懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔好意思,好想請教各位jm,因第一胎,預產期係過兩個星期,心情真係好緊張!
可能好多jm已回答過有關陣痛問題,但我依然好想問清楚,其實陣痛係咪每個人承受程度都唔一樣呢? 係咪真係難頂到不得了呢?等自己有個心理準備...求jm詳細少少解答下!thanks

複式洋房

回覆:第一胎~關於陣痛!

我覺得唔係好痛,生完都唔記得個感覺,可能唔係痛太耐,但朋友就形容比火燒咁痛,又話痛到就死咁

複式洋房

我痛左三天先生,開頭都ok,叫做過左就ok,我都七分鐘一次,仲可以落床行希望易生d,最尾個種痛令我頂吾到系妹妹d骨好似壓住要爆,我頂吾順嗌出聲同打止疼針,其實吾大幫助不過瞓著左,醒番時以為開大同姑娘講想去廁所,check左先知生得,開始系忍便既辛苦,上到產房就靠笑氣生左. 不過吾洗怕,所有野過左就吾記得架啦,只會開心見到bb

男爵府

我的育兒心得勳章

我覺得頂得順呀,同好勁嘅m痛差唔多,最大問題只係唔知痛幾耐,好難預期。

男爵府

我乜嘢止痛都無用就生咗,相對起第二胎,第一胎簡直濕濕碎

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我d 陣痛唔係好痛.

第一胎痛左2日, 唔痛時做乜都得, 食野扮靚都仲可以. 痛果陣只係響張床攣攣下就過. 上左產房打左止痛針, 訓得勁舒服, 支針有效4個鐘, 我好彩咁o岩訓醒時見成班助產士準備幫生接生.

第二三胎冇用止痛方法, 頂得住, 最痛係生b 前1-2個鐘.

用產前呼吸法同埋其他方法去分散自己注意力係好有用.
回覆 Cissy1215 的帖子

您好Cissy1215 ,就到預產期,媽媽心情自然會緊張起黎,的而且確,每個人承受痛既程度都吾一樣,所以有媽媽話係十級痛,有媽媽話過程可以接受,不過到最後相信每位媽媽見到自己可愛既BB 都會忘記曬所有痛楚,而且覺得係值得。媽媽加油呀,支持您!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

我第一胎唔覺得到。。。第二胎痛到以後唔想生!! 不過宜家已經唔記得左。。。哈哈

大宅

我由5分鐘一次宮縮開始痛, 果D痛係可以用吸法忍到, 直至由2度至6度, 我只係用左兩個鐘, 果兩個鐘內, 一痛就用呼吸法, 好似.......好想肚痀+少少M痛O既感到啦, 我無吸笑氣, 因為我鼻塞, 覺得吸完都無用, 所以忍........
直至6度後我穿水, 穿水後O既陣痛感覺, 就好似極度肚痀痀唔出, 再加極度M痛咁........但助產士話可以PUSH得, 反而就唔痛, 因為好似肚痀而你又痀得出O既暢快感覺, 我PUSH左45分鐘左右就生到, 而家剛有第二胎, 其實回想返當時生O既過程都算快了........

首頁

尾頁

跳至