論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

原來工人最勤力係燃燒屋企既柴米油"yim"

少左一個人, 但柴米油yim用耐好多好多~~~

仲有呀, 就算有工人日日keep住清潔, 都要自己跟下 d "loan loan la la" 因為我自己屋企為列, 之前有工人日日抺, 但佢走左後, 發現有衣魚(書蟲) 徹底滅族後, 而家冇工人, 只用鐘點, 都keep得乾淨過之前有工人洗.....唉. 可能佢地只係做表面功夫.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

如果我見到屋企有昆虫, 我工人一定會好唔得閒, 無論佢做緊咩, 我一定大叫佢捉左/消滅隻昆虫為止(因為我真係好驚), 試過c6發現廚房有條"鹽蛇", 佢arm arm想返房訓都無得訓, 我要佢搵殺蟲水, 又要搵條"鹽蛇"出黎, 攪左好耐都搵唔到我先算數, 仲叫佢以後唔好開廚房窗!
總知俾我見到昆虫我一定要佢搵到佢地出黎消滅維止, 返轉間屋都要佢搵, 就算搵唔到隻昆虫事後都要執餐死, 我諗佢地試過之後會另願清潔d, 你地都可以用下呢個方法呢!

別墅

I want to fry my maid also. But my hasband sometimes suddenly not in HK (urgent to go business trip). Even after work or during holiday, he looks very tired. When I asked him to look after the son, he is very impatient or just like some maid (do everything, eg. change clothes for him. Very nervous whenever my son 大叫, then my son will always behaves in this way when he want you to do something for him because he knows it worked) I warned my husband many many times but he cannot change because he work very busy, he cannot be so patient as me.

On Sunday, I cannot stay in bed late because my husband said that he need to go exercise on his only holiday, & ask the maid to bring my son out, play along with him near the place he do exercise. (If later than 8:00am, he begin to urge everybody & very annoyed) My son has to take the special meal (cannot eat outside food) so I have to make sure the maid prepare everything properly & ready to go before 8:00. As well as put monsquito spray on my son's clothes because the maid either spray too much or too few)
My son got some long-term disease. I have to feed him by special meal. I have to moniter him everymeal. I found it very 困身 & exhaused.
If hire local partime, they will not be flexible to stay longer whenever my husband is not in HK.

別墅

回覆 #14 monster_zoo 的文章

Is 'the steamer" you mentioned is that one to release steam in winter time when swithed on the heater (暖爐)?

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

nlilo

係呀, 夾衣were得好快嫁, 我個仔細時, 成日要著跌膊衫......後來我怕鬼左佢, 買 d 圓領, 唔再買 "一字膊" 那款.

洋房

系呀,買左唔夠2星期d夾衣已經wear 啦,總之好唔放心啦~~工人始終系工人,她成日抱住阿b,我話她,她話,阿b一擺低就哭。她唔收拾床鋪,可能我無特別要求她做啦,她連d客來左都唔曉斟茶,話怕醜哦,你話cc。不過算啦,她唔收拾都好,費事我夜晚訓唔著覺。
沉晚先話她來,問她系唔系日日洗我地個bathtub,她話系,甘我咪指住dda da黃色積,問她系咩來,她仲話,朝早無哦,傻,我地兩個都沒用個bathtubd dirty野飛入來咩。今晚返去看下她有無洗乾淨先。

原文章由 moonychan 於 08-5-30 17:25 發表
唔怪得你亞b一見工人就笑啦, 可能工人分分秒秒抱住佢乜都唔做....

我以前都有用工人, 雖然佢湊住個仔, 但都會執床, bb訓左佢咪做囉. 你工人可能懶了.....冇得救.

我冇用工人後, 仔仔 d 衫都同我地一齊用洗衣機洗, ...

珍珠宮

唔怪得你亞b一見工人就笑啦, 可能工人分分秒秒抱住佢乜都唔做....

我以前都有用工人, 雖然佢湊住個仔, 但都會執床, bb訓左佢咪做囉. 你工人可能懶了.....冇得救.

