想生BB

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

各位姊妹,明天又要去驗血,希望一切平安順利.

特別好多謝大家的支持

複式洋房

Dear Hobby,

祝您母子平平安安, 一切順利.
無論結果係點, 您都要有勇氣行呢條路, 人生是這樣的, 上天一定會為您安排.

我記得, 影星"李連杰"講過一句話:"我們無權去選擇我們的出生, 但要有勇氣去走完人生呢段路".

我地大家都支持您.

原文章由 hobby 於 08-6-4 00:30 發表
各位姊妹,明天又要去驗血,希望一切平安順利.

特別好多謝大家的支持

大宅

多謝大家關心,

bb今日走咗la
雖然已經有心理準備,但都有啲唔開心,原本諗住lunch去驗血,但11點幾開始覺得m痛,跟住就見血,所以即刻打返仁安,見醫生.

雖然係冇咗,但都唔駛食藥打針,因為我仲係好早期,u/s見唔到個胎,醫生都有講安慰,鼓勵的說話,

我同老公的心情都還可以,因為iui總算一次成功,如果係咁早期,多數原因都係染色體的問題,係會自然流產的,同埋因為從來都冇見過bb,都唔會太過傷心,

依家就要等2-3個cycle先,可能會遲啲去個旅行散散心,再做iui都未定.

at_hellokitty,

唔好意思,我想問你今次係自然懷孕,定係做iui成功,同埋有沒有什麼要注意的東西,謝謝

別墅

原文章由 hobby 於 08-6-4 19:28 發表
多謝大家關心,

bb今日走咗la
雖然已經有心理準備,但都有啲唔開心,原本諗住lunch去驗血,但11點幾開始覺得m痛,跟住就見血,所以即刻打返仁安,見醫生.

雖然係冇咗,但都唔駛食藥打針,因為我 ...

我上次小產係wk 8, 傷心嘅日子好快就會過, 因為我地仲要為目標向前努力!

大宅

hobby,

你同你老公都要繼續努力. 呢幾個月好好保重身體, 來迎接下一次的treatment.

我本來都無信心做iui, 係睇到你第一個分享之後我就決定做, 直至今日我仍然期待iui開始. 我都有問過神, 我幾時先可以做媽媽, 但我老公鼓勵我要對神有信心. 雖然我地只係空氣中的朋友, 但我都會在禱告中記念你和你先生. 要忘記背後, 努力面前呢 !

dear all,

今日已經係day 40, 醫生前兩日已經開左通經丸比我. 相信下星期初就可以開始第一次的iui了. 好期待

大宅

原文章由 origins 於 08-6-5 15:27 發表
hobby,

你同你老公都要繼續努力. 呢幾個月好好保重身體, 來迎接下一次的treatment.

我本來都無信心做iui, 係睇到你第一個分享之後我就決定做, 直至今日我仍然期待iui開始. 我都有問過神, 我幾時先可以做媽媽, 但 ...

origins,

你要加油啊,等你的好消息. 我之前都諗住唔得,但都成功, 所以只要有信心就可以.

大宅

hobby,

今日day3, 今朝醫生已經照左, 等下午抽血報告, 就可以決定用多少劑量, 今日姑娘會教我打針呢.

我喉嚨痛, 唔知開始打針之後食panadol怕唔怕呢, 宜家食住喉糖先.

另外, 放左精之後係咪唔可以做劇烈運動呢 ?

大家都加油.

大宅

原文章由 origins 於 08-6-10 13:25 發表
hobby,

今日day3, 今朝醫生已經照左, 等下午抽血報告, 就可以決定用多少劑量, 今日姑娘會教我打針呢.

我喉嚨痛, 唔知開始打針之後食panadol怕唔怕呢, 宜家食住喉糖先.

另外, 放左精之後係咪唔可以做劇烈運動呢 ...

origins,

我諗劇烈運動就真係唔好,而我自己就因為肚痛,什麼運動都冇做,只係不停"訓", 我想足夠的休息都好重要.

複式洋房

hobby,

請問您做 IUI 之前有無試過食排卵藥? 我婦科醫生叫我食排卵藥, 食幾個月都唔得先試 IUI/IVF wor.

大宅

原文章由 ssh 於 08-6-10 17:04 發表
hobby,

請問您做 IUI 之前有無試過食排卵藥? 我婦科醫生叫我食排卵藥, 食幾個月都唔得先試 IUI/IVF wor.

hobby,
你好,我係路過嘅.我上個月做左第一次iui但失敗左, 而家連細續做第2次iui.
响我做iui之前, e生都開排卵藥比我食, 食左3個月都唔得, 即開始做iui.

大宅

原文章由 ssh 於 08-6-10 17:04 發表
hobby,

我冇食過排卵藥呀,因為醫生話我cycle regular, 體溫正常, 唔得主因應該係因為2次古朱力瘤,同老公精子數目唔理想,而我自己我覺得,如果問題唔大,應該唔會2年又check排卵,又check體溫都唔bingo,唔想再等...

不過依家唔等都唔得,我上星期三小產到今日都冇咩血,都唔知幾時先return to normal, 真傷腦筋

大宅

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-6-10 19:36 發表

hobby,
你好,我係路過嘅.我上個月做左第一次iui但失敗左, 而家連細續做第2次iui.
响我做iui之前, e生都開排卵藥比我食, 食左3個月都唔得, 即開始做iui.

我iui之後,有hyperstimulation,所以都唔知之後點做好,因為個肚都好脹,唔係幾舒服,你連續2次,都要小心睇住自己的身體,有問題要即刻問醫生,take care.

