母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

阿b3個幾月,日頭我返工佢用奶樽係冇問題的~~~不過佢每晚8點後要扭媽媽埋身食,到10pm就一定要啜住訓覺,如果俾佢,佢都好乖好快訓得好冧 ...試過一兩次我夜左少少返來,佢已經喊到拆天同眼腫(都會收下聲,但隔一陣又來過),老公俾奶樽佢唔肯食

因為工作關係,來緊有機會要on shift(平均一星期有一晚11pm先返到家),唔想阿b扭到癲,有咩辦法? 好唔好而家試下夜晚俾安撫奶嘴佢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個b 都係咁... 唔扭過要咬人佢都訓得唔林.

試下夜晚餐奶俾大樽d, 等佢真係飽訓耐d, 等佢遲少少至扭人肉奶咀或者索性訓到第二日. 呢個方法一時 work一時唔 work.

伯爵府

我個女22個月大了....仲係要食住瞓....

男爵府

我都諗住再訓練下老公做"陪訓"果個,上次扭到我老公 夜晚餐奶俾奶樽佢都唔太願食... 見佢啜手啜衫就試下俾樽水佢啜,結果都"lur" 出來...

唯有等佢扭一陣,到肚餓睇下肯唔肯食晒奶樽的奶訓啦....

giraheiyear,
咁如果你行開行埋/出左街,佢冇得啜住訓,你地點搞??

原文章由 bosch 於 08-5-30 01:13 發表
我個b 都係咁... 唔扭過要咬人佢都訓得唔林.

試下夜晚餐奶俾大樽d, 等佢真係飽訓耐d, 等佢遲少少至扭人肉奶咀或者索性訓到第二日. 呢個方法一時 work一時唔 work. ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 #1 peachcreamy 的文章

我就接受殘酷現場 , 自已要依時返屋企做奶咀 , 同你情況一樣 , 亞囡 15個月 , 我收工 6點 , 6:30pm + 9:30 pm (準時食奶) + 10:30開始食奶至11:45pm 瞓著. 無奶食就傻左, cry cry

禁止訪問

大宅

我個仔而家17個月大都係啜住訓,日頭我返工時可以自己訓的,夜晚見到我就一定扭埋身食,我無諗過俾安撫奶嘴佢,因為我覺得呢個係好好的親子活動。

男爵府

彤b^^ & bingsugar,

最慘係阿b喊"喪"左,到我返來都要好耐先呵得返收聲...

你地係咪都冇俾安撫奶嘴佢食架?

禁止訪問

大宅

b女8個月,都係每晚都要啜住訓, 如果我去飲or有事,佢會同工人玩到好倦,食飽就訓!如果我係屋企,就算我躲避開佢都會知道會勁扭我!睇黎呢個親子活動可以玩到2歲!我都好enjoy.不過有時半夜佢醒左都只有我比佢啜先可以訓返,有d擔心如果遲d我去左camp(工作需要)佢點算?!

男爵府

頭先試過專登唔埋身餵奶,等c6用樽,要"乙水" 一陣抖一陣先食得晒,跟住又大喊扭食"人肉奶嘴"... 我俾佢啜左一陣,換左個安撫奶嘴俾佢(未生前已買定,但一直冇用),佢初初成個人醒晒 唯有再俾"人肉奶嘴",隔一陣再偷龍轉鳳,今次終於肯乖乖訓,訓著自動"lur"返個奶嘴出來,但同平時一樣有我同佢一齊訓...

因為我地本身唔想佢食安撫奶嘴,今晚當做實驗,安撫奶嘴都係留返我真係要收夜果日先俾c6做"最後法寶",希望到時work啦...

PP媽媽,
去camp幾晚唔返,點搞好?換著我阿B真係不敢想像...一定

彤b^^,
奶樽都唔肯用,奶嘴十成十唔work喲...

大宅

原文章由 peachcreamy 於 08-5-30 16:43 發表
彤b^^ & bingsugar,
慘係阿b喊"喪"左,到我返來都要好耐先呵得返收聲...

你地係咪都冇俾安撫奶嘴佢食架?

我囡囡吾食奶咀又係連奶樽都吾要個隻 , 我覺得 bb識分日頭係吾須要媽媽奶+人肉奶咀都可瞓覺 , 夜晚就一定吾得 , 試過一次11:00pm 先返屋企, 工人+c6 話 bb 傻左 , 到10:30pm 無 la la cry , 又吾瞓又吾玩坐係度, 工人話 bb等緊你, , 所以除非迫不得以或工作上須要, 都係收工9秒9返home 睇住 D "老細", c6 話囡囡人奶(引) 起 , 無人攪得掂 , bb 安慰自已當佢做心肺運動

[ 本文章最後由 bingsugar 於 08-5-31 11:07 編輯 ]

男爵府

"bb識分日頭係吾須要媽媽奶+人肉奶咀都可瞓覺 , 夜晚就一定吾得" agree agreed

我都係放工9秒9仆回家,唔敢去夜街,所有朋友晚飯推得就推,因為佢8pm後已經開始忟憎要找媽媽!!!... 99又係話佢"冇野啜唔肯訓"....:;pppp:
雖然困身d,但見到佢食奶奶訓著個樣都幾心甜 希望到時我唔使成日收夜,間中一兩晚,bb肯就範啦...否則真係喊到"肺都大"

原文章由 bingsugar 於 08-5-31 10:59 發表

我囡囡吾食奶咀又係連奶樽都吾要個隻 , 我覺得 bb識分日頭係吾須要媽媽奶+人肉奶咀都可瞓覺 , 夜晚就一定吾得 , 試過一次11:00pm 先返屋企, 工人+c6 話 bb 傻左 , 到10:30pm 無 la la cry:nau ...

