興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係兩位bb媽咪,最近想買單反相機幫bb留下美好的童年回憶,想平平地,請問有什麼推薦!這些各位高手比意見!

複式洋房

回覆:谢小姐 的帖子

如果唔係影開相,唔係認識咁多嘅,唔好買單返啦,買無返已經ok,機身細D輕D,啱女士用多D,又可以換鏡,質素唔差過平價甚至中價單返。

別墅

引用:如果唔係影開相,唔係認識咁多嘅,唔好買單

原帖由 highlander 於 15-02-18 發表
如果唔係影開相,唔係認識咁多嘅,唔好買單返啦,買無返已經ok,機身細D輕D,啱女士用多D,又可以換鏡,質 ...
可推薦型號,行為我唔了解,謝謝

大宅

回覆 谢小姐 的帖子

Budget幾多?

禁止訪問

回覆:谢小姐 的帖子

男爵府

回覆:我係兩位bb媽咪想買單反,求意見

可考慮微單。 eos m2 平平哋。 sony都ok. 其實帶住兩個b, 唔會想帶大機架啦。

大宅

同意樓上。應考慮 M4/3,最多配枝大光圈定焦方便室內影,免卻手震或要用閃燈。

別墅

引用:回覆+谢小姐+的帖子Budget幾多?

原帖由 AndrewQK 於 15-02-18 發表
回覆 谢小姐 的帖子

Budget幾多?
2000几3000有冇?

大宅

谢小姐 發表於 15-2-19 22:08
2000几3000有冇?
我。。。最平既鏡頭都唔止三千。。呢個budget就用無反啦

http://www.price.com.hk/product.php?p=184636
http://www.price.com.hk/product.php?p=178505
http://www.price.com.hk/product.php?p=176167

侯爵府

引用:我係兩位bb媽咪,最近想買單反相機幫bb留下

原帖由 谢小姐 於 15-02-17 發表
我係兩位bb媽咪,最近想買單反相機幫bb留下美好的童年回憶,想平平地,請問有什麼推薦!這些各位高手比意見 ...
唔明你點解指定要單反?其實無反機會細的效果一樣咁靚!重量輕!點解唔要無反呢?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+谢小姐+於+15-02-17+發表我係

原帖由 大BearBear 於 15-02-20 發表
唔明你點解指定要單反?其實無反機會細的效果一樣咁靚!重量輕!點解唔要無反呢?

...
可能佢跟本唔知有單反同無反之分,只知有人話單反影相靚D,反應快D,可以捕捉到小朋友快速動作,佢都講咗對影相無乜認識。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+大BearBear+於+15-02-20+發表

原帖由 highlander 於 15-02-20 發表
可能佢跟本唔知有單反同無反之分,只知有人話單反影相靚D,反應快D,可以捕捉到小朋友快速動作,佢都講咗對 ...
可能係,但目前的無反用單反核心,效果一樣,但機身細又輕!所以建議媽咪用啦(帶小朋友出街要羅太多野喇)

別墅

引用:Quote:原帖由+大BearBear+於+15-02-20+發表

原帖由 highlander 於 15-02-20 發表
可能佢跟本唔知有單反同無反之分,只知有人話單反影相靚D,反應快D,可以捕捉到小朋友快速動作,佢都講咗對 ...
完全讲中晒,我真唔知,因为我冇接触过!只知道单反可以影到手机影唔到既效果,所以…如果無反都有甘效果,機身又會輕d,我都會揀無反!

別墅

引用:Quote:原帖由+谢小姐+於+15-02-17+發表我係

原帖由 大BearBear 於 15-02-20 發表

...
因為我唔知有無反,如果機身又輕,又有單反效果我都會揀單反,謝謝你的寶貴意見

侯爵府

原帖由 谢小姐 於 15-02-21 發表
因為我唔知有無反,如果機身又輕,又有單反效果我都會揀單反,謝謝你的寶貴意見

...
無反 今日拍的 (主要係同小朋友去街,一定要輕便)呢部機都係2千幾炸

別墅

引用:Quote:原帖由+谢小姐+於+15-02-21+發表因為

原帖由 大BearBear 於 15-02-21 發表
無反 今日拍的 (主要係同小朋友去街,一定要輕便)呢部機都係2千幾炸

...
價錢岩我喔,邊隻型號,超度買?鏡頭要另外買嗎?

男爵府

我都諗緊買相機影BB (9個月大), 最緊要focus快及輕便, budget $10000.
請問大家有冇推介.
另, 我朋友推薦Sony ILCE-6000, 大家點睇?
唔該晒.

珍珠宮

2018復活節勳章

谢小姐 發表於 15-2-21 07:35
價錢岩我喔,邊隻型號,超度買?鏡頭要另外買嗎?
通常無反相機都跟一支質素一般般的鏡頭,但預算二三千,恐怕在大店(如 豐X、百老X)買行貨沒有型號啱妳。小店的水貨或者二手相機就可能符合妳的預算,我相信買二手的舊型號似乎最大機會符合妳的要求及預算,但妳話自己唔識,這條路又似乎行不通。如果不會增加預算,又找不到人幫妳一起買,可以考慮放棄買無反或單反,遲一些才再想。

男爵府

eewai 發表於 15-2-23 11:32
我都諗緊買相機影BB (9個月大), 最緊要focus快及輕便, budget $10000.
請問大家有冇推介.
另, 我朋友推薦So ...
呢部啱, focus快, 如影bb可入單kit加多支定焦大光圈

大宅

我同妳一樣, 最後選咗CANXX 100D, $4000 頭,
D相好滿意, 又細部, 誠意推介

panda361    發表於 15-3-26 23:53

首頁

尾頁

跳至