親子旅遊

跳至

首頁
23456...10

尾頁

伯爵府

Hi, Kahobb,
Sorry, 我睇錯了日期, 我係5/7去到BBK, 我估到時你都返了HK了.

原文章由 KAHOBB 於 08-6-13 07:15 發表
Hi, Lovechild

SAFARI WORLD 我有興趣, 我schedule 1/7 5D4N, 但我應該住Grande Centre Point, 若相約一齊去可以怎樣meet 大家.

大宅

原文章由 KAHOBB 於 08-6-11 21:40 發表

Hi, 小樹熊

我都有留意你provide info, 好有用, 見你推介GRANDE CENTER POINT, 想知若和Four Season Hotel 相比, 那間較合適兩大1小 family, 我見CX 有package offer, 兩者相差若1K, 值嗎? 請指教. TKS.

KAHOBB,

唔好意思咁遲覆~

Four Season 我冇住過啊~ 不過她與 GCP 同在 Chilom 而且只係差佰零公呎位置無欵係超方便,而且佢係老牌 5 級服務一定有保証~

沖哥有介紹過:-
http://http://www.thailandfans.com/live20051013.html

asiaroom.com 做緊 deluxe 房 HK$1863.- 晚
http://www.asiarooms.com/thailand/bangkok/four_seasons_hotel.html

之不過如果比我選我都係會選返 GCP 因為係 services apartment 形式,廚房、洗衣機我自己都有機會用到,尤其係個雪柜都大好多,買咗牛奶、生果都有位放~ 雪住先,洗衣機就更加啦,真係唔駛帶喼有味衫返香港洗幾日。

GCP 個 kids room 真係幾好啊,就算出面落大雨都有地方比小朋友玩吓。住得過啊!
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

原文章由 Aardvark 於 08-6-11 18:15 發表

I would not recommended Banana Boat.

Last year I've done a small on-line research and found that most of the sunscreen in HK on protected you from UVB and most can't protect you from UVA (which b ...

噢~ 我仲支仲係新開tim~ 有排用!!! 點算???
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

原文章由 vnice 於 08-6-12 12:28 發表
我都計劃緊8月初去曼谷+芭堤雅,3大+1小+2中童,farm chockchai 好似好吸引,不過最擔心的還是交通問題:

1) 我們一共6人,包2架的士又恐防會失散,看來book 7人van去farm會比較好,請問有否司機介紹? 應該在香港book還是到埗時book?

2) 水門批發可以帶小朋友同往嗎? 會唔會比較雜?

3) 曼谷-->芭堤雅 ,以我們有大有細既情況, 交通應點樣安排較好?

謝謝.

係呀 blueye 講得啱呀,妳地包架 van 低D 而且方便照顧啊~ 而且 Van 坐得舒服好多,至於 book 車妳可以係香港send E-mail 去 book 定,妳睇吓下面條 link 係泰友用開的:-

(一) Davit - 想要佢 Contract 就要睇佢簽名位啊~
http://www.thailandfans.com/forum/viewthread.php?tid=39452&highlight=Farm%2BChokchai

(二) huarun888 - 內文都有佢 Contract 啊~
http://www.thailandfans.com/forum/viewthread.php?tid=43552&extra=page%3D1

至於水門我覺得唔雜囉,去果度的泰國人都係辦貨的,我兩個小朋友入到去會自己選衫O架,咁可以肯定係佢鐘意先買,而且入面都唔難行,有冷氣又每到 lift 口位都有幾張椅坐吓,帶小朋友去唔覺辛苦啊!

曼谷去芭堤雅妳係一落機就去,定係先曼谷幾日再轉去芭堤雅呀??

