夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我非常生氣, 雖然我不是當事人, 但是我仍然感到非常生氣!!! 那個男的已經搬裏家裏, 他說他非常嚮往過那種自由自在的生活, 想去大陸劈酒就劈酒, 去大陸通頂就通頂, 不用對誰交代, 而且把所有責任都歸咎女方, 竟然說是我的朋友迫他變成那樣, 到我的朋友說她不會原諒那個"死八婆"時, 他居然說我的朋友變了, 以前的XX不是這個樣子的, 那是甚麼道理?

大佬, 那對狗男女都是老師, 你們不是應該有道德操守的嗎? 一邊對小朋友說要誠實, 一邊卻對自己的老婆不忠, 說一套, 做一套, 我覺得非常可恥!!

大宅

唔好搞大件事。因為一個人狠心到盡頭,真係好似地底泥咁,咩都唔驚。搞大件事只會令你朋友受到傷害。

所謂愛既反面係漠不關心。嘗試叫你朋友一日唔好記住個男人。當佢發現可以做得到,慢慢就會淡忘,就會離開到佢。最好既方法,就係佢屋企人同朋友帶佢出去散下心。旅遊可以令人暫時忘記一啲嘢!忘記得一日,忘記一世其實都唔係難事。

大宅

我個fd並不沒有神經衰弱, 佢不停send SMS比個死賤佬的原因是 :個死賤佬完全採取逃避策略, 不要說是直接對話, 連以sms通知他事情他也不回覆(房子問題/信用卡/帳單......)有待處理的問題,他也一概不回覆, 正一死人縮頭烏龜, 到我個fd在sms兇他, 話打電話到學校找他, 他就發神經般馬上回電話, 更在電話中大吵大鬧.

一路以來, 我個fd跟我們講這件事情時, 都是很冷靜的, 只有說到傷心處才忍不住哭出來. 一個好好的......理性的......女人,被一個男人傷害到這種地步, 是不是太過分呢?

民房

人家兩夫婦的問題, 外人知得幾多, 可能個男人就係怕左老婆煩到死, 日call夜call, 仲"神經衰弱", 真係返屋企, 隨時有生命危險, 再加上有朋友相助, 家庭血案一觸即發.

樓主, 你真係想幫人, 就帶你個朋友去見心理醫生及婚姻輔導, 等專業人仕去處理啦.

你個朋友已經夠辛苦, 仲要聽你d害人建議, 打電話去人地公司, 為了甚麼? 等人家公司知道個男人有第三者? 又如何? 除了滿足了一時的快感, 不過卻是在他們的感情上再加一刀.

第三者不會無故出現, 不外乎:

1) 一方本身是唔專一的人(即玩家, 可能是男, 也可能是女), 另一方真的只嘆遇人不淑
2) 相方感情出現問題, 可能是結婚太久而沒有在感情中成長, 或一方冷了下來, 或身體出現問題, 或精神出現問題, 從樓主所言, 你朋友是"發現"有第三者前定後出現精神問題?

樓主如果真的想幫助, 請做有益事.

子爵府

同你個FD見下心理醫生 / 婚姻輔導員
等佢接受老公現家係中意另一個 而唔係自己
婚姻有問題係兩個都有責任的
現在要想的事自己如何生活
一味找老公都不是辦法!
咪唔好搵佢囉
自己一個生活下
冷靜下先啦 ~~~

大宅

原文章由 莎莎莉莉 於 08-5-26 13:43 發表
做好多報復既野, 其實目的係為乜呢?
想個男人返來, 定係想佢走快d呢?

唔知呢, 如果我朋友遇到呢d情況
我會多d陪佢, 轉移佢既視線, 等佢唔好再想咁多, 早日忘記呢個男人~~特別係, 你講到呢個男人原本已係咁差....

...

認同!!雖然報仇嗰一刻可能係好有快感,
但隨之而來嘅失落同空虛其實更深,傷口亦更難以復原!!

因為佢其實仲係好愛哩個男人,所以見到佢衰見到佢有報應,
根本唔會快樂,仲會因為係自己親手去毀滅對方,
就更難以忘記被傷害過的種種,表面上係唔放過對方,
其實係唔放過自己==

如果樓主個fd係已經死心,咁佢報唔報復都冇咩意思,
如果仲係放唔低,報復就只會傷害自己,
單純嘅恨比較容易解決,但愛恨交纏就好痛苦,
而家已經係愛恨交纏,所以佢先會咁想逃避,
寧願自責自憐都唔想恨對方,
因此千祈唔好將哩個漩渦再擴大,
根本就於事無補,只會令佢更痛苦得不能自拔!!

幫人要企喺人哋個立場角度同性格去諗,
再客觀分析解決辦法,
我見到d狗男女被公諸於世,俾人數臭,有現眼報就梗係好爽,
但係人人嘅心態、性格及處境都唔同,
有人受傷要匿埋一邊一段時間自我療傷先得,
俾人知道會仲更加受傷害,
有人要哩哩啦啦爆哂出嚟先至舒服,
有人要向世人公開,發洩不滿同得到認同先至企得返起身!!

最好嘅發洩方法當然係揾人傾訴尋求意見同接受援助,
但有d人自尊心太強,唔係一時三刻就可以接受人哋嘅同情,
反而會令佢受傷更深,要改變一個人係非常之困難,
尤其是當已經有好困擾的問題發生,
要佢一時之間適應及面對問題再改變自己本來性格,
根本就係強人所難同增加問題!!

