跳至

首頁

尾頁

伯爵府

背景:
媽媽係香港人。
爸爸係馬來西亞華人,係sarawa人,但住係sabah。

我係媽媽。而家陀住6個月既bb,預產期係2015/6月。

去左香港馬來西亞領事館問左,點樣幫BB申請馬拉護照既過程。

伯爵府

回覆:BB係香港出世,申請番馬拉過程

首先,等bb出世後,幫bb申請香港既出世紙先。

香港出世紙申請過程及需要資料:

1 - 42日內申請就唔洗手續費。
2 - 43日至12個月內申請就要比hkd 140手續費。
3 - 需預約辦理出生登記
4 - 辦理登記時,要出示以下資料的正本:
@父母結婚證書
@父or母香港ID
@父or母護照
@入境紙(指係而家2015年,當外國人入境,會比一張紙,批准逗留至幾時既紙)

**可以只囉住老公既正本護照我自己去申請出世紙都得!老公可以唔出現,但佢護照就一定要係正本。

***出世紙係當日入紙,就當日已經囉到。

伯爵府

出生登記指南

伯爵府

BB出生登記初步資料。

張數:每一張都要比錢。唔會第一張係免費的。
我要3張,一張放香港,一張放馬拉,一張流動去申請野既!
3張就要hkd 430啦!

伯爵府

外國人既入境紙(直至2015年)

@以前係蓋印既,而家就變左紙,喱張紙唔好唔見,唔見左未必申請到。
因為入境處唔會幫手釘,都係我幫老公釘好架咋!

伯爵府

其他就待續,肚餓起身食野先寫小小!

伯爵府

續:申請左BB香港既出世紙之後。

就帶埋亞B去香港馬來西亞領事館,申請From W(姐係bb既馬來西亞出世紙)。

From w申請需要一星期時間先有。

入紙成功之後,可以落埋去申請bb既馬來西亞護照。護照基本上一日就可以囉到架啦!但申請護照中,需要bb既From w ,不過領事館職員話,可以交哂其他資料先,下次黎囉From W個陣,落番黎比番張From W佢地,就可以當日囉埋護照架啦。

@@ 我係一早去囉定哂啲from ,問定需要咩資料先。有啲野要c6係馬拉囉定過黎比我準備既!如:c6出世紙。
咁就唔會帶bb去個道,因唔夠資料而被彈番轉頭。

@@我仲未正式申請,以上都係我問左既資料姐。

伯爵府

喱張就係From W : 全馬拉文!

伯爵府

申請From W 需要既資料list!

伯爵府

申請護照既所需文化 P.1

伯爵府

P.2

複式洋房

回覆:地震寶寶 的帖子

我都係 5月生喎,但我響 KL 生

大宅

引用:背景:媽媽係香港人。爸爸係馬來西亞華人,

原帖由 地震寶寶 於 15-02-14 發表
背景:
媽媽係香港人。
爸爸係馬來西亞華人,係sarawa人,但住係sabah。
我同你一樣係香港人,老公係大馬華人,現在老公在香港定居,經常在內地工作,用大馬護照返大陸要簽證,好唔方便。

阿B會在2015年5月出生,我跟老公最近討論阿B國籍問題,出世紙如果寫馬來西亞籍,係咪唔使諗攞特區護照,咁回鄉咭一定攞唔到?

如果寫中國香港籍,那大馬護照又攞唔到?等於放棄?大個咗想攞返可以嗎?

可以同時申請兩本護照嗎?好煩

伯爵府

引用:Quote:原帖由 地震寶寶 於 15-02-14 發表背

原帖由 camille_wilson 於 15-03-14 發表
我同你一樣係香港人,老公係大馬華人,現在老公在香港定居,經常在內地工作,用大馬護照返大陸要簽證,好唔 ...
你bb會先係香港發展嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 camille_wilson 於 15-03-14

原帖由 地震寶寶 於 15-03-17 發表
你bb會先係香港發展嗎?
會留在香港,短期內不會回大馬

別墅

回覆 地震寶寶 的帖子

Thanks for sharing!!!

我依家都O向HK待產安胎, EDD都係今年6月, 第一日胎於大馬生, 今次第二胎有COMPLICATION大馬醫生唔太OK所以番左HK....

其實生活自大仔出世後都係大馬(一年會返HK 2-3次)所以今胎出世後都會盡快返大馬(因為只我一個番HK, 大仔同老公依家O向大馬只會放假黎探我), 我都煩緊應該O向HK大馬領事館搞定係用特區護照返大馬先搞大馬藉同大馬PASSPORT.....(又怕用HKSAR PASSPORT返去大馬要我放棄HK果本, 唔知會唔會??!!)

如果於HK搞, 又驚好耐都搞掂本大馬PASSPORT, 妳地有冇人知邊一邊搞會易D順利D?

請問妳打算同BB之後會番HK定返大馬?

伯爵府

引用:回覆 地震寶寶 的帖子Thanks for sharing!!

原帖由 chanpcdaisy 於 15-04-15 發表
回覆 地震寶寶 的帖子

我生完,等bb3個月左右我就番沙巴長住,我只係番黎生。生活就會係個邊。

伯爵府

引用:回覆 地震寶寶 的帖子Thanks for sharing!!

原帖由 chanpcdaisy 於 15-04-15 發表
回覆 地震寶寶 的帖子

我聽講,如果你幫bb申請特區護照,咁到bb大個18歲,馬拉就要迫佢揀要邊個國籍,就要放棄是但一個。

別墅

回覆 地震寶寶 的帖子

如果佢地真係咁勤力去CHECK都冇法, 果時先再商量再算.....只係BB點都攞定兩邊起碼第時有得選擇, 而且HK出世, BB大馬讀書一定要有MYKAD同PASSPORT

複式洋房

回覆:地震寶寶 的帖子

Hi! 你記得我嗎?之前同你 whatsapp 過,果時我大肚,宜家阿b已8個月了,你宜家係香港?

首頁

尾頁

跳至