如果一落機去妳可以搭 Bell Services ,要先 E-mail 留位 B150 / 位,佢地係係機場 Level 1 的 7 號閘口等,點好名夠就會有位姐姐帶客出去上大旅遊巴,D 車乾淨,唔覺有味亦唔見蟑螂,架車準時開到芭堤雅的巴士總站後會轉一架廿人到的 mini bus 真接送客人到所住酒店,我上次由開車到達唔駛兩個鐘,仲要係去倒芭堤雅先至比錢。

Bell Travel Service Co.,Ltd
Tel. Bangkok Office: 02-747-4673, 02-747-4675
Tel. Pattaya Office: 038-370-055, 038-370-056
Suvarnabhumi airport:
Contact number is +66(0)89-449-8843
(記得要 send e-mail 預早book) B150 @person
[email protected]

而如果妳係由曼谷去 Ekkamai 轉巴士入 (去Ekkamai 可以撘BTS E7出口、或者係搭的士去 由 chiltom 果頭搭過去大約 60 、70 Bhat) ,撘巴士的資料如下:-

1) 賣票處在車站的右手邊 32 號柜位 (寫明Pattaya)
2) 時間由早上 5 點至 晚上 11 點
3) 沒有固定時間表,不過每20至30分鐘便開出一班
4) 選擇直通巴士由Ekkamai開出直上公路,途中不停站
5) 車程約 2:15 至 2:30
6) 車費每位 B117 (藍色車身白色間條直通巴士) ,留意依家好似加到 B124 一位
7) BTS於 Ekkamai (E7) 落車到2號出口落車,但要行約 5 分鐘過對面馬路便見到一個大型巴士站,乘撘直通冷氣巴士到芭堤雅,當地人稱為”Por Nueng” Bus,要在售票處先購票 (所以由酒店撘的士直接去仲好)
8) 於芭堤雅總站落車,再包一架兩排車約 幾分鐘便到海豚迴旅處果,其他酒店當然時間不同,一般包架 "爽條" 兩排車約B100便可到達,但試過有司機見到人多呢係要段人頭 B20 位計,咁自己要同司機傾了~
9) 行李可以放係車底下的行李箱,都好安全O架。

另外仲有個泰友同開的 Tim 哥,妳試吓 send E-mail 問吓佢咩價錢:-

Tim Leung
http://www.thailandfans.com/forum/viewthread.php?tid=55754&extra=page%3D1

當然最上果兩位 huarun 同 davit 都可以問吓價,睇吓邊樣方便妳囉,因為見妳其中有兩個係中童,行李同埋佢地都應該可以照顧到自己,我會搭巴士囉,不過如果唔想顧咁多疇梗係包車方便D唔駛轉嚟轉去。

不過如果諗住打的就要留意,泰國的士是四位客坐,而且遇著係石油汽的士尾箱好細,只係擺到兩伯行李到 (26吋喼果隻),所以妳係咪到要兩o架的士o架喇~

希望幫到妳啦~

[ 本文章最後由 小樹熊 於 08-6-13 11:13 編輯 ]

大宅

原文章由 米水 於 08-6-13 00:08 發表
hi,搵到哩到真係好!

我下星期5同家姐一家,共4大人3小童(6歲+2個2歲半)去bangkok,諗住去safaria world,家姐睇過話可以上網做預約,要用credit card過數俾定金,其實去到第一日喺酒店(我住marriott resort & spa)會唔會有得book呢?

另外,我睇過網上safaria world d相,真係好多野生動物,想問去過嘅朋友,2歲幾小朋友去會唔會唔適合?如太熱,多蚊,dirty...等呢?

去 Safaria world walk-in 價同網上訂飛價 package 好似都係同樣 B750 adult,小朋友不足 110 cm 唔駛買飛。

但係如果妳經 CNRTRAVEL 訂飛 package 只需 B450 / adult 咋喎!~ 妳先 E-mail 佢留飛,到妳去到曼谷酒店時佢地會有職員約妳係 lobby 交收比錢,果位姐姐職講廣東話o架! 同佢地問吓價先啦~

請電郵 : [email protected]
請電:662-2843799 (在香港打) 02-2843799 (在泰國打)
Fax : 662-2842892 (在香港打) 02-2842892 (在泰國打)

至於去 safari 講真泰國一定熱o架,不過坐 zoo bus 參觀時是冷氣車 (不過留意有機會同印巴藉的遊客同車,真係會有好大陣味),而過去睇 show 真係要行囉~ 佢地都有好多樹陰,而且好多地方都有裝咗噴水氣的風扇行過濕濕地、涼涼地應該感覺舒服D o既!

