自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我真係好驚呀...

5月到而家8月喇... 無細過不單止...仲要多左2粒...
8月20日返健康院打針再問下先...

原文章由 小魚兒正正 於 08-8-11 22:22 發表

吾駛怕你今日都睇左醫生啦......
重有我仔約1y多d時佢肶gap都有一粒...
時大時細....熱氣時會大d....老人家話係咸火核...熱氣都會出
又問過醫生.佢都話吾駛理佢....如再大or摸佢時喊先要再睇醫生
如真係怕可抽少少 ...

珊瑚宮

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-11 22:27 發表
我真係好驚呀...

5月到而家8月喇... 無細過不單止...仲要多左2粒...
8月20日返健康院打針再問下先...

點解唔會診所CHECK下呀

咁多個月,又多左,小心D好呀

大宅

畀面勳章

回覆 #4 RonicaKwok 的文章

去呢個 Blog 到問吓芳姐/hk.myblog.yahoo.com/healthy-food 佢好好人,係我老師,希望幫到你

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔曾經都有架, 後尾又無左, 我都試過, 可能係痰火, 唔駛咁驚架

侯爵府

我已經睇左2次醫生... 醫生話無野...
無啦啦又多左2粒... 所以諗住8月20返健康院打針時問埋醫生囉...

原文章由 phoebelamlam 於 08-8-11 22:29 發表

點解唔會診所CHECK下呀

咁多個月,又多左,小心D好呀

男爵府

醫生都無要仔仔即刻入院, 所以唔使擔心, 如果妳睇第2個醫生, 佢實叫妳驗呢樣個樣, 仲嚇餐飽. 日後多觀察粒野有無大(touchwood), 睇下中醫調理吓, 可能係'啖火核'. 我阿女都有粒係下巴, 仲識走...醫生都話無事 (touchwood)

祝妳一家健康快樂!

大宅

我囡囡四個月時都見佢耳仔附近有粒細細聲, 果時都驚架, 咪帶佢睇E生, E生話係淋巴, 係人都有, 只係佢少頭髮睇到, 佢唔變大就冇野架.

我以為冇葯冇剩, 只循列收我$50喇, 收左我$120呀, 個E生真識搵錢, 不過, 最緊要冇事, 錢都係其次.

男爵府

可能係'痰火核',我細個時都有生。睇中醫,執兩劑茶就無事!

男爵府

醒目開學勳章

hi, ronica. . .
睇定d先, 因為我自己都試過咁樣(又係有粒波子, 生咗係頸後近頭髮位置), 我情況係...搵個醫生睇, 跟住入醫院(私家, claim到保險)抽d組織出黎化驗, 要住一晚院, 因為咁先claim到錢。 化驗完, result冇特別野..

我果粒同你講既一樣...所以. . . 化驗咗先啦. . .唔駛咁擔心住既...

原文章由 RonicaKwok 於 08-5-28 10:53 發表
我個仔... 1.5yrs old~
琴晚公公同婆婆黎到屋企同呀仔玩, 見佢頸仔起晒 "熱肺" 咁想幫佢搽野囉...

點知公公摸左幾下, 發現呀仔條頸後面有一粒野, 係響皮膚下面, 好似一粒波子仔咁嫁... (好似 D 淋巴核咁)... 但又唔 ...

[ 本文章最後由 AA媽媽 於 08-8-12 00:15 編輯 ]

子爵府

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-11 23:18 發表
我已經睇左2次醫生... 醫生話無野...
無啦啦又多左2粒... 所以諗住8月20返健康院打針時問埋醫生囉...

拿 我唔係嚇你,我細仔幾年前發現臉頰有一粒野,家庭醫生話都幾特殊,叫我最好同佢割左佢,咁就寫紙去政府醫院排期,果到d醫生話係痰火核或係口水線生核,照過超聲波都話無事,佢地話有8成唔變.

過左兩年突然大左幾mm,醫生又話無事,又話8成唔會變,我問佢可唔可以擔保果兩成唔變,佢話唔可以擔保.跟住我同佢講有一個朋友個仔又係係個臉果度,d醫生又係話唔會變,點知變左.跟住個醫生同我講,如果有個案變左就要做手術割左佢,我仔終於割左.之前擔心左3年,我而家唔駛擔心喇.
所以你最好睇多幾個醫生問清楚.

子爵府

睇中醫啦, 我前幾年條頸都試過生, 飲了幾次中藥, 開頭仲有, 之後一次去九龍城果間好多人排隊間中醫度執藥, 那天飲完痾了一次, 之後就冇左了.

侯爵府

多謝大家..... 我都會睇多2個醫生... 睇定 D 先...

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 RonicaKwok 於 08-5-28 10:53 發表
我個仔... 1.5yrs old~
琴晚公公同婆婆黎到屋企同呀仔玩, 見佢頸仔起晒 "熱肺" 咁想幫佢搽野囉...

點知公公摸左幾下, 發現呀仔條頸後面有一粒野, 係響皮膚下面, 好似一粒波子仔咁嫁... (好似 D 淋巴核咁)... 但又唔 ...

你唔會自己嚇自己先啦
搵個信得過醫生再睇睇

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-12 09:36 發表
多謝大家..... 我都會睇多2個醫生... 睇定 D 先...

睇2個醫生
咁就醒喇
至怕d搵食醫生係又話做手術
唔係又話入院咋
無事都嚇親

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-12 09:36 發表

睇2個醫生
咁就醒喇
至怕d搵食醫生係又話做手術
唔係又話入院咋
無事都嚇親

男爵府

我細佬4、5歲都生過, 醫生講觀察佢會唔會變大, 有機會會自己消散, 之後媽媽應該問過吓中醫知道係痰火核, 連續煲呢個湯比佢飲左一兩個月便消散, 你可以問吓中醫意見。

海龍, 海馬煲瘦肉

[ 本文章最後由 jaja 於 08-8-12 09:55 編輯 ]

大宅

樓主,你仔有冇咩敏感系統毛病呀﹖我細仔4個月時都有,又係頸背位,果時醫生就話佢既敏感系統影響lor(如我無記錯),果時佢有濕疹,1y時,隨住濕疹好返,粒野已經唔見左。唔洗咁擔心住先,seek 2nd advice係好事,有許多野……做父母,隨遇而安

[ 本文章最後由 Xenc 於 08-8-12 10:06 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至