醫院做 OSCAR 和抽羊水是否免費的?聽聞高齡是免費的,但我打電話問醫院時又話要收千三元做 OSCAR,究竟需不需要收?

除咗唐氏, 做埋結構性超聲波好D...CHECK下BB既ORGAN有沒有明顯既問題..

伯爵府

還有請問在政府醫院做 OSCAR 和抽羊水是否免費的?聽聞高齡是免費的,但我打電話問醫院時又話要收千三元做 OSCAR,究竟需不需要收?

伯爵府

原文章由 mcmugada 於 08-5-23 13:11 發表
我都明白嘅!我39歲就呢生第一胎,現在33週,開始都覺得好吃力,記得等唐氏綜合症的報告,其實個人都非常忐忑,收到信話無事,值頭喊左出呢,有時自己都調教下自己的心態,仲有如你要小心飲食: 就留意高鹽和高糖份的食物,因為高齡會容 ...

咁請問妳唐氏綜合症的報告要等幾耐才有?我想多數要開刀,可能會去私家醫院生。不過現言之尚早,個 BB 都未知 Pass 唔 Pass 到。

複式洋房

我都明白嘅!我39歲就呢生第一胎,現在33週,開始都覺得好吃力,記得等唐氏綜合症的報告,其實個人都非常忐忑,收到信話無事,值頭喊左出呢,有時自己都調教下自己的心態,仲有如你要小心飲食: 就留意高鹽和高糖份的食物,因為高齡會容易有高血壓和糖尿,你起邊度生呀,得閒就share 多D 啦!其實情況唔係你諗咁差,我有時都會諗埋一邊!

首頁

尾頁

跳至