論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地個工人會唔會成日問借錢?我個工人黎左4個半月,未黎前已問我借左$2,200,跟著系第二個月開始分期還?剛還完又問我借,今次要$3,000, 你地會唔會借??

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定唔會借,自己要小心財物,以後她有可能會問財務借架!問僱主借錢的姐姐,小心品格有問題呵!
我囝囝叫 "小梓駿"、囡囡叫 "小梓妍"

大宅

小心,一定有問題!
:-D

水晶宮

一定唔借,叫佢問返自己友借囉

大宅

梗係唔好再借啦, 都唔知佢發生咩事. 下下係甘借, 佢d人工去晒邊.

大宅

原文章由 bobo_bo99 於 08-5-29 09:48 發表
梗係唔好再借啦, 都唔知佢發生咩事. 下下係甘借, 佢d人工去晒邊.

各位媽咪,

佢第一次話要比錢菲律賓果邊再training先黎得,甘我等著佢湊bb,咪借囉,還晒之後,佢系話幫佢sisiter and niece申請過黎要比錢,又系training,甘我咪話囉,你應該叫佢地問新僱主借,唔系問我??佢話佢地覺得唔好意思喎!!

大宅

bonbon16

佢d理由甘得意既. 佢又好好意思甘問你借既. 佢都白痴嫁. 佢地冇錢既, 咪黎左之後頭幾個月還錢俾agent囉, 而家好多都係甘嫁啦. 冇乜理由問個僱主借嫁, 我地打工既等錢駛, 老闆都唔借糧俾我地啦.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

最怕佢越做越衰,你又唔炒得佢,因為佢未還錢。

珍珠宮

得罪講句....佢當你傻先問你借~

珍珠宮

減齡達人勳章

我第一次請個bun bun又係咁, 每次借2-3千, 之後出糧扣返. 剛扣完又借過. 每次唔係話幫個女交學費, 就話亞媽唔舒服要入院....... 最初諗住佢離鄉別井好惨, 1,2千咪借. 點之態度就越來越差, 最後仲同我借糧. 我咪等新工人一到就即炒
原文章由 Siuchoi 於 08-5-29 18:00 發表
得罪講句....佢當你傻先問你借~

別墅

精緻種植勳章

回覆 #9 bonbon16 的文章

梗係唔好再借喇, 你仲要開始計劃搵定下一個
啦~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個工人都係.次次借1千,借左2次.都係係下個月粮扣返.

大宅

原文章由 elaine808e 於 08-5-29 20:55 發表
梗係唔好再借喇, 你仲要開始計劃搵定下一個
啦~

各位媽咪,

我系第一次請全職工人,唔系甘嚴重卦??但佢好錫我仔仔喎!雖然做家務就認真麻麻,但佢湊仔都可以比到90分,睇得出佢系好有愛心囉!!
我請佢系無經agent ,所以佢依家幫佢個sisiter and niece都系自己辦手續!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 bonbon16 於 08-5-30 01:04 發表

各位媽咪,

我系第一次請全職工人,唔系甘嚴重卦??但佢好錫我仔仔喎!雖然做家務就認真麻麻,但佢湊仔都可以比到90分,睇得出佢系好有愛心囉!!
我請佢系無經agent ,所以佢依家幫佢個sisiter and niece都系自己辦手續!! ...

佢地唔駛經agent,黎時都慳返一大筆啦,仲要借錢?借開有條路,你真係要睇清楚佢點鍚你個仔?你唔係度時又係點,我之前都覺得我工人無問題,只係循例安下我個心,就錄左佢一兩個鐘影.....嘩...點知原來我唔係度係另一個樣架.......有次佢打比我,話我仔係 sofa度訓著左,所以食唔到飯,佢跟住話佢訓係sofa度好危險,話會抱返佢入房...點知佢講完個電話,等佢食完飯,成半個鐘先抱返我仔入房......食飯仲用手食,仲用佢隻沾滿口水既手直拎餸...搞到d餸有口水,我返黎後,睇完帶,行出黎,話完佢無分開餸,佢仲死口唔認,話有分,我話駛唔駛比帶佢睇先認,佢話只係今次喎.....所以真係要深入睇清楚....我唔係話你工人唔好......但真係要留意

複式洋房

原文章由 bonbon16 於 08-5-30 01:04 發表

各位媽咪,

我請佢系無經agent ,所以佢依家幫佢個sisiter and niece都系自己辦手續!! ...

一般bun bun在菲律賓是有一些財務公司供她們借款付commission的,我覺得你應該很嚴肅的同你工人講,當時因為你請她,體諒她冇錢所以先借給她,但只是一次.你是不會借錢給任合人的.她家內的事她家人要自己想辦法.同時以後不要問你借錢.

別墅

精緻種植勳章

回覆 #3 bonbon16 的文章

bonbon16,

係錢銀上,你一定唔可以心軟架,
加上佢地自己攪過來都唔係好多錢,佢地自有辦法, 佢敢開口問你借咁密, 即佢都唔怕你, 佢依家先做左4個月咋. 你借得咁易,佢就會籍口千萬個跟住來, 同你預支人工... 總之你日常生活對佢好就夠, 你要話佢知大家應保持一個界線, 你試下話無錢要分期出糧比佢, 你睇下佢點....

珍珠宮

畀面勳章

我之前工人都係來左三個左右,話老公係新加坡同第二個女人搞大個肚,我屋企無心做野,不停打電話同老公講野,又哭,之後我地心軟比她去,她問我地借左一萬,話返到新加坡同老公取,又簽借條,如果無還係人工地扣,果然返來有還,點之真又有第二次,今次一定唔借比她,之後她知道我地唔易惜錢人。

首頁

尾頁

跳至