少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

阿仔小二,小一開學成績唔錯平均分都96,學校是區內band 1小學,下學期開始成績大跌,日日遊魂,但老師都好少主搵我講,拎成績表時都係講佢係叻仔,心散..

小二,班主任好好,跟得好足,中(班主任教)英數老師都對我仔好好,覺得佢係醒目,只要集D中成績一定可以好似之前咁好,但我仔小二除左心散,仲開始講大話,攪同學,拎同學野,老師見家長,講我仔太受同學歡迎,所以犯錯叫同學唔好理佢,想我仔知道講大話蝦人會冇朋友

今日老師又打黎,呢個月第2次,佢話我仔同幾個同學今日玩橡巾,摺紙粒射同學,係好危險,功課又做得唔好,(我有日日對功課)二年級考左一次試平均分85,全班第7,全級9X,佢話我仔係好聰明,上堂答問題次次都第一個舉手又識答,但操行最近好差,日日有事發生,老師罸佢,佢就偷走,成績又開始退步.....老師仲話因為我仔太受同學歡迎叫同學唔理佢好難,但都會繼續叫,希望我仔可以慢慢改好

我同C6出盡方法,講道理,氹佢,打佢,鬧佢,佢都係知道知道,唔出聲咁,一返學就癲左咁,佢平時同我們一齊係好動少少,但都係好乖,至少其他家長日日一齊接送搭車都覺得佢係乖,我仔細個好定好乖,點解越大越難教?是我唔識教嗎?晚晚自己諗起就,我應該點做?

P.S.搵過學校社工,個社工廢廢地,我仔去搵佢,佢只叫我仔自己玩玩具,佢就出去
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

男爵府

shop_baby 發表於 15-2-12 16:36
阿仔小二,小一開學成績唔錯平均分都96,學校是區內band 1小學,下學期開始成績大跌,日日遊魂,但老師都好少主 ...
如果聽你咁講, 阿你狀況轉差係由小一下學期開始, 咁果陣有冇發生D乜嘢對阿仔來講係大事的嘢呀?
例如親人離開, 朋友轉校, 又或者學校遇到一D 意外等等.....

大宅

敢問閣下,你每天可以有多少時間''對住''你個仔?是全日?或是收工後?或是一星期一天?或是連以上都做唔到?這點至為重要,要是想養一個生性仔,看來,你必須要有決定,要收入?或是要你個仔?我有個朋友,寡婦、單親,要養三個孩子,要申請綜援,每次社工到訪,總是面無表情,原來社工對她有意見,認為她應該外出做工養仔女,當她知道社工的態度時,冷静地同個社工講,我要是有三個天才‥一早就出去賺錢,但我知道他們三個只是普通人,只要我成日外出賺錢,我的家一定會散。請把今日的見面,我每一句說話,請記錄在案,我不是懶。我只是怕。怕的就是不想養三個壞孩子。他們三個還有父親之前,確是很唔生性。結果的是,朋友的綜援可以在幾年之後,等到個大仔到了18歲時,才會考慮停止。在母親的辛勤下,感動這三個子女,結果的成績是,三個都成績好,全部可以繼續讀大學。歡樂收場。現在,她已是阿婆一個,成日外出幫手做義工。為的就是要還債,還的是道德上的債。可喜可賀。

公爵府

AJIM 發表於 15-2-12 16:46
如果聽你咁講, 阿你狀況轉差係由小一下學期開始, 咁果陣有冇發生D乜嘢對阿仔來講係大事的嘢呀?
例如親人離 ...
有,佢最好朋友(K1-K3)小學已經唔同校但住同區車禍過左身,我仔開始轉變,因為佢幼稚園都成日拎獎,成日代表學校去拎獎...所以變成而家咁我都唔知點

公爵府

9830didididi 發表於 15-2-12 17:00
敢問閣下,你每天可以有多少時間''對住''你個仔?是全日?或是收工後?或是一星期一天?或是連以上都做唔到 ...