複式洋房

Dear ashleigh-ashton,

您好呀,好內無見您, 因為我好內都上嚟. 您記得我嗎?我唔可以連續做iui,依加要等7月, 我今個月會試自然的.
您點呀, 做左第二次iui, 有了第一次經驗後, 第二次應該唔會咁緊張, 依加您點呀, 幾時check bingo.
您唔好成日量體温, 會好緊張架.

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-6-10 19:36 發表

hobby,

大宅

原文章由 hobby 於 08-6-12 23:27 發表

我iui之後,有hyperstimulation,所以都唔知之後點做好,因為個肚都好脹,唔係幾舒服,你連續2次,都要小心睇住自己的身體,有問題要即刻問醫生,take care.

hobby,
咩叫做hyperstimulation? 有咩病徵?有咩後果? 我e 生話可以連續做幾次, 佢又無好似其他姊妹咁同我照下有無水囊就連續做iui.唔知係唔係我用量少, 每日75iu, 所以無乜問題?!

大宅

原文章由 cckpri 於 08-6-13 23:10 發表
Dear ashleigh-ashton,

您好呀,好內無見您, 因為我好內都上嚟. 您記得我嗎?我唔可以連續做iui,依加要等7月, 我今個月會試自然的.
您點呀, 做左第二次iui, 有了第一次經驗後, 第二次應該唔會咁緊張, 依加您點呀, 幾 ...

cckpri,
你好, 我點會唔記得你呀! 你喺我親密戰友, 一齊打緊仗嘛!
其實我日日都有上嚟, 只係無我啱答咀嘅topic啫.
我做緊第二次iui, 擒日放咗精,佢話有3千1佰萬條蟲蟲放咗入去. 但又只得1粒卵泡... 好奇怪, 早幾日去照有3粒, 15mm, 15mm 同13mm, 到做前1日又得1粒19mm同另1粒11mm, 唔知個2粒去咗邊?

大宅

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-6-15 09:50 發表

cckpri,
你好, 我點會唔記得你呀! 你喺我親密戰友, 一齊打緊仗嘛!
其實我日日都有上嚟, 只係無我啱答咀嘅topic啫.
我做緊第二次iui, 擒日放咗精,佢話有3千1佰萬條蟲蟲放咗入去. 但又只得1粒卵泡... 好奇怪, 早幾日 ...

ashleigh-ashton,

照o甘睇19mm應該之前照o個3粒的其中一粒, 而11mm就係新o既, o甘另外o個兩粒係點呀 ? 唔通已經一早排左出尼 ?

我同你差不多, 上星期六u/s照到3粒, 16 / 11 / 10.4, 而星期六晚就開始打混合針300iu, 針藥除左要幫助這3粒卯泡長大之外, 重要抑制16mm o個粒, 唔好比佢排出尼. 所以預計聽日再照u/s時, 會有3粒大概20/16/16的卯泡, 我都希望一切如醫生的計算.

大宅

原文章由 origins 於 08-6-16 12:03 發表

照o甘睇19mm應該之前照o個3粒的其中一粒, 而11mm就係新o既, o甘另外o個兩粒係點呀 ? 唔通已經一早排左出尼 ?

我同你差不多, 上星期六u/s照到3粒, 16 / 11 / 10.4, 而星期六晚就開始打混合針300 ...

origins,
乜野係混合針?平時日日打果D係混合針定係另一樣針呀?
我唔知係唔一早排左一粒大嘅出黎, 但e生同我講過要排就一齊排, 唔係夠大就排先, 仲未夠大就再等夠大再排.

但做iui時,係唔係打咗破卵針36鐘頭後放精?

上一次做iui時, e生分咐我夜晚11點半打針, 然後隔日早生11點半返去放精(即係36個鐘頭後).
但今次做, 星期五照u/s話卵泡夠大, 叫我個晚照平時夜晚打開針嘅時間打破卵針, 然後第ニ朝星期六晨早去放精, 不過相差12個鐘...e生話無問題.
有無好似我咁?
唔知係唔係佢就自已時間, 唔想星期日開工, 提前我一日放精!

大宅

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-6-16 12:19 發表

origins,
乜野係混合針?平時日日打果D係混合針定係另一樣針呀?
我唔知係唔一早排左一粒大嘅出黎, 但e生同我講過要排就一齊排, 唔係夠大就排先, 仲未夠大就再等夠大再排.

但做iui時,係唔係打咗破卵針36鐘頭後放精?
...

精子可以係體內生存24-48小時, 所以如果12小時放精, o甘精就可以遊左入去等卯子排出尼, 如果36小時放精, 則卯子排左出尼等精子, 兩者都無所謂, 只不過是先後問題.

不過, 有d書的資料指出, 如果卯子排出後等精子, 則生仔的機會大d, 因為boys的精子來游得快d, 不過到我地呢個時間, 已經唔care係仔定係女了. 聽日會去照u/s, 返來再update啦.

大宅

原文章由 origins 於 08-6-16 15:02 發表

精子可以係體內生存24-48小時, 所以如果12小時放精, o甘精就可以遊左入去等卯子排出尼, 如果36小時放精, 則卯子排左出尼等精子, 兩者都無所謂, 只不過是先後問題.

不過, 有d書的資料指出, 如 ...

origins,
如你所講, 若bingo就會生女... 咁就好啦, 我好想生女. 不過係仔都無所謂, bingo都就得啦.

大宅

yes, 我o念我地都唔會介意係仔定係女, 一樣o甘開心.

day 3-day6打支150iu, 幫助卯泡成長, 因為check左有一粒已經16mm, 所以除左用藥幫助卯泡繼續長大之外, 亦要用藥抑制住唔好排卯先, o甘聽日照完, 睇下卯泡size夠唔夠, 如果ok, 打計時間打排卯針, 跟住就放精.

首頁
12345...14

尾頁

跳至