少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

yingyingdaddy    發表於 15-6-9 10:23
wingszee    發表於 15-4-8 00:11

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:個女開夾萬偷走5萬元,應該報警?~

佢偷咁多錢做咩?有冇了解過佢偷錢背後因由?

個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

咁大膽 , 必須要知佢偷咁多錢做乜? 仲有同咩人玩, 仲要唔係第一次, 如果佢唔肯講或交返d錢出黎, 我會報警, 好過佢係出面俾人拉

大宅

回覆:doryee 的帖子

之前發生我都有詳細問,但她總不會講出,她絕不是食煙,吸毒,樣樣我也供應充足……

大宅

回覆:chungsfamily 的帖子

我都係咁諗,但又擔心全學校知道

大宅

很難受,懊惱

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平時零用錢夠嗎?熟悉佢既朋友嗎?

別墅

引用:個女一次又一次偷錢,今次竟有方法開到夾萬

原帖由 abcannie 於 15-02-10 發表
個女一次又一次偷錢,今次竟有方法開到夾萬偷金,心很痛,駡又駡過,教又教過,才15歲,很不安心,應該點? ...
我會報警,當失竊,喜馬讓佢知道警方會查,有沒有裝can?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

五萬對一個15歲少女並唔係小數目,佢已經唔係第一次,証明家長已經失控,如果佢唔交待清楚,你又冇能力教好佢,我情願忍心d比人教,致少唔駛佢再錯落去
你睇下佢肯唔肯同你講先

子爵府

引用:之前發生我都有詳細問,但她總不會講出,她

原帖由 abcannie 於 15-02-10 發表
之前發生我都有詳細問,但她總不會講出,她絕不是食煙,吸毒,樣樣我也供應充足……

...
有時有d野好難講,可能系屋企又一個樣
偷得咁多錢一定吾簡單
會吾會冇家庭温暖?你地少陪佢?

大宅

回覆:yanyan-mummy 的帖子

有少少錢傍身,平時只要她說用了錢做…,都可向我取回,應算夠。
不熟悉

大宅

回覆:C9C9 的帖子

她知件事黃咗,

大宅

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

她性格是,每次到最後也不會說出心底話。不管我幾好耐性去了解

大宅

回覆:cmting 的帖子

或者係缺乏的,但自問我也盡心盡力賺錢為家和教導,真的很難受

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:她性格是,每次到最後也不會說出心底話。不

原帖由 abcannie 於 15-02-11 發表
她性格是,每次到最後也不會說出心底話。不管我幾好耐性去了解
恕直言,如果自己冇能力教好佢,佢又唔肯同你溝通,就一定要比d教訓佢,要佢承擔番個責任,唔可以不了了之,15歲比人教佢仲有得救,到左18歲再犯就一世啦!樓主諗清楚唔好愛佢變害左佢。

大宅

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

啱啱發現,自己記漏了原來唔見的唔止咁少,你講得啱,我心呢兩日都好唔定,真怕她將來犯更嚴重的了

伯爵府

拎左返學請同學, 做豪客呀?
叫佢去自首或者打工還返d 錢

大宅

回覆 abcannie 的帖子

換咗個夾萬,你女兒知道點開,你放乜嘢入去都無法保護到的了,不如考慮更換夾萬。好過害咗個女。送她去坐監,無用,咪以為電視劇內的劇情,坐監只會越坐越壞,到時,你就冇咗個女了。還要了解個女為甚麼成日偷錢,用來做乜?要咁多?她的朋友是何許人?邊個教她偷?你也要知得清楚,反正你個女已有痛腳在你手上,其實你個女學得咁壞,你應考慮找一個親人,或者是你自己,睇緊個女。

水晶宮

直情問佢點解要開夾萬偷錢, 究竟而家發生咩事先, 了解清楚件事先吧
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

回覆:9830didididi 的帖子

多謝你的意思,我会認真考慮清楚

首頁

尾頁

跳至