我係FTM,一日廿四小時對住佢,佢返學要搭車,我都唔搭校巴親自同佢搭車返學放學,我每日中午搭車送飯比佢,我仔亦好自豪我整飯比佢食,我未做媽媽前收入都唔係差亦唔算好多,但由有左開始我已經辭職,專心湊佢同細佬,兩兄弟由細都好好感情,唔會打交,
我知道比時間同愛小朋友係緊要過金錢,所以我一早放棄去搵錢,得C6一個搵錢,大家唯有慳D,但一家也很開心,只係仔仔既變化大家都好心痛

男爵府

shop_baby 發表於 15-2-12 17:01
有,佢最好朋友(K1-K3)小學已經唔同校但住同區車禍過左身,我仔開始轉變,因為佢幼稚園都成日拎獎,成日代表學 ...
如果聽妳咁講, 佢情況轉差係因為一件創傷性的經驗, 咁可能真係要從佢心中的呢條刺入手喎。
雖然我俾唔到好多建議妳, 不過我諗呢件事真係要搵好專業的輔導員幫手, 其實可能就係當時冇妥善咁處理佢個心傷, 結果傷口慢慢發炎變壞惡化, 令佢好唔舒服。

男爵府

shop_baby 發表於 15-2-12 17:01
有,佢最好朋友(K1-K3)小學已經唔同校但住同區車禍過左身,我仔開始轉變,因為佢幼稚園都成日拎獎,成日代表學 ...
幫妳搵咗D 資料, 唔知啱唔啱用, 妳試下打去問問妳阿仔的情況佢哋幫唔幫到手....
http://www.bgca.org.hk/page.aspx?corpname=bgca&i=631

公爵府

引用:Quote:shop_baby 發表於 15-2-12 17:01 有,

原帖由 AJIM 於 15-02-12 發表
如果聽妳咁講, 佢情況轉差係因為一件創傷性的經驗, 咁可能真係要從佢心中的呢條刺入手喎。
雖然我俾唔到好 ...
我仔約左下個月見心理學家,希望有改善或者可以教我點做

公爵府

引用:Quote:shop_baby 發表於 15-2-12 17:01 有,

原帖由 AJIM 於 15-02-12 發表
幫妳搵咗D 資料, 唔知啱唔啱用, 妳試下打去問問妳阿仔的情況佢哋幫唔幫到手....
http://www.bgca.org.hk/pa ...
唔該晒你呀

大宅

回覆 shop_baby 的帖子

閣下要留意的,就是他每天見到的朋友是誰?你要知。孩子每天在校內的情況,就要定期與校方了解。在家時的情況,孩子的電子產品內有甚麼內容?你要知。孩子的經濟情況,你要知。孩子身上的錢從何來?你要知。正常情況,孩子一定想法要阻止你知,假如是真的,就是孩子變差的證據。孩子變成咁,唔多唔少都是受到朋友影響,近硃者赤 近墨者黑。在要改變管理孩子之前,要清楚對住孩子說明一切,如見到孩子頭昂首面對,表示他覺得自己冇做錯,如見到孩子頭耷耷,表示自己都知道衰咗。一個人不可能突然變的。一定有原因。我的建議︰把家中的電子產品,可以的話,全部放在公開場合,例如︰客廳,孩子再不可以擁有太多隱私的了。每天要陪伴孩子做功課、溫習,檢查手册內容,書包內所有東西,每天都要全部拿出來,不是要你檢查,只是知道孩子每天在上甚麼課,有甚麼功課,要何時何日交,你都要知,教導孩子做時間表、做記錄、寫日記,全部要用手做,暫時不要用電腦。有時你也要學得八卦一點,敏感一點,我明白這會很辛苦,但你也要明白,要教好一個孩子,確實是很辛苦的。可能會影響你和孩子之間的感情,但是,這也是無可厚非。我的家庭習慣,孩子還未到18歲,電腦一定要放在公開地方,等家中每個人都可以看到孩子在做甚麼,冇法,鬼叫孩子唔生性咩。