我冇用工人後, 仔仔 d 衫都同我地一齊用洗衣機洗, 因為咁岩果時部洗衣機係新的 (工人臨走部機打柴) 完全冇洗過其他人既衫, 所以我很安心. but 如果你將來唔用工人時, 又唔會換機, 可以用消毒藥水 & 漂白水洗下部機幾次, 再洗仔仔衫. 用洗衣機洗, d 衫 "襟" 著 d 嫁. 因為工人很粗手粗腳, 比佢洗過 d 衫, 好快霉 & "were"!!

原文章由 nlilo 於 08-5-30 14:58 發表
去街?我E+都無得去街家啦~~日日一收工就撲返屋企,都覺得對住個仔d時間唔夠,系得星期日,同老公帶埋個仔去街,因為系屋企仲辛苦,他唔訓覺家,唯有出街。
E +個仔已經開始認人,見到工人就笑,反而對我都要望一陣先笑,好妒忌呀。所以 ...

大宅

原文章由 minmin 於 08-5-30 13:36 發表
請問biokil係邊到買? 係粉末狀/liquid?

百佳有得賣!系liquid,無色無味無臭,對人畜無害!

洋房

去街?我E+都無得去街家啦~~日日一收工就撲返屋企,都覺得對住個仔d時間唔夠,系得星期日,同老公帶埋個仔去街,因為系屋企仲辛苦,他唔訓覺家,唯有出街。
E +個仔已經開始認人,見到工人就笑,反而對我都要望一陣先笑,好妒忌呀。所以如果2歲,可以家話,我想自己湊、自己教,唔想到時個仔比工人影響太深。
個工人雖然都好中意阿b,但如果教,我覺得都系自己來比較好。
我想問,2bb衫系唔系可以同大人衫一起洗?其實我覺得我個工人E+最大用處就系幫阿b洗衫。她唔會主動做野家,到E+都唔會主動幫我地換床單、整理床鋪,我地起身張被系點,反屋企都系點even她見我自己系度換,她都唔會主動話幫手。

原文章由 moonychan 於 08-5-30 14:26 發表

nlilo

我仔仔2歲起, 就自己湊, 唔辛苦, 因為可以請鐘點清潔, 一星期來一次, so far 都幫輕好多, 一個月都唔洗$1000, 想再輕鬆d可以叫鐘點來多日.

不過, ...

珍珠宮

jovywong824

嘩, 你有亞媽又有6299幫, 唔洗要工人啦..!!!

nlilo

我仔仔2歲起, 就自己湊, 唔辛苦, 因為可以請鐘點清潔, 一星期來一次, so far 都幫輕好多, 一個月都唔洗$1000, 想再輕鬆d可以叫鐘點來多日.

不過, 自己湊, 一定困身, 街冇得去嫁喇, 可以話係 "相夫教子"渡日, 如果本身係like咁既, 自己湊好.

洋房

我個工人來左5個月,每日工作如下:
1、清潔1000尺間屋地板,但系有兩間房,她都唔會抹。木地板好多地方都有e e 聲,因為她用濕布抹完,唔會用幹布抹。即使你系甘不停提她。
2、洗主人套房ge洗手間,客人用果間,唔知她有無真系抹(她話果間系她ge洗手間)。個門好似lum臼,e e 聲。
3、照顧4個月大bb
4、煮夜晚果餐比我兩公婆吃。
5、洗衫。

結果屋企d蟑螂仲多過我地之前1星期清潔一次。

我真系好想等bb 2歲,我自己湊返,你地覺得如果一個人湊個2b會晤會好辛苦呀??

工人就來生日,老公問曬唔曬買禮物比她,我都唔知,你地有無買生日禮物比工人家?

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

請問biokil係邊到買? 係粉末狀/liquid?

