少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

阿仔小二,小一開學成績唔錯平均分都96,學校是區內band 1小學,下學期開始成績大跌,日日遊魂,但老師都好少主搵我講,拎成績表時都係講佢係叻仔,心散..

小二,班主任好好,跟得好足,中(班主任教)英數老師都對我仔好好,覺得佢係醒目,只要集D中成績一定可以好似之前咁好,但我仔小二除左心散,仲開始講大話,攪同學,拎同學野,老師見家長,講我仔太受同學歡迎,所以犯錯叫同學唔好理佢,想我仔知道講大話蝦人會冇朋友

今日老師又打黎,呢個月第2次,佢話我仔同幾個同學今日玩橡巾,摺紙粒射同學,係好危險,功課又做得唔好,(我有日日對功課)二年級考左一次試平均分85,全班第7,全級9X,佢話我仔係好聰明,上堂答問題次次都第一個舉手又識答,但操行最近好差,日日有事發生,老師罸佢,佢就偷走,成績又開始退步.....老師仲話因為我仔太受同學歡迎叫同學唔理佢好難,但都會繼續叫,希望我仔可以慢慢改好

我同C6出盡方法,講道理,氹佢,打佢,鬧佢,佢都係知道知道,唔出聲咁,一返學就癲左咁,佢平時同我們一齊係好動少少,但都係好乖,至少其他家長日日一齊接送搭車都覺得佢係乖,我仔細個好定好乖,點解越大越難教?是我唔識教嗎?晚晚自己諗起就,我應該點做?

P.S.搵過學校社工,個社工廢廢地,我仔去搵佢,佢只叫我仔自己玩玩具,佢就出去
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

公爵府

AJIM 發表於 15-2-12 16:46
如果聽你咁講, 阿你狀況轉差係由小一下學期開始, 咁果陣有冇發生D乜嘢對阿仔來講係大事的嘢呀?
例如親人離 ...
有,佢最好朋友(K1-K3)小學已經唔同校但住同區車禍過左身,我仔開始轉變,因為佢幼稚園都成日拎獎,成日代表學校去拎獎...所以變成而家咁我都唔知點

公爵府

9830didididi 發表於 15-2-12 17:00
敢問閣下,你每天可以有多少時間''對住''你個仔?是全日?或是收工後?或是一星期一天?或是連以上都做唔到 ...

我係FTM,一日廿四小時對住佢,佢返學要搭車,我都唔搭校巴親自同佢搭車返學放學,我每日中午搭車送飯比佢,我仔亦好自豪我整飯比佢食,我未做媽媽前收入都唔係差亦唔算好多,但由有左開始我已經辭職,專心湊佢同細佬,兩兄弟由細都好好感情,唔會打交,
我知道比時間同愛小朋友係緊要過金錢,所以我一早放棄去搵錢,得C6一個搵錢,大家唯有慳D,但一家也很開心,只係仔仔既變化大家都好心痛

公爵府

引用:Quote:shop_baby 發表於 15-2-12 17:01 有,

原帖由 AJIM 於 15-02-12 發表
如果聽妳咁講, 佢情況轉差係因為一件創傷性的經驗, 咁可能真係要從佢心中的呢條刺入手喎。
雖然我俾唔到好 ...
我仔約左下個月見心理學家,希望有改善或者可以教我點做

公爵府

引用:Quote:shop_baby 發表於 15-2-12 17:01 有,

原帖由 AJIM 於 15-02-12 發表
幫妳搵咗D 資料, 唔知啱唔啱用, 妳試下打去問問妳阿仔的情況佢哋幫唔幫到手....
http://www.bgca.org.hk/pa ...
唔該晒你呀

公爵府

引用:回覆 shop_baby 的帖子閣下要留意的,就是

原帖由 9830didididi 於 15-02-12 發表

回覆 shop_baby 的帖子
你講既野,我日日有做,佢除了功課所有電子產品都冇得玩,係由細到大既習慣,電視亦好少睇,每天都會睇晨早新聞,我日日接佢放學,每日佢都會同我講發生左咩事,邊個同學點,邊個同佢玩,我都知道,有些家長說我識很多同學名,因為我仔成日講,我日日檢查功課,睇佢執書包,平時做完功課溫好習就可以玩玩具,老師話其他同學講大話會知道錯,但我仔係唔知自己講緊大話,好似講真話咁,老師慢慢要佢再講,再解釋佢知,佢先覺得自己講左大話,佢以前係唔會講大話,比老師罸比風紀罸都會放學講比我知,而我覺得小朋友比人罸唔係大事,叫我仔下次乖d唔好比人罸,唔會因為佢咁而鬧佢

公爵府

引用:回覆 shop_baby 的帖子好多老師都會咁話︰

原帖由 9830didididi 於 15-02-13 發表

回覆 shop_baby 的帖子
謝謝你提點,但是我小朋友在學校是做欺負人果個,而且佢人緣超好,基本上冇同學唔同佢玩,兩年既老師都有咁講,而且第一個大話,係連老師同學全部都信我小朋友,可以想像到我小朋友講大話已經好似真咁,老師冇針對佢,只係同我講覺得我仔突然變成咁有d怪,一年級佢係好動,但都冇聽過佢講大話,二年級接二連三咁講,問屋企是否有發生事,老師都有講留意其他有冇同學講大話,但多數都冇,或者有,老師一問都講真話,唯獨是我小朋友問極都堅持自己既大話是真話,這星期我慢慢講道理,佢講大話好似改善左,暫時老師冇講,只係話佢在學校百厭玩,希望佢可以明白講大話帶來既後果啦

首頁

尾頁

跳至