人嘅性格轉變係慢慢積累而成,佢而家咁嘅心理狀況,
做朋友嘅唯有多加留意同安慰陪伴,
諗一d比較溫和嘅辦法,慢慢去糾正佢錯誤嘅思想,
身心都活得自在同健康,就無須要報復都會快樂!

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-5-26 17:59 編輯 ]

王國長老

王國長老

原文章由 莎莎莉莉 於 08-5-26 13:43 發表

我會多d陪佢, 轉移佢既視線, 等佢唔好再想咁多, 早日忘記呢個男人~~特別係, 你講到呢個男人原本已係咁差....

...

可惜依然有好多唔懂得理智處理感情事既人, 寧可兩敗俱傷, 所以悲劇永遠都在發生.

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

做乜仲要提議咁多咁激進的建議?
這只會令到你朋友更加氣憤, 更唔容易放得低, 應該嗎?

無錯, 有第三者破壞係慘
但, 更慘的是永遠也走不出受傷害的死胡同
賠上了自已的生活....

做朋友的, 還是別再那麼激動的好...
那些拎住掃把地拖走去捉奸的場面, 我想, 還是留待電視劇裡發生好了...

係朋友的, 想想對她最大的利益應是甚麼吧.

王國長老

王國長老

原文章由 lormy 於 08-5-26 13:08 發表

個賤男而家擺到明就唔怕, 如果當係籌碼咁兇佢, 盞俾機會佢有得預先同校長備案, 佢可以自爆整件事, 屈個老婆精神有問題, 胡思亂想, 講到自己無辜咁 .... 個男人係賤既, 當個老婆死既, 你有乜野揸手都冇用, 而且呢樣 ...

我諗個校長唔係傻既, 唔通個老婆精神有問題就可以堂堂正正有婚外情咩.

如果一個男人賤成咁, 何必同佢糾纏落去呢! 逼佢表態又有咩用呢! 仲乜要等佢黎做抉擇? 點解要俾佢主宰自己命運? 女人一定要爭氣!

[ 本文章最後由 edea 於 08-5-26 13:40 編輯 ]
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

民房

你個fd哩個時候最重要既就係有你哩個好朋友去開解佢...你比佢發洩下...你個fd個心1日放不抵...都仲係會等架...你開解佢多d啦...陪下佢多d...佢始終有1日會發現自己原本好傻...唔值得為d咁既賤男心痛...

複式洋房

當你連這個動作都做埋,個男人已經再無嘢會怕,這個只能留用於同對方傾條件 (例如生活費、財產分配),拿出來凶對方。

善用自己手上籌碼,做最實際和對自己最有利的事,才是上策。

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

無必要上學校攪大佢, 你有時間該同你個fd 傾多d 開解佢好過. 如果係朋友, 我會叫佢放手, 放自己一條生路, 男人變左心, 你想佢回頭太難, 不如攞d 時間去增值自己, 放開自己好過啦, 當佢無時間, 佢就唔會去唸個男人, 時間係最好既療傷方法. 而個男人, 若然未報, 只係時晨未到, 放長相眼去睇囉.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

佢是一個好好...好好...好好...好好的人, 任何事都先為他人著想, 最後才會想到自己, 平時做野很理性, 好肯原諒犯錯/得罪她的人, 個吓先替她心痛/唔抵.

佢家人都知呢件事, 個個都叫她"IT"甩個死賤佬, 甚至已經上去想幫她搬走回娘家, 但她仍然想個死賤佬回來.

到現在為止, 佢都無恨個死賤佬, 她說她恨的是個狐狸精, 她有時有會話"算了,愛一個都是想她快樂; 由得佢啦!" 有時又會胡思亂想.
唉!

翡翠宮

你個fd情緒已經出現好大的問題,係呢個時候同佢講道理都無用,因為佢唔會聽得入耳,佢已經鑽左牛角尖,所有野都諗埋一邊,佢係呢個時候係好需要身邊的人陪伴,及聽佢訴苦,係聽佢訴苦的時候無需比太多意見,只需要聆聽就足夠~~~

點解發生咁大件事,佢唔揾自己屋企人???
你做朋友有時都唔陪得佢咁多,最好就係唔好比佢自己一個人留係屋企,因為咁樣佢好容易越諗越灰,叫佢暫時搬返屋企喇,起碼有個照應,又有人陪住佢~~~

時間就係最好的靈丹妙藥,當佢清醒之後,就會發現今日佢的執迷不悟係好傻,我個認為佢c6如果拖泥帶水,若即苦離咁,咁做仲更加對你個fd殘忍,簡直係精神折磨你個fd,所以對佢c6對佢絕d仲好,唔好比你個fd再有任何"車"望,等你個fd可以死左條心,重新振作~~~

講真一句,呢個男人咁不負責任,邊個女人痴埋去都唔會有好日子過真係"早走早著,遲走訓唔著"~~~

大宅

原文章由 wmpl 於 08-5-25 07:01 發表
我覺得你都係唔好理佢哋太多la,
雖然我好明白點解你會咁勞氣...,
因為我見過好多人都係好似你朋友咁,
愈有人勸佢氹佢唔好,佢就愈快跳落個陷阱度,
反而你唔好太理佢,
唔好俾佢覺得自己有人同情 ...

just tell your friend what she should do and don't go
to the school. it's useless and her c6 won't forgive her.
give them time and space and comfort your friend.

don't do silly things.

大宅

去報紙,雜誌報料,公開個狐狸精身份...等佢份工都冇埋!!

首頁

尾頁

跳至