嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個bb5月11號出世, 到今日已經17日大啦,佢出世有8磅半, 食緊森永...每次食4安多d, 不過我見佢之前食呢個份量可以捱到4個鐘頭, 但係呢個禮拜開始就唔夠3個鐘就嗌食

我想問下其他食森永既bb媽咪, 你地d b係咪都係咁架, 我想加奶比佢呀, 不過我亞媽又話怕比佢食得多會食大條腸對身體唔好....可唔可以幫下手話我知呀?

係我b仔大食要加奶比佢丫, 定係你地既bb都係咁既情形?

而家我係應該加比佢丫, 定係比佢食密d就算呀?

男爵府

I have the same experience, and consult the Dr, I gave a bit more to my bb such as 20ml and try to feed him every 4 hours. My bb 出世有8磅, and he is 大食 and love to eat even he is 1 year now.

洋房

我囝囝出世都係8磅幾,都係好大食!我都係加量比佢如果佢唔飽!

別墅

17日已經食4安啦~~好厲害呀!我B都係食森永, 但佢出世時只有6.5磅, 頭一個月食80~120ml咋, 我就覺得唔好比bb食得太飽, 會好容易嘔奶架!而且會過肥, bb剛出世, 身體機能未成熟, 寧可早小小比佢食都唔會加比佢!一般奶粉罐上有寫幾大既bb應該食既份量, 我會安照罐上指示, 前後加多或減少20ml囉!

別墅

我BB都係食森永, 因為佢出世時只有6.2磅,所以頭一個月只食80~120ml。而你bb出世時有8磅半,依加食120ml都好ok喎。

我bb都有你所講既情況,未夠4個鍾就叫餓要食奶,我當時都照樣早左比佢食,因為佢今次食飽左,其本上佢下一兩餐佢自己會拉長反d時間架,我自己覺得..我每日唔會超過奶粉罐上既份量就ok啦。

而且奶粉罐上係講,如果3.8kg、係食120ml、1日係食6-7回既,咁之是唔一定4個鍾食1次奶啦。

男爵府

My bb ate 4安 in hospital, nurse told me to feed him 4安 when he went back home.

男爵府

森永 IS VERY EASY TO ABSORB, SO NEED TO EAT MORE DOESNT MATTER.

DUN WORRY, 森永 MOST BUILD MUSCLE BUT NOT FAT!
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

民房

其實你加量比佢就得,同埋唔會食大腸,因為bb一日一日咁長大,食量就會一日一日咁多,如果你密d比佢食,申苦始終都會係大人,我都有一對孖女

禁止訪問

民房

同意樓上之說, 至緊要BB想食,食得的話咪比囉!我個B現在7個月大食森永好快就肚餓嘞!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至