在職全職

跳至
[全職媽媽] 成晚執奶咀

首頁

尾頁

大宅

bb依家3個半月,已經戒咗食夜奶,11pm食完7am先食。但成日夜晚不定時咁醒,其實佢又唔係喊得好大聲,但自己醒訓,聽到佢嗚嗚嗚又瞓唔到,就會塞個奶咀比佢。但有時佢幾個字後又嘈,有時就幾個鐘,呢d係咪就係媽媽們講既成晚執奶咀?我可以點做??

男爵府

回覆:cathysze 的帖子

你都好!我個仔食住奶咀吾開心都可以揭大喉嚨大喊。當無奶咀一樣!

大宅

回覆:成晚執奶咀

我都係要食晚執奶咀,阿仔已經9個月,半夜eerr無人理佢,佢會自己反身後大叫,但其實佢仲訓緊,俾佢激死。晚晚我都要起4,5次身,都開始習慣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

會唔會考慮完全唔俾奶咀?

大宅

回覆 bosch 的帖子

其實一開頭好反對比奶嘴,因為見d媽咪話要成晚執奶嘴,但BB係咁食手指,家人話戒奶咀易過戒手指,所以最後都俾咗佢。但啱啱睇本書又話小朋友食手指冇問題,話到四五歲就會自己停,同埋佢成日唔要奶嘴自己食手指,搞到我唔知點好

大宅

回覆:成晚執奶咀

我女都系甘,依家已經11個月,我晚晚都無覺好訓,好辛苦,今日係街唔見左個奶嘴,今晚都唔知點死

好眼訓

伯爵府

當戒奶咀囉

大宅

有無媽咪4個月成功戒奶咀?

洋房

呢個真係無辦法

大宅

回覆:閔大人bb 的帖子

我個仔都係

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

cathysze 發表於 15-2-27 17:05
回覆 bosch 的帖子

其實一開頭好反對比奶嘴,因為見d媽咪話要成晚執奶嘴,但BB係咁食手指,家人話戒奶咀易 ...
真係個人取向同埋睇小朋友造化.

我幾個仔女都冇食奶咀, 我偏向俾小朋友啜手指, 不過都同意啜手指係難戒d. 大仔三妹一向冇啜手指癮, 所以冇乜大問題, 至多係搵我做人肉奶咀, 約8-10月大時戒埋人肉奶咀. 二仔就一出世就啜手指, 俾奶咀佢都唔要, 又早冇人肉奶咀, 佢啜到3歲幾至戒得甩.

首頁

尾頁

跳至