母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

兩個月大,半泵半埋,4hrs一餐,每次餵晒兩邊各15-20mins都要補多2安度先夠,試過樽餵就5安一餐。每次餵完會泵清,都有1-2安,就下餐餵返俾佢。試過隔4hrs泵就有100-120ml,另半夜會加泵,每日總泵奶量係多過補奶量少少(窮媽,僅僅夠餵個隻)。問題係,餐餐埋完身再補奶其實仲麻煩,亦因為咁就算埋身我都唔太敢帶佢出街,就算係都情願帶奶粉。各位媽媽,bb係咪大大下就唔使補?我唔求一邊15min餵得飽佢,只要唔使補奶就可以喇,我係咪做錯左乜野?

複式洋房

回覆:餐餐都要補奶

你埋身唔洗計時, 等bb自己離咀。因為頭15分鐘食前乳(水分較多)之後係後乳(營養及脂肪)

別墅

回覆 yylam330 的帖子

但佢好容易食到訓,就算keep住搞佢都係食下抖下,由佢真係成個鐘都唔放架

大宅

引用:回覆 yylam330 的帖子但佢好容易食到訓,就

原帖由 lp0268 於 15-02-14 發表
回覆 yylam330 的帖子

但佢好容易食到訓,就算keep住搞佢都係食下抖下,由佢真係成個鐘都唔放架 ...
同我B情況一樣。我都有補奶㗎,唯有餵完跟手再泵儲定貨。都唔大問題嘅,反正我都要泵清。

Until We Meet Again...Rest in the Clouds my Child

別墅

回覆 maggielau921 的帖子

係屋企都ok,但我完全感受唔到埋身人奶媽同bb出街個種方便,好似帶奶粉仲方便,但又明明有奶bb又肯埋身無理由餵粉吖。苦惱中。

男爵府

引用:回覆+maggielau921+的帖子係屋企都ok,但我

原帖由 lp0268 於 15-02-15 發表

係屋企都ok,但我完全感受唔到埋身人奶媽同bb出街個種方便,好似帶奶粉仲方便, ...
唉,我同你一樣,明明唔係唔夠奶,無⼂⼀⼀⼀⼁乛⼀⼃⼂

男爵府

引用:回覆+maggielau921+的帖子係屋企都ok,但我

係屋企都ok,但我完全感受唔到埋身人奶媽同bb出街個種方便,好似帶奶粉仲方便, ...
我同你一樣,唔理埋身食幾耐都好,放題又好,佢點都係扭到要補奶樽俾佢先安樂,超多功夫,半夜試過唔補只埋身,搞成晚無辦法放得落床,最後我太攰妥協補俾佢先肯瞓😭

大宅

引用:Quote:原帖由 lp0268 於 15-02-15 發表回覆

原帖由 prettyhousewife 於 15-02-15 發表
我同你一樣,唔理埋身食幾耐都好,放題又好,佢點都係扭到要補奶樽俾佢先安樂,超多功夫,半夜試過唔補只埋 ...
我覺得係睇一個個B嘅性格,我個B可能懶啜,話晒埋身辛苦過食樽仔。

Until We Meet Again...Rest in the Clouds my Child

大宅

回覆:lp0268 的帖子

有冇試過唔補粉?如果唔補阿b 只係食得密左,係ok 喎。

別墅

引用:Quote:原帖由 lp0268 於 15-02-15 發表回覆

原帖由 prettyhousewife 於 15-02-15 發表
我同你一樣,唔理埋身食幾耐都好,放題又好,佢點都係扭到要補奶樽俾佢先安樂,超多功夫,半夜試過唔補只埋 ...
我同你一樣,我個B就係到零晨5點喊食,我就同平時一樣俾佢啜左先,啜完唔喊就唔補粉,喊先補粉,但係佢可能餓到癲左冇耐性唔肯啜,FING晒頭踢手踢腳,我心軟,咁我就先補50ML俾佢,食完再俾佢啜,佢又肯啜返,不過放低佢之後又大喊我又再補多50ML俾佢。。
我都係窮媽。。之前每餐都補粉,但我而家開始日頭完全唔補粉,俾佢啜,啜到佢自己放口,希望可以追到奶。。夜晚就啜完再補粉。。

男爵府

引用:Quote:原帖由+prettyhousewife+於+15-02-15

原帖由 mizukinews 於 15-02-15 發表
我同你一樣,我個B就係到零晨5點喊食,我就同平時一樣俾佢啜左先,啜完唔喊就唔補粉,喊先補粉,但係佢可能 ...
我奇在其實我都唔算窮,泵岀嚟係夠隻豬食的,但佢係都要扭要啜吓奶樽😳

大宅

就制帶支泵奶或奶粉出街,但個心都唔想逗留係街好耐,個心係想回家泵奶!竹其實幾矛盾

別墅

回覆 monIII 的帖子

我完全明白個心情呀,就算我帶奶粉,但個胸谷住都係要放奶,但搵阿b放又天一半地一半,因為佢一定要補多啖奶先安落,又pump唔清個胸,所以真係好羨慕d只係帶條餵奶巾就可以周圍去既媽媽

大宅

引用:回覆+monIII+的帖子我完全明白個心情呀,就

原帖由 lp0268 於 15-02-16 發表
回覆 monIII 的帖子

我完全明白個心情呀,就算我帶奶粉,但個胸谷住都係要放奶,但搵阿b放又天一半地一半 ...
我反而怕唔知要食幾耐?因而家有時邊餵邊泵,又有泵出來餵,半夜就埋身餵,左邊餵左就到右邊谷,半夜真係唔想餵完又泵,基本上瞓係度餵時,佢離口我風都無掃就放番落床。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