自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

香港有言論自由,

學校無理由因為咁記佢大過

就算佢係佢個BLOG度講食煙

係咪就要記大過

學校咁樣咪仲攪大件事囉, 應該低調處理

男爵府

咁做咪對個女仔好唔公平,佢只不過想發表下個人感受咁都要比人記大過呀。預期記大個倒不如做下社會服務令。

d名人犯錯事都唔駛佢地留案底啦,做下社會服務令咁就無事。

大宅

從呢間學校嘅決定可以知道呢間學校教學生點樣嘅做人態度 ~~ 就係 不 負 責 任 !!!!

一間學校見到學生犯錯, 唔係紏正輔導, 而係處罰, 呢個做法係最低層次同最草草了事嘅做法, 表面上已經"做咗嘢", 實則係唔想負責任, 唔想晒時間去教好學生, 須知教育係長久抗戰, 記大過就算即係不負責任, 咁學教出嚟嘅學生就自然都係咁.....

可憐嘅hk新一代!!
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 florence0204 於 08-5-28 17:22 發表
係保記董玉x

明白,所以係網上寫日記,真係有風險

如果南x學校,佢一定無事

伯爵府

畀面勳章

複式洋房

如果學校只是為了向公眾交代而處罰學生, 實在太不負責任了.

首先, 如果是為了學校名氣, 那這學校的教學質素一定不會好得那裡. 完全沒有教育學生, 而是學生做錯了事便處罰. 坦白說, 有那一個青年會服呢? 特別是現今的青年很反叛, 記他的過, 心中只有恨, 沒有慚愧, 更不會真正明白自己錯在那裡. 而且, 記過對現在的學生說已不是什麼大件事了.

要改變一個學生的行為思想, 處罰不是一個好方法. 學校及家長有更多方法可以做.

常常聽說現在的青年品質不太好, 其實學校及家長也應付上責任. 為何社會只懂批評學生, 但不懂批評社會也要付上部分責任? 學生較以前頑劣, 有機會是因為被社會上的不良風氣所影響的.

大宅

口服心唔服咪又係冇用....而家o的小朋友....真係令人痛心。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

唔知有冇人為佢出頭,爆佢學校個e-mail,等佢唔洗記過呢?

[ 本文章最後由 motherlau 於 08-5-30 09:57 編輯 ]

男爵府

其實我相信年輕人一定有唔同既睇法, 不過呢位學生, 真係蠢在寫哂出泥囉, 自己咁諗無問題, 連唔警覺到寫出泥會有問題先係問題~~~~
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

民房

問題係..文章裡面好似係佢自己要求受到處罰..可能係想贖罪..想減小自己既內疚感...不過if 佢都願意接受學校既處分...都叫做係比佢既一個提示....當然心靈輔導...矯正佢既道德觀念先係最重要.

大宅

記大過也不為過!!
大陸同樣的case, 差人已登門.

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

言論自由係吾可以濫用的,一句言論自由就可以隨意甘去hurt人,甘仲成世界.

呢個小妹妹就一定要罰,因佢都甘大個,應該知咩係arm咩係吾arm,而記大過都係一個教導佢既方法,等佢知道咩叫慎言,錯左就一定要付出代價,千其吾好學莎朗婆婆(佢依家道歉都無人原諒,因佢已係成年人).

仲有呢位小妹妹除左失言之外,行為上都有大問題,所以今次記大過都係無可厚非的.

男爵府

禁止訪問

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

呢間學校都九唔搭八
佢只係中一學生, 佢只是寫網誌, 又冇犯法, 認同佢係需要教育, 而唔係記大過!
我地可以鬧個女仔言論冷血, 但我相信冇一條校規話要懲罰"言論冷血"既學生喎~有d咁垃圾既校長, 先會有香港既劣質教育!

洋房

一個中一女仔, 佢地既思考方式, 好多時係受屋企朋友學校影響, 我覺得要做既, 係灌輸返啲正面思想個女仔, 而唔係記大過....

民房

其實記大過又係5係咁大件事呢...都可以令呢個女仔係未來既成長路途入面一個標示...一個警剔...係未來人生路途上會有好多問題發生...比佢記住自己既錯...我覺得冇問題law!!
5通記一個大個會毀左佢前途咩...我5認為law...只要佢好好認清對與錯...知道件事應該點樣正面去睇...都5係一件壞事la!!

子爵府

我都唔明點解要記大過 !??連學校都將事件處理錯誤,難怪會有咁的學生

首頁

尾頁

跳至