公爵府

引用:回覆 shop_baby 的帖子閣下要留意的,就是

原帖由 9830didididi 於 15-02-12 發表

你講既野,我日日有做,佢除了功課所有電子產品都冇得玩,係由細到大既習慣,電視亦好少睇,每天都會睇晨早新聞,我日日接佢放學,每日佢都會同我講發生左咩事,邊個同學點,邊個同佢玩,我都知道,有些家長說我識很多同學名,因為我仔成日講,我日日檢查功課,睇佢執書包,平時做完功課溫好習就可以玩玩具,老師話其他同學講大話會知道錯,但我仔係唔知自己講緊大話,好似講真話咁,老師慢慢要佢再講,再解釋佢知,佢先覺得自己講左大話,佢以前係唔會講大話,比老師罸比風紀罸都會放學講比我知,而我覺得小朋友比人罸唔係大事,叫我仔下次乖d唔好比人罸,唔會因為佢咁而鬧佢

大宅

好多老師都會咁話︰我教咁耐,最差就係你地‥人地會知道錯,但你就唔知,點解你會咁壞?‥這叫做激將法,刻意貶低對方,令對方覺得難受,認錯,這做法幾十年前是可行,但用在今日,未免有點主觀。主觀1. 一早已認定對方是錯的。沒有耐性尋找所有資料。有時會造成''冤枉''。2.有時,成人或老師本身都未必是全美,本身都有問題。但我們做家長的,有時會很主觀地認為孩子有錯。對孩子不公平。建議處理方法︰每次感到孩子又像''說謊''之時,要做記錄,用紙筆寫下,並要每件事要調査得清清楚楚。孩子假如有說謊,容易露出以下不安神態,會說︰我‥唔知,我‥唔記得咁多,你‥唔好再問我啦。我‥哭‥希望利用哭,可以停止審問我是咁睇你的孩子,首先要相信孩子說的全是真話,但是也要調查,如見他有恐慌神色,就要小心,我懷疑孩子有機會遇到欺凌事件。其實在任何一間學校內,有學生會欺負同學甚至是老師。也有學生是被欺凌者,每日要受同學排斥,見你關心孩子,有可能被認為是有點''過了火'',有時,其他同學見到有家長過度的關心,對他們而言,部份人會羡慕,但對部份人看來,就是笑話,由其是家中沒有大人愛鍚的孩子,會產生妒忌,就會結集有相同背景的同學,欺負這樣的同學的了,我相信你的孩子在起初時,老實地向同學說及家中的事,他只是想與其他同學做朋友,但可能已經''得罪''了某些人,造成有這樣情況,請留意,你在表面上是見不到的,他被人欺負時,就算老師知道,也未必會幫手,原因就是有人認為,孩子的問題,應由孩子自己去承擔自己解決,但你的孩子,我相信他一向都是依靠你解決問題,獨立解決問題不大懂得,試想,如果孩子每日都要受到這樣對待,孩子又怎會有心情讀書?相信孩子也覺得得難受。請留意。另一個問題,就是孩子有機會患上''思覺失調'',但我見到的,應該是一個正在被欺凌中的孩子。孩子車大炮,大有機會是被警告甚至被''恐嚇''。孩子年齡還細,未必分得清楚甚麼是恐嚇,你要調査的,就是這些,孩子不願與你說,相信是有人在背後''釘''住。孩子覺得很驚,就會出現''語無論次''的了。試想你的孩子在這樣環境下,怎能安心?請你在與老師相談時,也要多了解老師的做法,有時,老師為了怕事,只要見不到傷勢,會用隻眼開隻眼閉做法。我認為是''無可厚非'',人地都要搵食的。希望你明白。並請留意他身旁的''朋友''。應可找到部份答案的。希望幫到你啦。

公爵府

引用:回覆 shop_baby 的帖子好多老師都會咁話︰

原帖由 9830didididi 於 15-02-13 發表

謝謝你提點,但是我小朋友在學校是做欺負人果個,而且佢人緣超好,基本上冇同學唔同佢玩,兩年既老師都有咁講,而且第一個大話,係連老師同學全部都信我小朋友,可以想像到我小朋友講大話已經好似真咁,老師冇針對佢,只係同我講覺得我仔突然變成咁有d怪,一年級佢係好動,但都冇聽過佢講大話,二年級接二連三咁講,問屋企是否有發生事,老師都有講留意其他有冇同學講大話,但多數都冇,或者有,老師一問都講真話,唯獨是我小朋友問極都堅持自己既大話是真話,這星期我慢慢講道理,佢講大話好似改善左,暫時老師冇講,只係話佢在學校百厭玩,希望佢可以明白講大話帶來既後果啦