而蚊呢自己做足防蚊、防曬準備啦~

希望幫到妳啦~

伯爵府

原文章由 小樹熊 於 08-6-13 11:09 發表

去 Safaria world walk-in 價同網上訂飛價 package 好似都係同樣 B750 adult,小朋友不足 110 cm 唔駛買飛。

但係如果妳經 CNRTRAVEL 訂飛 package 只需 B450 / adult 咋喎!~ 妳先 E-mail 佢留飛,到妳去到曼谷酒店時 ...

小樹熊...多謝妳解答我先!

我想問清楚d,妳所講嘅價錢,係由bangkok市內包埋車同入場卷價錢嗎?

thanks!!!

男爵府

原文章由 小樹熊 於 08-6-13 10:54 發表

係呀 blueye 講得啱呀,妳地包架 van 低D 而且方便照顧啊~ 而且 Van 坐得舒服好多,至於 book 車妳可以係香港send E-mail 去 book 定,

小樹熊, 唔該哂你, 你真係好!
想問下BKK去Pattaya既直通車有無劃位架, 會唔會有企位架? 我個agent話香港人未必頂得住同泰國local一齊逼車喎。講真如果劃哂位,又唔會好似內地有d車咁3個人坐2個位既,我諗我都頂得住,無問題噃!

大宅

唔該哂你, 啲料好有用.

我finally book 咗 1晚 GCP + 3晚 Four Season HTL; 因CX Holiday 宜家 Four Season Htl 做近 2+1 promotion, 又送埋兩位high tea + 60 massage, 又可以坐CX (我hubby prefers), 見compare TG Flight + 4晚GCP, 全package total 僅相差1K, 但多好多complementary 嘢, 咪即管try try. GCP 又好似幾好口碑, 一次過試埋. hehe..

另問問Safari World, 可以搭乘什麼交通工具, 我都想知b450/adult 是否只包入場卷only.

原文章由 小樹熊 於 08-6-13 10:17 發表
KAHOBB,

唔好意思咁遲覆~

Four Season 我冇住過啊~ 不過她與 GCP 同在 Chilom 而且只係差佰零公呎位置無欵係超方便,而且佢係老牌 5 級服務一定有保証~

沖哥有介紹過:-
http://http://www.thailandfans.com/live20 ...

[ 本文章最後由 KAHOBB 於 08-6-13 21:11 編輯 ]
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

大宅

原文章由 KAHOBB 於 08-6-13 21:01 發表
唔該哂你, 啲料好有用.

我finally book 咗 1晚 GCP + 3晚 Four Season HTL; 因CX Holiday 宜家 Four Season Htl 做近 2+1 promotion, 又送埋兩位high tea + 60 massage, 又可以坐CX (我hubby prefers), 見co ...

米水 & KAHOBB,

經 CNRTRAVEL 訂 Safari B450.- 的飛只是入場巻,不過計返當妳兩個大人都即時慳咗 B300 @ 留返嚟買野,食野好過~

至於點去,我自己就係搭的士,去程都係佰零銖,回程比的士叔叔打死狗講價~ 幾架都開我 B300.-,但最後折到架 B200.- 返酒店。

當然我只係打的去到 Safari 然後就轉乘 zoo bus 入場睇動物,但都有D遊客會同的士叔叔傾埋坐佢地車入 zoo,通常都係加多 B100.- 就得,好處係去到邊想停低睇耐D、停近D都得,不過記著唔好自行打開車窗啊,亦都不要嘗試餵動物,驚有危險O架~ 如果係坐的士入去睇完都係會落車入去另一邊睇 show 的地方,咁即係話走時都係要另外折過的士。

仲有就係可以包車入去,就如之前提及的幾個 (davit、hunau888....等),可以 e-mail 問吓價先啦~

大宅

原文章由 vnice 於 08-6-13 16:44 發表

小樹熊, 唔該哂你, 你真係好勁!
想問下BKK去Pattaya既直通車有無劃位架, 會唔會有企位架? 我個agent話香港人未必頂得住同泰國local一齊逼車喎。講真如果劃哂位,又唔會好似內地有d車咁3個人坐2個位既,我諗我都頂得 ...

