懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

好多謝各位姊妹的鼓勵。聽來是如果過到驗血和唐氏的關便可安心養胎,請問驗血和唐氏如發現有問題醫院會不會好快通知妳做決定?

雖是說醫學昌明,但有些基因的野都好難改變的,如唐氏咁生個弱智既大家雙方都痛苦重慘,一定要及時了斷。我四十歲才第一胎所以都唔可以太放心。

大宅

你有無睇私家醫生?醫生會安排你要做嘅嘢,同埋去照下超聲波,知道bb情況,會安心啲...不要太擔心..好快bb就出世呢.

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 12:00 發表
我想問高齡除了 check 唐氏外,還有甚麼醫院產檢關要過,才決定會保留個胎呢?我而家第十二個星期,昨天才第一次產檢,下星期才 check 唐氏,好似漫漫長路咁都未 confirm 到個胎健不健全。又唔敢食好營養食物怕養到個胎好大,驚萬 ...

伯爵府

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 12:00 發表
我想問高齡除了 check 唐氏外,還有甚麼醫院產檢關要過,才決定會保留個胎呢?我而家第十二個星期,昨天才第一次產檢,下星期才 check 唐氏,好似漫漫長路咁都未 confirm 到個胎健不健全。又唔敢食好營養食物怕養到個胎好大,驚萬 ...

hi, lsftsang,

首先恭喜妳, 為什麼妳會唸得咁負面呢? 呢家醫學咁昌明, 唔好講身邊o既朋友啦. 藝人都有好多係高齡先黎生仔. 佢地咪又係順利過關, 請問妳幾多歲呢? 我自己都係高齡, 今年 38歲, 生第二胎, 我6月中生得喇. 我家姐 40歲生第三胎. 都係自己生的. 有乜野問題呢!. 係天賜比我地的寶貴禮物, 要欣然接受, 現階段最緊要係保持心境開朗. 食些有營養的食物. 不要過份緊張. 好好休息. 不要唸 d 負面的野. 係呀, 要 check 唐氏架. 我就係係威爾斯做, 係要係妳胎bb 某一個 period 之內去 驗就最好的. 不過 sorry, 我唔記得o左要係幾多週之內, 妳可以打去威院問下. 至於仲有 d 乜野要 check, 其實都係一個普通產婦要 check o既野咁 check o者. 糖尿, 血壓, 等等. 所以唔駛過份緊張.
anyway, 努力呀. 唔好唸咁多野, 妳唔開心, bb 都會唔開心架. ok

複式洋房

除左唐氏及糖水test之外, 其實都冇乜特別需要檢查, 不過我記得第一次產檢8w左右, e生係幫我抽血, 驗幾樣野包括肝炎, 血形分析, 傳染病等等. 除此之外就冇啦!

其實你唔洗咁緊張, 而家都好多人都係高齡產婦, 佢地生出離既bb都係健健康康, 同其它bb一樣. 你只要放鬆d, 唔好諗咁多, 食多d葉酸類食品如生果疏菜, 仲有飲鮮奶, 均衡營養就冇問題啦!

大宅

12 WK CHECK 唐氏應該係度頸皮, 但都唔係好準, 最好係 16 wk 抽胎水, 準確度達99%以上, 雖然話有小產風險, 但小心d, 應該無問題~~

其實係唔係高齡都一樣, 食野要均衡同健康, 對bb無益既野唔好食 or 食小d, 咁 bb 就會健康咁成長~~

預祝你有個活潑健康既 bb

首頁

尾頁

跳至