大宅

剃人頭者人亦剃其頭,金科玉律。你的孩子既然是欺負人嗰個,就必然有人會同樣地欺負他,這就是''幫會''的形成。在學校內,當然不會叫做幫會,但學生們分黨分派一定有。既然做得大佬,有敵人是必然,有時遇到問題,要間中說點謊保護其他人,無可厚非。普遍成績優異的學生,在學校內都是獨立個體,既沒有加入黨派,也不會組黨結社做人大佬,與人交談時,普遍都只是說三幾句,就可以打發對方離開,為的是要用很多時間讀書。樂意組黨或愛加入黨派的學生,成績普遍一定不會好,部份學生就是會由好變到壞。少說話多做事,就是成績好的學生必然要有的習慣。我的調査經驗,首先要假設孩子說的全是真話,但也要''抽絲剝繭''地,逐步拆解,方法就是︰用紙筆記下每一件事,然後做資料蒐集,不知道的,要向孩子問個清楚,並要隨時就問,如果孩子有秘密,多數會做出不想你再問的態度,你一定要繼續問下去,你可以暫停一會,過一段時間再問。就算孩子發脾氣你也要問清楚。孩子為甚麼要說謊?原因有可能就是在這裡。要記住,你一定先要站在孩子的角度看你的孩子,不能視自己的孩子是敵人。可以的話,教導孩子在校內不要向人說太多家庭事,不要讓其他同學知得太多,我見到成績好的孩子,是不會主動向人提及自己的家庭的。總之,少說話多做事,就是以前的學生應該做的事,就算今日的學生,也應該要這樣做,只要你的孩子成績有好轉,他也會得自然地加入好成績的群體的了。到時,你自會發現,在你的孩子身邊,再見不到成績不好的同學的了。祝好運。

禁止訪問

珊瑚宮

引用:敢問閣下,你每天可以有多少時間\'\'對住\'\'你

原帖由 9830didididi 於 15-02-12 發表
敢問閣下,你每天可以有多少時間'對住'你個仔?是全日?或是收工後?或是一星期一天?或是連以上都做唔到 ...
Sorry,完全唔buy 呢個理論。
24小時攬住絕對唔係敎好個仔嘅條件。

大宅

回覆 wonderlulu 的帖子

以前有邊個阿媽唔係24小時照顧自己的孩子?有了孩子,就是沒有私人時間的了。難就難在要攬到實?管得太嚴,怕孩子反感,放開孩子讓他外出闖一闖?又怕孩子學壞,又怕孩子被欺負,總之,養兒一百歲,長憂九十九。與孩子相處,永遠沒有時間表的。見到孩子有成就,自我感覺良好,以為自己叻,但相反又覺得自己好失敗,羞家,唔想見人。人之常情。希望你可以放開自己,與有專業經驗的師傅級人馬學習。有朋友為了救自己孩子,寧願申請綜援,目的就是想全心全意照顧孩子,社署的官員也曾對她有誤會,但見她真係好努力到中心學習,一邊做義工,並向專業人士學習與孩子相處的方法。到第一個孩子滿18歲,成功考上大專院校才放心。其中的驚慌辛苦,只有她自己才知道。在我看來,這就是藝術,是照顧孩子的藝術。未必適合你,但總有其他方法應付的。

珊瑚宮

引用:回覆+wonderlulu+的帖子以前有邊個阿媽唔係

原帖由 9830didididi 於 15-02-28 發表
回覆 wonderlulu 的帖子

以前有邊個阿媽唔係24小時照顧自己的孩子?有了孩子,就是沒有私人時間的了。難就 ...
我有一個在職好媽媽
佢冇花24小時攬住我,但100%緊張我成長;佢唔係好廚師,記憶中冇拿手小食,但同佢相處絕對係優質時光:學校放假日子,我跟佢返工,我地自細知道工作認真係點樣,人人都有自己崗位和責任,美好生活人人要付出努力才達成,大家摟在一塊甜言蜜語真係等運就送到?

我冇輕視FTM嘅貢獻,不過絕對唔係培養優秀子女嘅保證。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+9830didididi+於+15-02-28+發

重複,省略。

首頁

尾頁

跳至