論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

今日終於 fire 左個工人 , 但個心好up ....
係公司簽名可以走得個時覺得佢好可憐 ....當時落緊大雨 , 佢無得坐係有冷氣公司入面(因為佢公司好細) , 工人著住對拖鞋 , 個旅行袋又爛咗 ,兮......... 我臨就都比多 $300 佢"窄袋" , 個agent 都話吾駛啦 , 你都補左 $3480 比佢 ........ 跟住我同佢講 bye bye 時重忍吾住喊添 ....雖然佢有時做錯野 , 但佢都幫我做左
2年半 ...
有無人好似我咁傻 ?????????

大宅

咁你做乜抄佢?都做了兩年半....
我0個件依家都諗緊抄唔抄好!我都試過俾工人整到喊,喊住問仲乜係到要頂我咀!

別墅

我下個星期五工人都係last day, 佢仲要响我到做咗4年啦, 其實我都唔知到時我會點???????

原文章由 ganbare 於 08-5-31 02:18 發表
係公司簽名可以走得個時覺得佢好可憐 ....當時落緊大雨 , 佢無得坐係有冷氣公司入面(因為佢公司好細) , 工人著住對拖鞋 , 個旅行袋又爛咗 ,兮......... 我臨就都比多 $300 ...

別墅

回覆 #3 2001bc 的文章

我個超好姐姐產9月滿6年, 不續約...
我而家諗起都想喊!!!!!

不捨得不在話下...主要 請新工人吾知有冇咁好彩, 頭家前茫茫....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

feebie

佢借財務公司錢抄佢....
有時諗起佢好可憐 , 借到一身債 , 又無左份工.............
雖然係咁 , 但都同佢一齊住左 2.5年 ....好心up

2001bc

你下個星期五工人都係last day, 佢响我到做咗4年....
比我實喊到飛起同訓吾著.........

原文章由 feebie 於 08-5-31 02:34 發表
咁你做乜抄佢?都做了兩年半....
我0個件依家都諗緊抄唔抄好!我都試過俾工人整到喊,喊住問仲乜係到要頂我咀!

伯爵府

樓主, 為何她幫到妳手,妳還炒佢??
原文章由 ganbare 於 08-5-31 02:18 發表
係公司簽名可以走得個時覺得佢好可憐 ....當時落緊大雨 , 佢無得坐係有冷氣公司入面(因為佢公司好細) , 工人著住對拖鞋 , 個旅行袋又爛咗 ,兮......... 我臨就都比多 $300 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我又冇喎! 我個工人都冇, 佢走時仲好開心, 電晒髮, 買晒新嘢, 成副衣錦榮歸格! 梗係啦 ~ 返去做老闆o麻! 唯一我係擔心同新哩個工人夾唔到!

伯爵府

係妳唔想比長期服務金唔同佢續約,定佢唔做呀?
原文章由 2001bc 於 08-5-31 08:08 發表
我下個星期五工人都係last day, 佢仲要响我到做咗4年啦, 其實我都唔知到時我會點???????

伯爵府

哦! 我也曾請過一個好工人,做左三年半,又係借財務公司錢,數目不少),也想過幫她還,但她不同意還款方法,結果炒佢, 佢臨走還同我道歉, 我足足哭了一星期.
跟着請的d工人無個可以完約,倍一個月通知,機票... 都倍了不少,還比佢地姚傳我係(賓妹殺手), 佢地共同點:借財務錢,lazy,博咀,有個還stole 錢(約束2,000多元)... 博炒
原文章由 ganbare 於 08-5-31 11:07 發表
feebie.

佢借財務公司錢抄佢....
有時諗起佢好可憐 , 借到一身債 , 又無左份工.............
雖然係咁 , 但都同佢一齊住左 2.5年 ....好心up

2001bc

你下個星期五工人都係last day, 佢响我到做咗4年....
比我實 ...

別墅

回覆 #1 cathngai 的文章

睇到你咁講, 真係炒唔炒佢都會喊
不過我個工人都就約滿啦, 做左8年, 我諗佢走既時候佢唔喊我同d 囡都會喊, 始終佢做左咁耐會唔捨得ma~

大宅

Last time我個工人走,佢就無喊,我就喊先,返到屋企諗諗下又喊.....俾我c6話我"chi chi"地!!(因她是借財務加偷錢先炒佢)
:-D

侯爵府

cathngai

佢不嬲做野都係蔴蔴地 , 佢主力照顧我老人疵呆爸爸 , 不過咁啱我爸爸有位入左老人院了 , 而工人又咁啱比我發現佢借財務 , 所以
fire 佢 !!! 不過我無鬧佢 , 重補足一過月比佢 !
琴晚佢重打我手提叫我幫佢留意吓 ........吹悵 !!

原文章由 cathngai 於 08-5-31 11:10 發表
樓主, 為何她幫到妳手,妳還炒佢??

伯爵府

既然佢唔珍惜自己,妳都不用為佢哭.記住對佢(仁慈就對自己殘忍)
我的三年半的好工人,佢做野好好,無論家務,煮食,照顧小朋友都十分好,好主動,不用我粗心.我也曾經財務公司找她,但找不到,記得她臨走前,我問她如何,我好擔心佢,佢叫我不用擔心,她有辦法;我給多一仟元給她,她說不用留給我女兒,還說(對不起).
事隔6年,我女兒已十二歲,最近她的作文還提及她,佢對我個女好似自己女兒般敎,難怪她對佢念念不忘,我讀完都想哭.
佢走後,我女兒性格大變,變得無自信,不開朗,現在還玩反叛 ,我都唔知點敎!
原文章由 ganbare 於 08-5-31 12:09 發表
cathngai

佢不嬲做野都係蔴蔴地 , 佢主力照顧我老人疵呆爸爸 , 不過咁啱我爸爸有位入左老人院了 , 而工人又咁啱比我發現佢借財務 , 所以
fire 佢 !!! 不過我無鬧佢 , 重補足一過月比佢 !
琴晚佢重打我手提叫我幫佢 ...

別墅

我個工人都啱完約, 今天走了.
我都有些失落, 話晒都一起住了兩年.點都有些感情. 佢仲喊到嘔. 我都差些忍不住.
佢對我兩個小朋友都好, 做野70分, 開始求其, 所以見完約就換過個, 費事越來越差.
明天新的會來, 希望是好啦.

禁止訪問

別墅

長期服務金是一個小問題, 因為如果佢續約後一定做足兩年, 我同老公都會比, 但係有次同佢傾計時, 佢曾經話因為有個朋友仔仲有一年先返印尼, 佢想等埋一齊返去結婚, 咁呢個對話留咗係我個心到都半年啦, 我驚佢做一年就話一個月通知我要走, 咁我又要比長期服務金外, 仲點可以係一個月時間內再請一個新工人呢?所以我同老公傾都係請個新嘅好d, 响好方面睇,可能新個個可以再做到4年呢!!

原文章由 cathngai 於 08-5-31 11:13 發表
係妳唔想比長期服務金唔同佢續約,定佢唔做呀?

珍珠宮

喊? ......我係工人走左幾個月後我才喊的~ 緊係喊啦~

第一個工人炒左後才知佢借左幾間公司錢, 又有人黎追數....唔喊就有鬼啦~

第二個工人完約, 諗住佢都有60分, 走之前一晚送左D禮物比佢(都幾百蚊架), 點知幾個月後發現佢偷左我婆婆$2000蚊, 金表, 老豆新買的show跑.....講起我又喊啦~~

[ 本文章最後由 Siuchoi 於 08-6-1 00:03 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至