嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB 10幾日人仔,一路有黃 (用驗黃機指數2xx) ,健康院醫生話正常唔使照燈,但已經10幾日十中唔退有d 擔心。醫生又冇refer 佢去抽血驗指數同埋睇吓係咪病理性,我弓大驚佢膽管閉塞。咁嘅情況,我應該聽健康院慢慢觀察定入急症室check? 但係而家流感高峰期我怕BB 受感染。JM 們建議我去私家度check 嗎?不過連我私家個兒科醫生都話唔使照燈又冇其他嘢要我做。
好擔心。。。

Until We Meet Again...Rest in the Clouds my Child
回覆 maggielau921 的帖子

maggielau921 您好, 健康院醫生同兒科醫生都話BB唔使照燈, 媽媽唔好太擔心, 雖然一般生理性黃疸都會喺BB出世頭一個禮拜出現, 都有BB會退得慢D, 退得慢都唔一定係病理性黃疸架, 繼續去健康院覆診觀察住BB黃疸情況就可以。 如果BB嘅皮膚或眼白越黎越黃, 食量、濕片次數減少, 就要盡快同BB睇醫生。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆:初生BB 面黃

放心呀,我個B滿月去健康院check黃,如果指數去到某一個數值佢地會refer你去醫院抽血。我個B抽左冇事,今日抽聽日知。如果係食人奶就係咁慢D退

男爵府

有得CHECK往唔洗咁驚啦!!
有D BB去黃去得慢, 我個個玩左成個幾月.........., 兩三日就去一次...........
初初醫院會驗血同驗尿.........

子爵府

引用:我BB+10幾日人仔,一路有黃+(用驗黃機指數2

原帖由 maggielau921 於 15-02-10 發表
我BB 10幾日人仔,一路有黃 (用驗黃機指數2xx) ,健康院醫生話正常唔使照燈,但已經10幾日十中唔退有d 擔心 ...
我個B同你一樣,keep住2xx但唔過佢地指標,唔洗照燈,但2日返一次健康院
尋日去完退左少少但都係2XX今次個醫生話過兩日再度如果仲未退曬要去醫院抽血
我都好擔心

子爵府

引用:有得CHECK往唔洗咁驚啦!!有D+BB去黃去得慢,

原帖由 misstsangivy 於 15-02-10 發表
有得CHECK往唔洗咁驚啦!!
有D BB去黃去得慢, 我個個玩左成個幾月.........., 兩三日就去一次...........
初 ...
其實驗咩?

大宅

引用:Quote:原帖由 maggielau921 於 15-02-10 發

原帖由 不明白 於 15-02-10 發表
我個B同你一樣,keep住2xx但唔過佢地指標,唔洗照燈,但2日返一次健康院
尋日去完退左少少但都係2 ...
你BB 幾大呀?就係健康院個醫生冇叫我抽血我先擔心,佢仲叫我唔使覆診等滿月。我擔心話咁耐佢先俾我下星期再覆診。所以我寧願佢俾我去醫院抽血呀!!

Until We Meet Again...Rest in the Clouds my Child

子爵府

引用:Quote:原帖由+不明白+於+15-02-10+發表我個

原帖由 maggielau921 於 15-02-10 發表
你BB 幾大呀?就係健康院個醫生冇叫我抽血我先擔心,佢仲叫我唔使覆診等滿月。我擔心話咁耐佢先俾我下星期 ...
我B12日大,個醫生同我講食奶粉一般2星期會退曬,所以過2日仲未退就要去抽血
不過我去幾次健康院幾次都唔同醫生,講法都有少少唔同

大宅

唉,我而加都擔心中,我又係比健康院日日都要返睇,人都癲,又未去到照燈,但又話札界,去抽過2次血,冇事,心痛到爆,呀b喊我又唔,而加諗緊比5比佢食奶粉,因為我係全人奶,唉

別墅

瞓得好勳章

我bb出世都黃,不過健康院話唔洗照唔洗驗,醫生話多vv就會褪快啲,去到個幾月先褪晒

大宅

曬多d 太陽!用毛巾仔姐住眼仔曬!

別墅

回覆:maggielau921 的帖子

我囡係人奶b,出世6日後健康院check有黃,即去醫院照左兩日燈,滿月時都仲好黃,再refer去驗血,肝同膽正常。最後足足兩個月先退晒黃。人奶係會令bb退黃慢啲。唔使擔心。

子爵府

引用:唉,我而加都擔心中,我又係比健康院日日都

原帖由 嘉露仔 於 15-08-17 發表
唉,我而加都擔心中,我又係比健康院日日都要返睇,人都癲,又未去到照燈,但又話札界,去抽過2次血,冇事 ...
情況一樣

男爵府

滿月都唔退就會叫你帶bb入院驗血,我個女成2個幾月才退晒黃。

男爵府

引用:唉,我而加都擔心中,我又係比健康院日日都

原帖由 嘉露仔 於 15-08-17 發表
唉,我而加都擔心中,我又係比健康院日日都要返睇,人都癲,又未去到照燈,但又話札界,去抽過2次血,冇事 ...
驗左冇事咪安心囉,冇必要為左加快退黃而轉飲奶粉。我個全人奶,2個幾月才退晒。

複式洋房

我都係全人奶,驗血冇問題都係2個月先退晒

大宅

引用:放心呀,我個B滿月去健康院check黃,如果指

原帖由 chengpopo 於 15-02-10 發表
放心呀,我個B滿月去健康院check黃,如果指數去到某一個數值佢地會refer你去醫院抽血。我個B抽左冇事,今日 ...
我都繫甘,宜家個半月啦,正常翻啦

首頁

尾頁

跳至