大宅

我地d在職人奶mama,真係有苦自己知. 不過都有d自豪因為當我返到屋企,b女見到我就工人都唔要.真係心都甜.可能工人覺得酸溜溜....仿佛bb在講:"唯獨你是不可取替!"

我個b由2個月到6個月都一覺訓天光,唔知點解6個月到而家8個月慣性每晚都醒一次.雖然都好快啜住訓返(5-10分鐘). 但真係唔明點解會返轉頭?佢應該唔係肚餓. 無安全感? 有無bb係咁架?

原文章由 peachcreamy 於 08-5-31 14:06 發表
"bb識分日頭係吾須要媽媽奶+人肉奶咀都可瞓覺 , 夜晚就一定吾得" agree agreed

我都係放工9秒9仆回家,唔敢去夜街,所有朋友晚飯推得就推,因為佢8pm後已經開始忟憎要找媽媽!!!... 99又係話佢"冇野啜唔肯訓". ...

大宅

PP媽媽,peachcreamy ~~可能工人覺得酸溜溜....仿佛bb在講:"唯獨你是不可取替!" 絕對讚成 , 工人都吾會座大 ,

我個b由2個月到6個月都一覺訓天光, 你就好 LA , 我 B 至依家都係每晚醒 一 或 兩次
唔知點解6個月到而 ... [/quote]我覺得係有少少肚餓+無安全感

別墅

原文章由 peachcreamy 於 08-5-31 14:06 發表

我都係放工9秒9仆回家,唔敢去夜街,所有朋友晚飯推得就推,因為佢8pm後已經開始忟憎要找媽媽!!!... 99又係話佢"冇野啜唔肯訓". ...

peachcreamy.. 係我呀.. 一齊送奶粉個位呢.. 記得嗎?
我個囡好似你個囡咁大時.. 我係咁"對付"佢的..
我只會俾佢11點幾個餐先埋身.. 9點個餐.. 我會用樽.. 但自己餵.. 初初佢唔肯的.. 一定要埋身食.. 俾樽佢會喊到喪晒.. 但每次我會一路餵一路同佢傾計.. 話佢知呢d都係媽媽奶.. 唔可以唔食架.. 玩左我個幾月.. 佢終於都明白... 奶樽入面個d都係一樣的.. 之後就好乖咁食.. 但就一定要我餵..
咁我就實行第二步.. 就係由爸爸或姐姐餵.. 我係隔離陪住佢... 今次我就會話佢知... d奶奶係一樣架.. 不過媽咪今日好攰呀.. 所以俾第二個餵佢.. 乖乖食晒媽咪再同你玩等等.. 慢慢佢就會接受由第二個餵..
就係咁.. 呢家只要我係11點前返到屋企.. 阿b都唔會喊到癲..
最近佢開始食粥仔.. 有時食得夠飽.. 佢連11點幾埋身食個餐都唔要.. 就由10點瞓到天光..

大宅

回覆 #1 JD11 的文章

勁 ! 你真好計仔 , 我諗都要試下你的方法

複式洋房

不過始終都冇人post 方法可以人肉奶嘴喎!我個仔依家五個幾月, 從三個月開始都係要啜我先瞓得著! 如果用其他方法(例如抱), 可能要用上一個小時以上先瞓到, 但啜我呢, 怏者三個字, 慢都係30分鐘, 最重要係佢好重, 比佢啜我唔洗抱!但長始下去都唔係辦法!有啲B可以放係床上自己慢慢就可以瞓著, 點解我個B一定要啜or抱呢?如果唔同佢戒, 會唔會大大下(例如2-3歲)自己可以瞓呢?

伯爵府

我個女見唔到我嗰時係唔洗食奶架....only for日頭....夜晚見唔佢個奶咀, 你未同佢玩天光囉...真係試過....結果都係要奶咀先得...8月返n1la, 都唔知點算....

男爵府

hi hi JD11,

梗係記得你啦~~

我已經轉左去要返夜果個post,但就未開始要放夜晚...呢排多左野做夜左返去,有時8點返到去佢都未開始扭,但一見到我就係咁"釘"住我,隔一陣我未得閒理佢,就開始要扭媽媽....我諗bb真係好醒,識得幾時開始要扭...

等我都試下用你個方法,慢慢教佢,希望將佢開始扭的時間壓後...

原文章由 JD11 於 08-6-4 14:13 發表

peachcreamy.. 係我呀.. 一齊送奶粉個位呢.. 記得嗎?
我個囡好似你個囡咁大時.. 我係咁"對付"佢的..
我只會俾佢11點幾個餐先埋身.. 9點個餐.. 我會用樽.. 但自己餵.. 初初佢唔肯的.. 一定要埋身食.. 俾樽佢會喊到 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