大宅

回覆 #5 Jovywong824 的文章

Hi Joyvwong824

如我係你, 就一定唔用工人, 鍾點總好過d工人. 好羨慕你, 有99同家人幫手

大宅

我屋企個工人係咁:
新屋入伙半年已經見小強,0的0野食全部都唔封好就塞入廚櫃,洗碗見無漬就咁用洗潔精水沖,過多次水就洗完,有漬先用布,個"產"上面癡住雞蛋都覺得洗乾淨
1個人要係廚房用4個櫃筒放自己0野,1個銀包放1個櫃筒,2本書放1個櫃筒,但係佢自己係有間房,見我執0野執到唔夠位都唔拎佢自己0的0野出0黎
洗衣粉就落柔順劑0個格,柔順劑就咁倒係0岩0岩放入洗衣機既乾衫上面,全部針織衫起晒毛粒因為同牛仔褲一齊洗,t-shirt變形同會有2隻角,底褲越著越大條,同個衣架一樣咁大,用衣櫃既8蚊1隻既木衣架晾衫,衣架0的木發晒霉都用0黎晾衫,因為0的木衣架仲搞到晾衫個架生"秀",衣櫃就用10蚊6個既衣架,放衫入衣櫃有位就放入去,唔理你有冇分類,而且3個月唔買新衫你會發現你衣櫃係吉咖
角位"登"底全部都係塵,掃地就好似打鼓咁,把掃把係撞咁0野,乾淨床單放洗面盆底,1/3筒水可以拖1600尺既屋,你唔叫佢可以2個月唔換床單,熨斗有溶0左既膠漬,問佢熨咩熨到咁又唔出聲,之後就無熨過衫

[ 本文章最後由 iamkit 於 08-5-30 11:51 編輯 ]
肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

大宅

絕對同意!! 佢地抹野清潔係晤會欏起啲野抹架 !仲有啲洗潔精好快同你用晒, 當水飲咁!! 可以嘅, 真係唔想請啲C 賓!! 隻C 賓仲响大孖面前玩離間...正C 賓 !!

原文章由 moonychan 於 08-5-27 18:50 發表
原來工人最勤力係燃燒屋企既柴米油"yim"

少左一個人, 但柴米油yim用耐好多好多~~~

仲有呀, 就算有工人日日keep住清潔, 都要自己跟下 d "loan loan la la" 因為我自己屋企為列, 之前有工人日日抺, 但佢走左後, 發現 ...

大宅

原文章由 peipeibb 於 08-5-28 09:41 發表

des1971

請問點將小強減族? 就咁噴剎虫水?

各為媽咪,你地可以先用biokill,清理一次後就用漂白水稀釋大概1:10,然後用塊布黎抺廚房和toilet櫃門邊同窗邊,而廳和睡房就抺窗邊,每隔1-2個月就做一次,就唔會有小強!!

大宅

回覆 #1 doryee 的文章

可以接仔放學 , 可以留到 8時都 OK

只不過 , 未請工人之前 , 我唔知我 99 肯天天都來 , 重要係準時 10 時來 , 7時半走 , 不但止 99 , 62 都係天天來的 , 9時到 , 2 時走

而家感覺工人真係可有可無 , 可能係呢個原因 , 個印暫時沒發作 , 昨天剛滿 7 個月

我想 , 如佢約滿 , 個仔都 3歲半 , 真係想試試唔要工人 , 每個月多 6000 , 好好用 , 唔知第 2 D 媽咪點睇

大宅

回覆 #1 doryee 的文章

可以接仔放學 , 可以留到 8時都 OK

只不過 , 未請工人之前 , 我唔知我 99 肯天天都來 , 重要係準時 10 時來 , 7時半走 , 不但止 99 , 62 都係天天來的 , 9時到 , 2 時走

而家感覺工人真係可有可無 , 可能係呢個原因 , 個印暫時沒發作 , 昨天剛滿 7 個月

我想 , 如佢約滿 , 個仔都 3歲半 , 真係想試試唔要工人 , 每個月多 6000 , 好好用 , 唔知第 2 D 媽咪點睇

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你99 可唔可以幫手接放學呀
接左之後等到食飯時間先送佢去你媽家食飯得唔得?

原文章由 Jovywong824 於 08-5-28 13:04 發表

而家我家 , 有一個 2歲 2個月既仔 , 朝早 8時阿媽買早餐來及看孫 .之后 9時半 , 99 到后 , 阿媽便走 (阿媽家距離我家步行10 分鐘內 OK)
99 主力照顧個孫到 7時半 , 等我回家便走
買送阿媽負責

工人呢 , 不用煮早餐 ...
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

首頁

尾頁

跳至