自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

回覆:同枱食飯各自修行 (純分享一下)

可以跟家人坐埋一齊食飯,已是一種福氣。

我係因老媽還健在,兄弟姊妹仲可以聚埋做節,將來未必得了,所以我一定會珍惜還在一起的日子。

禁止訪問

珍珠宮

你拒絕去有D過份!
各人有各人家庭,各有各忙,冇可能咁Close
你埋怨大家疏敲,咁你有冇付出去维繋?

禁止訪問

引用:+本帖最後由+hiphopmama+於+15-2-8+23:52+

翡翠宮

咁有趣?!你吾去食團年飯又代表左d乜

大宅

引用:可能我係一個家庭觀念比較重既人,記得當初

原帖由 buucore 於 15-02-08 發表
可能我係一個家庭觀念比較重既人,記得當初結婚後既初期,每晚都好掛住屋企,次次返娘家之後就好唔捨得喊著 ...
唔好咁小朋友啦! 團年飯都唔去, 媽咪爸爸會好唔開心架! 咁樣仲搞到大家關係仲疏離!

禁止訪問

回覆:buucore 的帖子

公爵府

如果你真係家庭觀念咁重,團飯更加一定要出席!

珍珠宮

好媽媽勳章

我唔明點解要拒絕
你自己搞到疏離

珍珠宮

引用:如果想媽咪開心就最好出席,妳一開咗頭唔去

原帖由 爽爽 於 15-02-08 發表
如果想媽咪開心就最好出席,妳一開咗頭唔去,其他家庭成員會有樣學樣,咁成頭家就會散晒,最唔開心未就係妳 ...

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

小時兩兄弟,大時兩房人。疏離是現實。
但可以聚在一起吃頓飯巳是緣份。
老人家走了,連吃飯的緣份也沒有。請珍惜現有的。

珍珠宮

畀面勳章

引用:你本身都好有問題

原帖由 bestgood 於 15-02-08 發表
你本身都好有問題
X2

公爵府

唔好因為你自己嘅感覺而影響成個家族。結婚初期係你自己唔捨得娘家,到大時大節出嚟食飯唔係你所期望嘅親密,呢啲都唔係你兄弟姊妹甚至你媽媽嘅錯,你自己得唔到你所期望嘅outcome,但唔好咁去懲罰你屋企人。團年飯好重要,一年一次,老人家好重視。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

buucore 發表於 15-2-8 23:40
可能我係一個家庭觀念比較重既人,記得當初結婚後既初期,每晚都好掛住屋企,次次返娘家之後就好唔捨得喊著 ...
你仲唔去, 更加少一個人支持.咁咪更加差囉

禁止訪問

引用:小時兩兄弟,大時兩房人。疏離是現實。但可

侯爵府

引用:只係一時感觸講一下,不喜勿插!大家可能覺

原帖由 buucore 於 15-02-09 發表
只係一時感觸講一下,不喜勿插!

大家可能覺得我冇付出,冇努力維繫,但係事實係我做左乜野都解釋不到。
兄弟姐妹唔回娘家食飯唔緊要,最重要是你有無盡自己做兒女既責任~ 結了婚、有小朋友就代表只有大時大節先回娘家食飯? 團年飯意義係希望一家人齊齊正正坐埋一齊食餐飯~ 團聚一下~ 今年你選擇唔團年~ 下年未必有再有機會~ 唔係咒你~ 只係事實~ 正所謂今日唔知聽日事~ 就算大家見面各自修行都好~ 都總叫係齊齊正正呀!我自己有2個小朋友~ 屋企同娘家距離個半鐘車程~ 我仍然個個星期番去食飯~

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

emmiedustie 發表於 15-2-9 00:02
樓主係覺得既然屋企畀唔到家嘅感覺印以去嚟都無謂,問題發生喺邊個身上,好明顯啦

...
其實我都有朋友係咁, 佢話大家唔顧住佢..佢又出埋chat group, 食飯又唔出黎...

咁佢自己放棄, 冇得怪人

男爵府

你是否已做人媽媽?不如諗下亞媽點諗?

伯爵府

大家兄弟姊妹就算幾好,都會有各自的家庭。就好似上一代咁,他們都有兄弟姊妹,但當各自成家後,都會係同自己的下一代比較親密。

首頁
12345...8

尾頁

跳至