自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

吾好意思好長篇!但我好需要你地既意見,thanks!

C6共2兄弟,老爺8年前去世,99因此患上抑鬱至今,獨住公屋,我地2家人都住附近!
佢阿哥3年前奉子成婚,佢老婆家境好,學歷高,有層父母已full pay既樓,除左頭一年有叫過99上去佢屋企3,4次食飯外,之後至今一次都冇叫過,連電話都冇打俾佢,更加吾好話探佢,而我地既聚會就係過冬同團年出街食飯,家用係一年開2張支票俾佢!

問題係,佢阿哥結婚前吾係甘冇良心架!而家就話之佢阿媽死,做左老婆奴(佢老婆完全睇吾起男家甘,見面吾出聲吾叫人的)全部責任都推係C6身上! 佢地2公婆都係專業人士入息高,有米外父又住樓上,完全冇負擔!99又好自卑,話大仔嫌棄佢但吾敢出聲,只係默默承受!

C6好孝順,經常探99同每日打一次電話俾佢,但今年我個B出世後已忙到痴線,我ftm父母住好遠!我好想佢阿哥都可以分擔下做仔既責任呀!吾好再當99死左甘!99有時病左都只有我地照顧,我叫C6打電話同佢阿哥講清楚可行嗎?因為C6覺得親人吾多,吾想傷害到2兄弟感情,但長此落去都吾係辦法架!

我可以點做呀,please help

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幾時都話好仔不如好心抱

你老公一定要出聲,冇得話唔想傷害大家感情就唔講,就係因為大家係最親先要講,個阿媽係大家,就算幾唔鐘意大時大節都要問候下關心下
你老公仲要唔好怕煩,一得閒就打俾佢,關心佢感情唔聯絡下就冇架啦

男爵府

引用:請工人照顧99.

原帖由 萬榮太太 於 15-02-16 發表
請工人照顧99.
講過,99有抑鬱好驚陌生人,死都吾肯

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

即係你C6夠哥平日同99完全無來往?

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果佢啊哥態度已經係0甘, 講都無謂, 講左都唔會變.
你地可唔可以搬近99 , 等99 幫手湊下孫, 精神有寄托.

伯爵府

熱血勳章

萬榮太太 發表於 15-2-16 14:30
請工人照顧99.
Agree.

而家擺明你大伯都唔想理99咯, 你C6講咩都無用, 棧傷感情.

請個工人, 一定要大伯Share費用, 唔洗自己咁辛苦. 但就要99接受. 99幾多歲, 如果年紀大嘅可以入日間護理中心, 早晚會車返屋企. 最近要裝平安鐘俾佢.

男爵府

引用:幾時都話好仔不如好心抱你老公一定要出聲,

原帖由 fanny3315 於 15-02-16 發表
幾時都話好仔不如好心抱

你老公一定要出聲,冇得話唔想傷害大家感情就唔講,就係因為大家係最親先 ...
我都係甘同C6講,但真相總係醜陋的,佢經常逃避話做好自己就得!但我知佢好吾開心,尋晚我又提起呢件事,之後佢都悶悶不樂,我係吾係逼得佢太緊

子爵府

回覆:C6阿哥娶左老婆吾理99

既然精神孝順唔到,就金錢上孝順了

侯爵府

好難啦, 要叫先做都唔會上心, 應承左都可唔記得架

男爵府

引用:即係你C6夠哥平日同99完全無來往?

原帖由 CALVEN 於 15-02-16 發表
即係你C6夠哥平日同99完全無來往?
係完全冇,大伯有私家車10分鐘可到99家

男爵府

就算同左佢講,相信大伯都做唔到D乜,女尊男卑,相信佢都唔好過

禁止訪問

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 萬榮太太 於 15-02-16 發表請

原帖由 yiyi222 於 15-02-16 發表
講過,99有抑鬱好驚陌生人,死都吾肯
想辦法改善你99既抑鬱症好過啦。
佢有朋友,忙d 就唔使你地陪,都唔會病咁多。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

引用:如果佢啊哥態度已經係0甘,+講都無謂,+講左

原帖由 kck811 於 15-02-16 發表
你地可唔可以搬近99 , 等99 幫手湊下孫, 精神有寄托. ...
99有抑鬱極度冇晒動力,湊孫對佢黎講係壓力

男爵府

引用:當你老公係獨子你會好過啲,起碼大仔有份俾

原帖由 寶寶劉 於 15-02-16 發表
當你老公係獨子你會好過啲,起碼大仔有份俾家用已經少左經濟困難,我c6都係兩兄弟,佢細佬唔幫手唔俾家用仲 ...
而家同獨子冇分別

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:如果佢啊哥態度已經係0甘,+講都無謂,+講左

原帖由 kck811 於 15-02-16 發表
你地可唔可以搬近99 , 等99 幫手湊下孫, 精神有寄托. ...
X 2,迫都無意思

子爵府

回覆:yiyi222 的帖子

你99想唔想入老人院?始終一個老人家獨居不太好

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

大伯係奉子成婚,即係頭一年未生都仲有叫過99上去佢屋企,生左就無叫過?
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

回覆 yiyi222 的帖子

其實,個大伯唔想理... 唔通你認為講左就會理? 最多都只係敷衍幾句之後又不了了之.....我明你既不滿,但你老公都唔想同個呀哥講,你又好難開口既。一字記之曰.... 忍,唯有忍。

首頁
12345...8

尾頁

跳至