如果係機場的 Bell service 她們沒有超賣情況,人數夠再嚟其他客就會要求佢地坐下一班,但並沒有劃梗坐邊個位,早上車咪自己選位囉。

而如果係向 Ekkamai 搭的巴士就一買飛張飛已 mark 埋 seat #,上到車都係要跟 seat # 坐,冇見過有企位,因為D車都算密,冇位咪最多等下一班囉~

依我經驗機場 Bell Services 的真的都是遊客啊~

而 Ekkamai 上車的遊客、本地人都有,不過記住去到 Ekkamai 時真,有機會身邊有D人手指指叫 pattaya、pattaya,唔好亂咁跟人走啊~ 他們的車會收貴D,同埋唔知停幾耐先到,記得係自己去到抎啱個賣飛柜位先好買飛,然後記得依時去番站頭等上車。

大宅

小樹熊

唔該哂, 我剛email 問CNR 関于 Safari ticket, 佢地答我above 90cm 就要買ticket, 其實係唔係check 得咁嚴. 同埋ticket 係唔係fixed date, 唔改得期? 咁 Farm choichuk 係唔係都要買定ticket 好d呢.

另, 請教通常要預幾多時間(am/pm) for 玩 Safari, 有冇特別session 非去不可, "若搭的士,去程都係佰零銖", 咁咪好似應該好近!

Bangkok係唔係好似禁止用家庭式對講機, 因我唸帶去用,但唔知用唔用得?

TKSSSSS....
原文章由 小樹熊 於 08-6-14 14:14 發表
米水 & KAHOBB,

經 CNRTRAVEL 訂 Safari B450.- 的飛只是入場巻,不過計返當妳兩個大人都即時慳咗 B300 @ 留返嚟買野,食野好過~

至於點去,我自己就係搭的士,去程都係佰零銖,回程比的士叔叔打死狗講價~ 幾架都開我 B300 ...

伯爵府

原文章由 小樹熊 於 08-6-14 14:23 發表

如果係機場的 Bell service 她們沒有超賣情況,人數夠再嚟其他客就會要求佢地坐下一班,但並沒有劃梗坐邊個位,早上車咪自己選位囉。

而如果係向 Ekkamai 搭的巴士就一買飛張飛已 mark 埋 seat #,上到車都係要跟 seat # ...

小樹熊....真係唔該晒妳呀!

另外我想問,如果想book local tour去safaria world(因為帶住3個細路,想方便d),妳又有無好介紹呀?

大宅

KAHOBB,

唔該哂, 我剛email 問CNR 関于 Safari ticket, 佢地答我above 90cm 就要買ticket, 其實係唔係check 得咁嚴. 同埋ticket 係唔係fixed date, 唔改得期? 咁 Farm choichuk 係唔係都要買定ticket 好d呢.

答:咦~ 唔係啊~ 我去時係埋把呎係賣飛出面寫明 110 cm 以下唔駛買飛啊??! 但其實如果唔係差好遠都可以側側傅唔買o架,佢地係咁易叫小朋友埋去把呎度,把呎距離佢地 counter 超過十呎遠,仲要一個室內一個室外,如果妳係 CNR 買咁咪抱住小朋友直接比飛佢直行直過囉。呢個係小朋友高度唔差好遠的博大霧方法.... (註:我未試過O架!!) 如果真係唔得咪最多即場補返飛囉~

不過再睇佢個 web-site 又抎唔到有講~
http://www.safariworld.com/

另, 請教通常要預幾多時間(am/pm) for 玩 Safari, 有冇特別session 非去不可, "若搭的士,去程都係佰零銖", 咁咪好似應該好近!

我諗妳真係要預一日啊,佢朝早 10點有場餵老虎、獅子的 show 真係每日得一次,另外個邊係全日都有不同的 show 睇,入去 web-site 度睇睇。我果次係玩到下午佢差不多關門先走 (四五點到啦)

Bangkok係唔係好似禁止用家庭式對講機, 因我唸帶去用,但唔知用唔用得?

