自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天在某酒店吃自助餐,隔離一臺有大有細約十人,好多人都會飲香檳,只要加$100便可,我自己都有飲,其中一位看似13,14歲左右的小朋友亦有舉杯,若是普通果汁汽水係唔會用香檳杯的,此時我覺得有冇攪錯,酒店會容許小朋友飲酒,如在美國,已經有人報警告危害小朋友健康,大家又點睇呢?

男爵府

好媽媽勳章

我覺得無問題,飲小小唔係成日飲,1-2啖吧 。

wcpcelia    發表於 15-2-16 18:27

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:昨天在某酒店吃自助餐,隔離一臺有大有細約

原帖由 trizibb 於 15-02-16 發表
昨天在某酒店吃自助餐,隔離一臺有大有細約十人,好多人都會飲香檳,只要加$100便可,我自己都有飲,其中一 ...
會唔會唔系酒,果汁放酒杯都無問題的。
ps:我都反對細路飲酒

大宅

回覆:對小朋友飲酒看法

細個親戚都叫我飲酒,我覺得好難似就以後都5飲,因為氣氛姐,佢以後要飲既您都改變5到

大宅

其實我覺得飲酒同吸烟都唔應該的,如飲一兩啖可以,咁吸一兩啖烟又如何?

男爵府

不能接受,
也是犯法。
別人事不會理,反正我唔知佢杯係乜,
但自己一定不會。
我自己都唔飲。
唔好同我講一兩啖冇問題,搞下氣氛,飲紅酒對身體好...

對我來說,煙酒毒是同一group.

男爵府

回覆:大笑姑娘 的帖子

我有fd叫我飲少少紅酒,我已婉拒,佢仲話對心臟好,
我笑笑口再婉拒,話每日做半個鐘運動,心臟仲好呀

大宅

引用:其實我覺得飲酒同吸烟都唔應該的,如飲一兩

其實我覺得飲酒同吸烟都唔應該的,如飲一兩啖可以,咁吸一兩啖烟又如何?

...
此終煙係致命毒藥要人吸2手煙,但酒係主要影響自己而5係其他人,都係睇個呀媽點教咩叫適可而止姐,教得好但佢將來落club識人都係會飲,好難避免一啖都5飲

侯爵府

醒目開學勳章

如果唔係講法例,係講自己接唔接受,我ok 喎,13/14 試下冇所謂,即係遇然一次果D。

侯爵府

醒目開學勳章

我好細屋企做節都俾飲汽酒,cider,cocktail 果類,話認識下,冇咁易俾人呃。

翡翠宮

引用:昨天在某酒店吃自助餐,隔離一臺有大有細約

昨天在某酒店吃自助餐,隔離一臺有大有細約十人,好多人都會飲香檳,只要加$100便可,我自己都有飲,其中一 ...
美國好多states ,英國加澳洲都比未成年青少年係父母睇嘅情況下有限度咁飲。就算話唔比飲,你有去過後生仔party 就知大把酒飲,青春歲月

侯爵府

個人接受態度,我子女有十幾歲,我會俾佢試

子爵府

親子王國15週年勳章

首先你唔肯定嗰杯係唔係酒,第二,嗰個似13,14歲嘅小朋友,可能已經成年。我有個朋友19歲,佢阿爸d朋友以為佢得12歲。

水晶宮

我小學開始都有飲啤酒 每次老豆開就叫佢倒細半杯比我,直到中學畢業就無。宜家,咩酒都唔飲

男爵府

畀面勳章

其實好多人未夠18歲都會偷飲
老實講有屋企人在場仲好過唔知邊度飲之後醉倒街頭
同埋大個做野有時都要飲酒 有時襯細個訓練下都好既

伯爵府

回覆:trizibb 的帖子

唔係咁好,但始終佢地長大後都會接觸到

大宅

引用:Quote:原帖由+trizibb+於+15-02-16+發表其

原帖由 Ladymama123 於 15-02-16 發表
此終煙係致命毒藥要人吸2手煙,但酒係主要影響自己而5係其他人,都係睇個呀媽點教咩叫適可而止姐,教得好但 ...

子爵府

1,2啖ok,但會再大d

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我仔12歲,我比佢試飲,佢話好難飲同臭。一啖已經唔再飲。佢問甘難飲解點解爸爸成日飲?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我個女15 歲生日, 我比佢試咗一罐啤酒, 佢飲唔到半罐。

之後有比佢試飲紅酒, 飲咗一啖就擰擰頭

首頁

尾頁

跳至