自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我對住佢真係投曬降

話說依份係份新工黎 岩岩過左3個幾月 係同依位每事問同事同一日一齊入職既 其實我本身唔係話介意佢問我野 咁我都明人有時都會想有人幫下手 但佢真係咩都拎黎問一餐 完全無自己主見 老細講既野又聽唔明 老細email佢既野又話睇唔明要forward 俾我問我咩意思 成日怨天怨地 話老細啲instriction好唔清晰 啲野好難follow up

咁開頭我幫到都盡量幫下佢 但我地負責既野唔同 我負責香港同海外既事務 佢主要負責中國既事務 我唔係次次都知啲野應該點做 我話唔知佢就話我無心幫佢

利申 睇到依度 大家應該覺得我係個老屎忽 其實我只係岩岩進入社會大學既90後 而佢大我幾年 亦都俾我多少少經驗

jm 身邊有無依啲同事?? 有咩解決方法呢?

大宅

回覆:我同事係一個每事問

*instructions

大宅

仲話你冇心幫佢,你問返佢佢份糧分幾多比你吖!而家佢份糧你有份既,奉旨幫佢既
比著我,如果再搞到我唔高興,我會老點佢一鑊,等佢學識求人不如求己!

男爵府

同佢講, 公司請你返黎係做野, 唔係問野
見到你呢句'我話唔知佢就話我無心幫佢' 真係火都黎

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我唔會答佢EMAIL既野 一陣可能我自己GET錯或我再講佢都GET錯做錯野我怕會入我數

珍珠宮

叫佢問返佢組啲人,唔熟唔敢教!

wcpcelia    發表於 15-2-16 17:30

大宅

引用:仲話你冇心幫佢,你問返佢佢份糧分幾多比你

原帖由 Caravaggio 於 15-02-16 發表
仲話你冇心幫佢,你問返佢佢份糧分幾多比你吖!而家佢份糧你有份既,奉旨幫佢既
比著我 ...
咁我又唔想搞到好似害左佢咁 話曬仲係同事 仲要日日都見

大宅

引用:我唔會答佢EMAIL既野 一陣可能我自己GET錯

原帖由 bkteapot 於 15-02-16 發表
我唔會答佢EMAIL既野 一陣可能我自己GET錯或我再講佢都GET錯做錯野我怕會入我數 ...
我試過無應佢email 佢就走過黎我度問我仲乜唔理佢 有時就直接嗌我個名 嗌到我應佢就叫我去佢個位到幫佢解決問題

大宅

引用:叫佢問返佢組啲人,唔熟唔敢教!

原帖由 talktime 於 15-02-16 發表
叫佢問返佢組啲人,唔熟唔敢教!
我地係細公司 得我 佢 同老細咋

珍珠宮

畀面勳章

ohtenaj 發表於 15-2-16 13:34
我試過無應佢email 佢就走過黎我度問我仲乜唔理佢 有時就直接嗌我個名 嗌到我應佢就叫我去佢個位到幫佢解 ...
你咪話你好忙, 唔得閒... 睇mail
順便叫佢自己做番

大宅

引用:Quote:ohtenaj 發表於 15-2-16 13:34 我試

原帖由 natachiu 於 15-02-16 發表
你咪話你好忙, 唔得閒... 睇mail
順便叫佢自己做番
試過啦 但過一陣就會好厚面皮咁再chur 住妳

侯爵府

我都好怕同事係唔係都問

File 問你擺邊,呢樣做行未,個樣做得未

我學精左,佢問file擺邊,我話我無攞過。(9唔搭8就得)

珍珠宮

叫佢等你做哂手頭上啲urgent野先,等佢慢慢等!

珍珠宮

畀面勳章

ohtenaj 發表於 15-2-16 13:42
試過啦 但過一陣就會好厚面皮咁再chur 住妳
甘你就企硬,,,再repeat 一次.......你好忙...叫佢自己做住先
(d 野係佢既,,,佢交唔到出黎..係佢問題, 睇下邊個緊張d )
你就係甘hea 佢.........又唔係你既工作..唔洗同佢擔心啦

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 bkteapot 於 15-02-16 發表我

原帖由 ohtenaj 於 15-02-16 發表
我試過無應佢email 佢就走過黎我度問我仲乜唔理佢 有時就直接嗌我個名 嗌到我應佢就叫我去佢個位到幫佢解 ...
嘩 真巴閉 唔知以為佢係你呀頭 大家咁高咁大有野問咪自己行過黎

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁睇黎你呢個「每事問同事」係個典型港孩

唔好再理佢啦....相信你地上司都覺佢有問題架喇

伯爵府

ohtenaj 發表於 15-2-16 13:34
我地係細公司 得我 佢 同老細咋

原來細公司...... 你新過佢, 又細過佢, 咁問返佢轉頭! 佢問你一樣, 你問返佢3 樣點做!
問多兩日, 佢應該唔想再應酬你!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無心幫佢? 你咪問佢, 咁不如我幫你做埋佢, 你去剪腳甲啦好唔好? 不過你比埋份人工我, 跟住公司都唔需要你喇~

痴線~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

畀面勳章

我會同佢講, 我都唔係好SURE老細係咪意思, 一係你自己去問老細, 再唔係我同你一齊去問下老細佢係咪咁意思啦.

珍珠宮

引用:我對住佢真係投曬降話說依份係份新工黎 岩

原帖由 ohtenaj 於 15-02-16 發表
我對住佢真係投曬降

話說依份係份新工黎 岩岩過左3個幾月 係同依位每事問同事同一日一齊入職既 ...
我話唔知佢就話我無心幫佢<<<淨係呢句已經唔抵幫啦

輸入搜索內容

首頁

尾頁

跳至