在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

終於頂唔順,決定resign 。呢一刻,成個人鬆曬,開心曬。

ccapplecc    發表於 15-4-22 14:05
小小蕃茄    發表於 15-4-20 15:07
RAA    發表於 15-2-26 15:29
wcpcelia    發表於 15-2-11 13:39

大宅

引用:我好想比信,但仲未諗到用咩野由。煩緊,有

原帖由 lung74 於 15-04-22 發表
我好想比信,但仲未諗到用咩野由。煩緊,有咩意見。
其實我未搵到工,但就想辭左先,抖一年,養好身子希望 ...
人生吾同階段追求的目標就吾同架啦。
好正常,吾需要太介意用咩理由。
想多些陪親人/照顧家庭/養生/進修/遊歷...等,樣樣都得,總之開心最重要。

公爵府

好媽媽勳章

回覆:lung74 的帖子

http://topick.hket.com/article/586230/5%E5%B0%810%E5%88%86%E8%BE%AD%E8%81%B7%E4%BF%A1%EF%BC%9A%E3%80%8Cplease%20let%20me%20go%20lah...%E3%80%8D?r=cpsdfb

禁止訪問

回覆:決定resign ,開心曬。

複式洋房

實問

公爵府

好媽媽勳章

引用:我好想比信,但仲未諗到用咩野由。煩緊,有

原帖由 lung74 於 15-04-22 發表
其實我未搵到工,但就想辭左先,抖一年,養好身子希望 ...
辭職理由,休息做少奶。
其實點解要講理由比公司,唔做咪唔做囉

複式洋房

其實我未搵到工,但就想辭左先,抖一年,養好身子希望有b,因為我已41,呢份工壓力太大,好難有。
大家有冇d好d的辭職理由?我又唔想講搵到工或者想生仔。

大宅

pokey 發表於 15-4-20 17:56
既然佢都諗住炒你,你就更加唔駛怕佢啦,理直氣壯做野,按章工作
佢到時真係炒我先好呀!!! 補多好多架!!! 千祈唔好講完又唔炒咁無口齒呀!!!

wcpcelia    發表於 15-4-21 15:41

大宅

引用:Quote:flowerbabe+發表於+15-4-20+16:36+我

原帖由 Yinglwy 於 15-04-20 發表
都係架!!! 之前日日返工忍到自己勁燥底, 懷孕初期仲試過幾次放假好地地, 一返工見到佢個衰樣就流啡, 可能我 ...
既然佢都諗住炒你,你就更加唔駛怕佢啦,理直氣壯做野,按章工作

大宅

flowerbabe 發表於 15-4-20 16:36
我都試過咁,真係好大壓力
小心影響埋bb 呀
都係架!!! 之前日日返工忍到自己勁燥底, 懷孕初期仲試過幾次放假好地地, 一返工見到佢個衰樣就流啡, 可能我一見到佢已經係一種壓力!!! 個變態老細無事搵事嚟鬧, 成日搵埋d小事嚟話我, 剩係因為個whatsapp已經日日鬧, 話我唔睇電話唔覆佢whatsapp, 大佬呀, 有急事打電話嚟啦, 我實聽架wor, 我成日都話whatsapp唔係萬能架, 佢suppose佢一whatsapp我我就要係2秒之內即刻睇到同回覆佢, 有時行開行埋去左廁所無帶電話, 或者打緊文件對眼未得閒睇部電話, 5秒後佢就即刻打返嚟鬧, 擺明係知道我有左之後借意逼我走!!! 最後終於有一次我頂佢唔住於是炒大穫, 大家鬧到火紅火綠之際, 佢忍唔住講左句:「你放心, 你大肚我唔炒得你架!!!」自從呢句一出, 我諗佢放開左喇啩, 可能佢覺得自己已經俾左signal我話我知我生完佢就會炒我, 又或者佢覺得佢都咁樣開到口, 我生完都應該會resign啦!!! 大炒一穫後至今大約一個, 佢已經無發癲喇, 可能因為佢覺得大家都開哂底牌, 佢已經無需要刻意無事搵事嚟鬧逼我走啩!!! 總之餘下的10個月就唯有努力忍, 出年過年後我就一定同呢度一刀兩斷!!!

伯爵府

引用:我而家份工都令我身體情緒出現問題。每日工

原帖由 TeriAnla 於 15-04-19 發表
我而家份工都令我身體情緒出現問題。每日工作時間好長,好緊張。成日都好depressed, 覺得自己對唔住阿囝, ...
不如一齊努力搵pt 呀
我都係要養家走唔到
但ftm係我目標呀

現在番工日日都唔開心,情緒好depress
唔知自己可以頂到幾時

伯爵府

引用:我都好想resign, 又係有個變態老細, 一開始

原帖由 Yinglwy 於 15-04-20 發表
我都好想resign, 又係有個變態老細, 一開始要我過嚟幫佢setup依家呢個公司的時候就咩都得, 6年來開始變得有 ...
我都試過咁,真係好大壓力
小心影響埋bb 呀

大宅

我都好想resign, 又係有個變態老細, 一開始要我過嚟幫佢setup依家呢個公司的時候就咩都得, 6年來開始變得有名有利就反轉豬肚!!! 原先已經計劃好今年1月尾出埋份雙糧就resign, 就算未搵到工都係咁話, 點知一月尾發現有左肚入面小b, 走唔甩住, 又要捱多年!而家日日返工都好唔開心!!! 前排都癲到同變態老細開大片, 電話罵戰左15分鐘!!!

男爵府

回覆:KarenC 的帖子

只要份工唔難搵嘢做,我會resign,我新工暫時覺得好ok,人事簡單。人工仲好過之前。

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:karykoo 的帖子

我都想,公司人事關係太複雜,阿姐d野亂過亂世佳人,跟佢d野跟到想喊,同埋放勞工假,返shift,但想生b...

人生本是苦

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

恭喜曬...
本來我唔想走.岩岩生完想安定D..
不過公司好唔掂...可能會想提早RESIGN

男爵府

回覆 karykoo 的帖子

男爵府

回覆:TeriAnla 的帖子

我已經返緊新工,仲系蜜月期,過多一排先知。不過人工仲好過之前。

pokey    發表於 15-4-20 05:15

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

引用:終於頂唔順,決定resign+。呢一刻,成個人

原帖由 karykoo 於 15-02-10 發表
終於頂唔順,決定resign 。呢一刻,成個人鬆曬,開心曬。
Good , enjoy😙😙

大宅

回覆:粟米妹 的帖子

我同你個case一様,放工諗起佢講d野有時會喊

首頁

尾頁

跳至