論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 060228 於 08-6-5 20:08 發表
FION,

既然妳係全職,妳最好俾個CHECK LIST佢,佢自己填番清潔左D乜。清潔唔難處理,我諗妳都要經常DOUBLE CHECK.

其實工人對假期既野比我地清楚百倍,佢有D偷雞,唔老實。
但妳朋友(前僱主)如放開假俾佢,甘係煩D。
如 ...

既然全職 , 如願意自已煮飯洗碗的話 , 不如請鐘點好過

大宅

原文章由 fion2504 於 08-6-6 00:04 發表
唔可以, 因為我老公好鍾意等bb訓左就要我陪佢一齊出去打下波, 行下街咁, 屋企一定要有個人睇住o架. 佢煮食好, 對仔仔好, 係清潔偷雞d, 不過講完好好多了. 其實所有打工人仔都會做得耐就會偷雞, 我話佢, 佢聽,做番俾 ...

咁你個工人 , 至少都可以叫做合格囉
想問你個工人係 OVERSEA 還是 LOCAL ?

大宅

原文章由 fion2504 於 08-6-6 00:24 發表
其實我俾我個工人有80分o架, 佢係hk完一個約, 之後就到我了. 所以佢來了hk 2年半. 佢係朋友工人介紹o架, 不過我覺得請工人最好係請家中最大, 要養家個d, 最好就唔好一畢業就做工人, 有其他工作經驗, 打過寫字樓工好d ...

係呢 , 你係 stay at home mum , 都有 local 肯做 , 係咪你屋企屋住環境整體都不俗 ? 即有獨立房給她 , 每月唔止 hk#3480 ?
因為比如我係印 , 我都唔 like 個女主人成日係屋企

首頁

尾頁

跳至