婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說當年已通知四大結婚,62生日食飯,食完話去金舖,原來係買金器俾我,買完c6簽卡,等嘅時候6299已經行咗出舖頭準備搭車走。
等c6簽完卡走,c6追去巴士站拎對龍鳳鐲俾6299,點知99叫c6“收埋就係”。
男家冇擺酒,所以我冇帶過對鐲。
N年,上星期同62食飯,62突然話食完要去金舖,叫我揀條金鏈,話係當年結婚欠我嘅。
我當然冇揀冇要到62送金鏈。
第一個感覺係好驚,無功不受祿。
只係好奇怪好奇怪,當然送就係合情合理,賞年對鐲都夠怪,今年又重提。

水晶宮

回覆:呻,怪事

你c6俾錢,咁都算你62送咩

男爵府

哈哈!好得!買金俾你但c6俾$,我寧願唔買喇

男爵府

老爺生日,帶佢去金鋪揀,奶奶比錢

伯爵府

唔明。
即係當年無擺酒,口人雖然6299用老公錢,買左龍鳳手鈪,但最後無比你???
所以62今年生日良心發現,再提補買金手鍊比你???

男爵府

引用:你c6俾錢,咁都算你62送咩

原帖由 貧窮媽媽 於 15-02-09 發表
你c6俾錢,咁都算你62送咩
我冇話對鐲係62送,只係話今次冇要佢話要買俾我嘅金鏈。

男爵府

引用:唔明。即係當年無擺酒,口人雖然6299用老公

原帖由 M.A.C 於 15-02-09 發表
唔明。
即係當年無擺酒,口人雖然6299用老公錢,買左龍鳳手鈪,但最後無比你???
所以62今年生日良心發現 ...
我唔知,都好唔明。
果對鐲放喺我同c6名下嘅保險箱,c6都一頭慕水。
今次又話去金舖買鏈,我話冇欠我、我唔要等等,推咗。

伯爵府

回覆 Anastasia-sa 的帖子

咁即係當年6299無送過龍鳳手鈪比你啦!明白。。。所以應該係62良心發現囉!

男爵府

引用:哈哈!好得!買金俾你但c6俾$,我寧願唔買

原帖由 jenny729 於 15-02-09 發表
哈哈!好得!買金俾你但c6俾$,我寧願唔買喇
對鐲到俾錢,佢吔行出舖頭,得返我同c6,c6唔俾都唔知點收科。

公爵府

入門有冇敬茶比6298? 冇擺酒同冇敬茶係兩件事

翡翠宮

咁果時對龍鳳鐲就唔係佢哋送喇,突然咁轉性,好有問題呢

水晶宮

你62當年可能手緊,無能力送金器比你,依家想補番囉.

朋友之間都可以互送禮物啦.
62送金器比新抱,可以有咩陰謀?
受得起有餘啦!

我有金收,一定唔會托手爭

水晶宮

諗得太多啦,
煩到自己呀.

侯爵府

佢哋啲甘嘅人 當初連打條銀手鏈仔都唔俾妳,妳自己諗諗喇
就算今時今日佢哋話想買返對手鐲俾返妳,都唔應該跟佢哋去金鋪囉!

當初妳兩公婆都幾單純,你哋出錢又出力 佢哋就攞面子。

真係有心想打對金器俾新抱佢哋會自己去打對俾妳,“係佢送俾妳”&“妳要佢俾妳” 係兩回事呀!

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

引用:話說當年已通知四大結婚,62生日食飯,食完

原帖由 Anastasia-sa 於 15-02-09 發表
話說當年已通知四大結婚,62生日食飯,食完話去金舖,原來係買金器俾我,買完c6簽卡,等嘅時候6299已經行咗 ...
哈哈講就講得好聽囉,阿6299“送”對龍鳳鈪比你,人地外人唔知就以為係真嘅,點知實情係個仔找數 呢對咁嘅鈪真係唔要都罷啦,cheap到咁。如果真係經濟負擔唔起,買個金吊咀仔或金牌仔我都會咁感動,再唔係直頭同我/個仔講話真係小小都買唔到我都覺得冇所謂,一家人都唔係話恨你個小小金,但咁樣要個仔比錢真心賤

幾時先上到車.....

首頁

尾頁

跳至