答:係啊~ 唔用得o架,會乾擾到佢地正常的頻度,泰友營果邊都有叫泰友唔好用,不過去到時都見有香港人用......。

買張 sim card 好方便啫,又唔貴,如果唔係咪問人借囉~

大宅

原文章由 米水 於 08-6-14 21:38 發表

小樹熊....真係唔該晒妳呀!

另外我想問,如果想book local tour去safaria world(因為帶住3個細路,想方便d),妳又有無好介紹呀?

妳 mail 亞 davil 叫佢 quote 個價錢啦~ 需然係定貴過自己去,但係佢好好招呼o架~ 係酒店 pick up 妳,車埋入去睇動物仲會同埋妳入去依時依候去睇 show 唔駛自己週圍抎,佢quote 個價好似係包埋園內的 lunch buffer ,佢可以倍妳地玩到離開唯止,途中可以叫佢順便車吓妳去買野都得,其實都係包車全程任妳話事。

但佢幾 full o架~ 因為得佢單拖獨頭一個,而且佢得一架車 (上年新車嚟),同埋佢每年都有機會放一連兩個星期的假,send e-mail 問問佢報個價先啦。

大宅

小樹熊

唔該哂你! "...如果真係唔得咪最多即場補返飛囉~..."我都係諗住咁

- 想知Safari ticket email via CNR 買咗, 係唔係FIXED DATE 唔得改期? 因我仲未plan邊日去好.
- 若book local tour 去 Safari World, 要預多少budget? 你個位好好笑容DAVIX 上次收你幾$, 我係兩大1小.
- 一般5 star hotel 吃 buffet, 小童係幾多嵗or 幾高, 先要收費架??

唔好意思, 又咁多樣要問.

呢度真係好多料收到.....好開心, 搵到blueeye 同我share van 去 Farmchoi.

原文章由 小樹熊 於 08-6-15 00:21 發表
KAHOBB,

答:咦~ ...

[ 本文章最後由 KAHOBB 於 08-6-15 08:16 編輯 ]

大宅

原文章由 KAHOBB 於 08-6-15 08:14 發表
小樹熊

小樹熊

唔該哂你! "...如果真係唔得咪最多即場補返飛囉~..."我都係諗住咁

- 想知Safari ticket email via CNR 買咗, 係唔係FIXED DATE 唔得改期? 因我仲未plan邊日去好.
- 若book local tour 去 Safari World, 要預多少budget? 你個位好好笑容DAVIX 上次收你幾$, 我係兩大1小.
- 一般5 star hotel 吃 buffet, 小童係幾多嵗or 幾高, 先要收費架??

唔好意思, 又咁多樣要問.

呢度真係好多料收到.....好開心, 搵到blueeye 同我share van 去 Farmchoi.

KAHOBB,

好喎~ 抎到伴 Share van ,係咪 Davit 呀?? 不過最好 send E-mail 過去同佢 confirmed 時講明妳地係幾多個大人、小朋友啊!

因為之前睇 sharing 人數多少都好似差少少價錢,記得問清楚啊~

其實我自己冇經 CNR 買過飛、同埋都未試過包亞 davit 車o架!!!
只係睇得多 sharing 只到佢地 D 資料。

據知經 CNR 訂的飛係有 mark 日期o既,妳可以 sent E-mail 同佢講將會去 Safari 會同佢訂飛,但係仲未決定邊日去,提議決定去前的一日朝早係泰國再打比佢拎飛,咁自己安排的彈性好好多,佢有提供聯絡電話o架嘛,我見有泰友都係咁做~

至於 join local tour 去 safari 我未試過o架,因為我係自己打的去的去到即場買飛果種 (可恨當時唔知 有 CNR 訂飛,我地人多慳好多O架嘛~)

我地當時去程的士錢都係佰零 bhat,回程講價的是 B200.-,Lunch 係o係園內的小食亭行到邊食到邊,如果妳係經 CNR 訂飛兩個大人 B900.- 加埋當佢來回的士 B400.- 同埋食野我諗預鬆 D B1800.- 到啦。但如果係包車價都係 E-mail 去問吓佢先啦~

