母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

hello..各位喂母乳的媽媽..我想問吓..我已經密密喂啦..但依家都係無奶比bb食..一係左邊上唔到奶..二唔知道係唔係bb食得無好..所以奶量都無增加..因為bb一路都唔夠片片..(而我一直都死忍無點補奶比佢,等佢一餓就喂)..但到依家都已經一個月..呢兩日終於忍唔住啦..次次食完都補奶粉比佢食..每次都要成60ml,有時仲多d..哎..所以我就試吓ji奶..先得1oz..難怪佢咁辛苦..我真係想放棄比佢埋身食..(因為我覺得泵真係有d 煩)..

我最想知..密密喂但到依家一個月先每次先有1oz..係唔係既係代表我真係超級唔夠奶啊..都唔好仲堅唔堅持好..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔夠片片就唔好死忍唔補奶啦, 防止bb 脫水緊要.

飲下魚湯, 按摩下, 密d 餵都有用. 有 10ml都好過冇啦, 你係咪肯定擠清晒? 如果摸到仲有硬塊, 仲可以擠, 擠得幾個字又會有奶出.

大宅

其實你如果全人奶都唔夠濕片6塊的話,我勸你最好補少少奶粉(如你怕的話,用杯),因為我最初餵全人奶約五日(得一塊濕片左右),跟住去健康院先發現大跌磅,成12%,要入院,因為有脫水!自從之後,我餐餐先人奶,後奶粉.雖然我發現bb宜家可能用得奶樽多致唔係好肯用力吸我nipple,只係當奶咀咁啜,但我都唔敢再唔補奶粉囉....
我宜家泵出嚟都係得一安咋(兩邊加埋).

大宅

畀面勳章

原文章由 sophinalam 於 08-5-31 13:38 發表
hello..各位喂母乳的媽媽..我想問吓..我已經密密喂啦..但依家都係無奶比bb食..一係左邊上唔到奶..二唔知道係唔係bb食得無好..所以奶量都無增加..因為bb一路都唔夠片片..(而我一直都死忍無點補奶比佢,等佢一餓就喂).. ...

首先你用咩泵?
肯定泵清未?
你有冇休息多D同飲多D水?
平時飲食點?

男爵府

要bb埋身食先自然多人奶的..
加上要飲多d魚湯呢~~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

複式洋房

I also have same problem when pump only got 1 or 2 oz but direct feed is ok now baby 2 month

原文章由 mankok 於 08-6-9 00:09 發表
要bb埋身食先自然多人奶的..
加上要飲多d魚湯呢~~

大宅

我覺得,首先要相信自己既造奶能力,同埋儘量用平常心去面對初期既餵奶困難...因為呢啲挫折過程,係會過去的.因為如果你壓力大,心情唔好,又會影響產量.

另外,如果nipple又痛又唔夠奶,係補奶粉時,不妨用泵泵番自己d奶出來,留番下次用.咁你可以呢餐餵飽bb的同時,又保持對乳房的刺激.希望慢慢可以越補越少.

最後,泵到1安咪1安囉,唔好有太大心理壓力,你堅持餵人奶,奶量就會慢慢增加,唔駛擔心.

其實,餵人奶都係想阿b健康,所以凡事都以阿b利益為首要考慮,所以,如果唔夠濕片,就一定要補奶粉嘞.最多諗辦法將補奶粉既次數減少啫.

男爵府

泵係唔夠埋身食咁多的,泵出來得1安,唔代表你個b食得1安。因為bb個咀係可以將泵唔到的奶都吸出來。所以,不要俾泵出來的量嚇親!
bb姿態是否正確?有無去健康院俾姑娘睇下個姿勢?

如果真係唔夠濕片,補奶亦係必須,因為不能讓bb缺水。
但同時要努力增奶!
方法:
1)密密餵
2)姿勢正確
3)飲夠水,食夠飯,不要減肥!
4)瞓夠,日頭bb瞓,媽媽亦要瞓!
5)relax, relax, relax

原文章由 sophinalam 於 08-5-31 13:38 發表
hello..各位喂母乳的媽媽..我想問吓..我已經密密喂啦..但依家都係無奶比bb食..一係左邊上唔到奶..二唔知道係唔係bb食得無好..所以奶量都無增加..因為bb一路都唔夠片片..(而我一直都死忍無點補奶比佢,等佢一餓就喂).. ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