嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀仔無啦啦咳,咳佐2日睇醫生,醫生話佢氣管炎,夜晚咳得好勁,但呀仔無發燒,佢20個月大,第一次個醫話佢氣管炎要佢食燒炎藥,但根本係抗生素我唔想比佢食因為佢次次食親都會爛pat仲會發炎,無哂胃口呢個醫生睇親都開抗生素,無睇佢好耐但睇開個醫生無位焗睇有無媽媽可比意見

子爵府

回覆:想問氣管炎會發燒嗎?要食抗生素嗎?

我仔六個月時氣管炎都有食抗生素和聞氣
但當時有發燒 但反而無咩咳 醫生話一定要食 重食左兩個療程先好反
食抗生素係會痾架 你試下食埋益生菌
當時醫生教架 可調理腸胃 和胃口 減小抗生素的副作用

大宅

我囡囡之前幾次氣管炎都有試過發燒,但唔高,只係抖氣超急,但我印象中就好似冇食抗生素,頭兩次睇急症收入院只係聞氣,退左燒同見條氣順番d就出院,之後再氣管炎就轉睇私家,都只係食青蛙仔藥同聞氣,可能個個醫生做法唔同掛,但我囡試過四次,四次都好似真係冇食抗生素

大宅

sor睇漏左,如果佢食抗生素真係痾得太勁,你要同番醫生講架,睇下會唔會幫佢停藥或轉藥,亞囡試過懷疑肺炎,開抗生素比佢食,食左兩日痾到七彩,屁股仔爛晒,之後再同醫生講番,醫生都即時停藥,下次再有咩事要開抗生素,佢就開左第二隻比佢食

首頁

尾頁

跳至