而食酒店 Buffet 我同小朋友去 (第一次時 aged 2 & 4、第二次時 aged 3 & 5、然後 6 & 4 歲) ,間間唔一樣,係到上月去食時囡囡 6 歲 124 cm 高去食日本 buffet 就要收佢錢。

有 D 係計年齡但有 D 係計高度,我隻妹生得高冇辦法啦~
妳想去邊間? 可以上酒店 web-site 睇睇佢係點計先,然且如果妳係去 D 好 hit 的酒店食 buffet 都要預先留位,walk-in 未必有o架,我有次係同埋娘家一屋人齊齊去,仲有個好處係 4 送 1 呀~ 會低 D 囉~

[ 本文章最後由 小樹熊 於 08-6-15 09:42 編輯 ]

別墅

小樹熊,
你好呀, 又係我, 想問下:
1. BKK airport to Pattaya (Aisawan)
坐的士去一般幾錢?
2. Pattaya (Aisawan) to BKK (Grande Centre Point)

係未要叫酒店cal先有l的士, 大約幾錢呢?
你知唔知thailandfans既timleung 用既係咩車呀?

大宅

原文章由 Felizkitty 於 08-6-15 15:39 發表
小樹熊,
你好呀, 又係我, 想問下:
1. BKK airport to Pattaya (Aisawan)
坐的士去一般幾錢?
2. Pattaya (Aisawan) to BKK (Grande Centre Point)

係未要叫酒店cal先有l的士, 大約幾錢呢?
你知唔知thailandfans既timleung 用既係咩車呀?

其實一般的士如果機場去芭堤雅、芭堤雅去曼谷由最平的 B800 - B1200 不等,睇吓妳係經邊度約。

我見 Tim 哥的士、van 仔都有,妳最好都係 send e-mail 問一問佢好,其實 Tim 係 book 車方面佢只係中間人,他沒有自己的車隊o架,不過佢係有用開相熟的司機,找他 book 車見泰友都很放心的。

我比多以下兩個 contact 妳,係我上月用過的,可以以英文溝通

(1) 是銀色的農夫車,車新冷氣足,佢都有芭堤雅的 tour 妳想去的地方可以自行同佢傾價錢。

Mr. Sanga
泰國電話:085-2809694

(2) 黑色舊款 Benz,冷氣足司機有禮貌,是經 Sanga 介紹的,我坐佢由芭堤雅酒店出到 GCP 只是 B1000.-,這會是我開的價錢並沒有同佢講過價,如想議價請自己同佢再傾。

Mr. Nam
泰國電話:089-682-3877
E-Mail:[email protected]

佢有做機場去芭堤雅,或包車,都係要自已 send e-mail 叫佢 quote 價,佢手車幾穩定,架 Benz 雖然係舊款但係坐得好舒服。

那 B1000.- 的車錢已是全包了,所經的橋費、公路費已包埋,我計過單程出去都要佰幾銖,來會都 over 三佰銖,仲要計油費呢~ 所以司機可袋的人工其實都係幾佰銖唔計,呢 B1000.- 我覺得低比囉。

希望幫到妳~

伯爵府

原文章由 小樹熊 於 08-6-15 00:28 發表

妳 mail 亞 davil 叫佢 quote 個價錢啦~ 需然係定貴過自己去,但係佢好好招呼o架~ 係酒店 pick up 妳,車埋入去睇動物仲會同埋妳入去依時依候去睇 show 唔駛自己週圍抎,佢quote 個價好似係包埋園內的 lunch buffer ,佢可 ...

小樹熊...真係唔該晒妳~! 其實我前日sent左個email去cnt,but無人reply我,咁等我attn俾 davil,試下點啦~!

thanks a lot!!!

別墅

小樹熊,
唔該晒, 還有一樣, 就係SIM CARD, 係邊到買? 價錢如何? 有無有效期架?

首頁
23456...10

尾頁

跳至