自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前細珍珠龜比大小小既巴西龜咬左條尾,本來佢條尾係好長既,已家得番dd, 但從此之後,佢開始冇胃口食野,又成日浸係d水入面,唔知係唔係因為咁樣,佢個殼最低個度,宜家軟左幾塊鱗,我已經買藥水比佢浸,都有成兩個星期,
咁細左龜會唔會換殼架呢?好擔心,

子爵府

分開左佢地未ar?
唉! d 龜仔成日打交ga, 我之前養2隻,其中1隻被抓傷面後唔肯食嘢,最後C左!e+得番1隻

複式洋房

回覆 #2 JJA 的文章

I was same case as coolgirl. the one bite the others tail, finally that one was died. the turtle had been with us over two years, from very little until bigger than my hand now. Sometimes I feed him some vegetable and he can finish a piece of leave.

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咬左條尾
會咁既咩,好恐怖喔

子爵府

查實有冇人比龜咬過手指?係咪真係唔肯放ga? 唔知會唔會流血ga 呢? 佢成條龜尾都咬得斷ge

別墅

巴西龜同其他龜種一定要分開養架, 因為巴西龜係出名「殘暴」, 特別係雄性成年龜。
我屋企有3隻巴西龜養左十幾年, 有一隻雄龜成日向另一隻雌龜示愛, 隻雌龜唔show佢, 雄龜就咬佢pat pat, 有次咬到甩左一塊肉, 跟住傷口發炎要睇醫生, 打針加藥水駛左我千蚊 人睇醫生都冇咁貴....好肉痛。
而家隻雄龜已經隔開養, 我老公話要罰佢坐和尚監。

男爵府

原文章由 龍貓咪 於 08-5-31 14:10 發表
巴西龜同其他龜種一定要分開養架, 因為巴西龜係出名「殘暴」, 特別係雄性成年龜。
我屋企有3隻巴西龜養左十幾年, 有一隻雄龜成日向另一隻雌龜示愛, 隻雌龜唔show佢, 雄龜就咬佢pat pat, 有次咬到甩左一塊肉, 跟住傷 ...

好攪笑...要罰佢坐和尚監..
借問聲...易吾易攪呢...仔成日話叫我買隻比佢...
我記得細個養到大隻好臭....
[

複式洋房

原文章由 小木偶媽咪 於 08-5-31 01:02 發表
咬左條尾
會咁既咩,好恐怖喔

因為珍珠龜條尾係好長架,有成4-5cm咁長架,所以未比巴西個賤人咬左囉,

複式洋房

我今日又買多隻珍珠龜,諗住佢有個伴,同埋佢地size差唔多,仲有我又買左d營養粉加落水比佢飲,希望佢可以快高長大啦,

別墅

細隻時易攪, 因為食同屎都少, 但要注意乾淨, 因為水質一污漕就會容易盲, 一盲就易死, 大隻時食多呵多, 我用大盆, 一日換兩次水都ok, 每日晚上才餵, 餵完由得佢放半小時, 放放屎, 才換乾淨水, 而家d龜識認人, 好好玩

原文章由 小魚兒正正 於 08-5-31 15:18 發表

好攪笑...要罰佢坐和尚監..
借問聲...易吾易攪呢...仔成日話叫我買隻比佢...
我記得細個養到大隻好臭....

複式洋房

我係好鐘意D龜細細隻架,買都要買最細隻個D,自己養大佢,睇住佢大,好滿足,

首頁

尾頁

跳至