論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

上一個工人做左1年, 借財務走左, 而家呢個,做左兩個月, 前日比一個月通知我, 佢下個月走人 (完全係蝕本貨) ,我有個歲半囡, 老公長期唔係香港, 而家心大心細好唔好再請, 我先生領教過兩個工人,佢想我自己湊番, 信唔過佢地, 但我真係擔心可唔可以長期星期一至日, 24小時, 全部自己一腳踼搞掂所有野, 我尋日RESIGN, 老闆主動話可以等我3個月去搵工人, AGENT 果度可以半價($3000) 再搵一個, 但新工人好唔好當然唔知, 唉, 點好呢??? 小朋友自己湊番當然好, 但只得我自己做晒所有野, 我怕分身唔到, 我先生又唔想個囡去PLAYGROUP / 學前班..., 講就易, 做係咪真係甘易呢

男爵府

其實經濟許可的話我都想自己湊返!

仔女係自己嘅,無話得唔得,初期係會覺得辛苦D,但慢慢就會OK!當睇見自己嘅仔女慢慢長大,對住你笑,錫錫你,咩都抵番晒!

伯爵府

引用:上一個工人做左1年,+借財務走左,+而家呢個,

原帖由 ANGELF 於 15-02-17 發表
上一個工人做左1年, 借財務走左, 而家呢個,做左兩個月, 前日比一個月通知我, 佢下個月走人 (完全係蝕本貨) ...
要衡量下家庭收入,如果自己搵到好多嘅話,我唔會放棄份工住,而家經濟唔好,搵得幾多得幾多,但如果人工得萬多,咁我就寧願自己湊番;家務嘅野,冇話做唔掂,睇下自己點安排,當然自己湊番個小朋友最好啦!

洋房

回覆:姐姐剛辭職, 唔好再請, 各位比D意見

如果經濟許可,我會自己湊,

可排時間,沒問題

象牙宮

ANGELF 發表於 15-2-17 12:23
上一個工人做左1年, 借財務走左, 而家呢個,做左兩個月, 前日比一個月通知我, 佢下個月走人 (完全係蝕本貨) ...

任何事, 沒有容易的. 叫你睡24小時. 一連6日, 你也會說辛苦.
困難總是存在, 家庭, 工作, 等... 學習處理. 多听意見, 或听持和自己意見不同的人士. 為什么人地會0甘? 必有原因. 自己唔識.

自己做晒所有野, 我怕分身唔到,... 學時間菅理, 分配. 學生, 工作, 家庭都要 time mgnt.
time schedule
9-10am
10-11am

你的優勢:
1. 老闆主動話可以等3個月去搵工人,... 時下就業真有那么好????
2. AGENT 果度可以半價($3000) 再搵一個,
3. 年青努力搵錢. 中老年時, 才會過的自在.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

一個你都話辛苦 ?

你都好 HEA JA

大宅

引用:Quote:ANGELF 發表於 15-2-17 12:23 上一個

原帖由 333s 於 15-02-17 發表
任何事, 沒有容易的. 叫你睡24小時. 一連6日, 你也會說辛苦.
困難總是存在, 家庭, 工作, 等... 學習處理 ...
好多時睇你嘅回覆也令我會心微笑

大宅

引用:其實經濟許可的話我都想自己湊返!仔女係自

原帖由 pandey 於 15-02-17 發表
其實經濟許可的話我都想自己湊返!

仔女係自己嘅,無話得唔得,初期係會覺得辛苦D,但慢慢就會OK!當睇見 ...
x 2
如果老公一個揾到搞得掂,真係想自己湊番。工人湊好易竉壞,自理能力差,品格亦係要父母跟同教,家務多有多做少有少做,同埋你宜家先一個小朋友,點會唔得,係願意唔願意啫

大宅

引用:上一個工人做左1年, 借財務走左, 而家呢個,

原帖由 ANGELF 於 15-02-17 發表
如果自己湊可以請鐘點幫做清潔,保姆幫手湊吓減輕工作量,你會無咁辛苦又放心。

大宅

梗係自己湊啦
攪唔掂咪請家務助理幫下

小朋友自己湊係放心好多的

子爵府

回覆:姐姐剛辭職, 唔好再請, 各位比D意見

我會試多一個,如果又唔ok就自己湊

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至