想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:Chowchowchu 的帖子

樂觀面對非每個人都做到,加油jm
我係3年內經歷2次小x,都係8w無心跳。身體上是毫無痛苦,但誠然,心理上的痛是刻骨銘心,尤其是成日問,點解係我。
後來,睇得呢度既jm有不同程度既經歷,先發現,bb係咁早離開係錫媽媽,唔健康就唔嚟,唔係大家既錯。

之後,我睇過中醫調理半年,同啪正條腰骨(中醫話,腰骨對女人生育好重要因為係血不到子宮便有礙成孕)

睇完,其實都無特別再執著生bb,同c6照樣每年去3-4次日本shopping(之前話怕幅視影響生bb,所以幾年無去),照食自己鐘意既野(不過會戒凍飲,就算唔生bb,凍飲對女人真係唔好),享受生命,積極工作,真係放低咗。

就係咁放鬆既情況下,bb回來了,仲要成6-7周先發現。今次我不再緊張,反而成日同bb講媽媽對你有信心,於是一關一關,正正常常咁過了,而家bb已經3個月大,見到佢健康快樂就最心足。

我信緣,亦信bb係揀我地最好狀態時候嚟,大家都要加油!不要被生bb而放棄自己既生活。無論如何,日子都要往下過

別墅

引用:在住院的㡬天裏,我覺得自己很渺小,之前看

原帖由 Chowchowchu 於 15-02-20 發表
在住院的㡬天裏,我覺得自己很渺小,之前看見有些jm講未曾有過bb 很傷心,亦曾有jm講小產很傷心,有的小產2 ...
好感動! 給我許多警醒...
發現bingo, 去照, 仲未見胎得個囊...以為b 仲細照唔到,回家後, 小心看待自己...又努力刨文做功課...
2星期後, 尋日有痛去急症照....發現仍然空心胎... 呆左...醫生話要有心理準備...當時唔識反應....
岩岩睇完你篇文, 讓我想通了.... 每人都會經歷傷痛, 最緊要傷痛後要努力站起來, 繼續努力建立自己的人生和將來....

大宅

回覆:勉勵想有bb的妳

好多謝樓主的分享,這個世界是多麽缺乏有妳這正能量的人,對今天的我也很大鼓勵!

複式洋房

正能量大家都可以擁有,在乎你的想法

別墅

經驗傷痛人才會成長,上年10月12weeks大既bb離開左我,今個月原本係預產期,之前好怕自己到左4月又會再傷心,現在諗起都心還是會隱隱作痛,但我好明白bb係愛媽咪先會選擇離開,係適當時候,天父一定會比我一個健康既bb,各位jm要加油呀!

複式洋房

就快一年,想睇下大家成功未呢?

別墅

剛有緣看到你分享,謝謝你。近來心情好down,因為都一直想有bbs,試過2次iui,3次ivf都唔成功,甚至連工都放棄埋。因為當初念住試下唔工作無咁大壓力,休息多的會有幫助,點知都係無緣,我到現在都無心機揾工,但唔做野自己會亂念,又怕唔夠錢供樓,又唔敢大使買野,完全無左方向。

別墅

Thanks for sharing! 加油

子爵府

很好的分享,謝謝
祝福大家有健康身體,有健康嘅BB
加油

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

好勵志的post, 睇完才發現自己的問題真係好渺小

大宅

真心多謝妳嘅分享,我自己都要說服自己要順其自然。
我祝福妳,希望妳快d有好消息。

複式洋房

多謝你既分享
大家一齊加油!
要感恩身邊擁有既一切

祝身體健康,早孕呀!

大宅

謝謝,各位姐妹一齊加油

大宅

感動!樓主加油呀!
我7月都冇左小b,嗰時日日個世界都係灰色的...
而家剛剛check到,希望順順利利!希望在明天

子爵府

引用:在住院的㡬天裏,我覺得自己很渺小,之前看

原帖由 Chowchowchu 於 15-02-20 發表
在住院的㡬天裏,我覺得自己很渺小,之前看見有些jm講未曾有過bb 很傷心,亦曾有jm講小產很傷心,有的小產2 ...
jm,妳很勇敢及大愛。有時我們不遇意,可能把困苦放大了。當一切隨遇而安,反而會有另一新年景象呢!

複式洋房

多謝你的分享,希望大家可以一齊快d有個小天使到黎我地既世界。加油

大宅

畀面勳章

JM多謝你分享。上星期我20週的BB走了,bb出黎的一刻心如刀割...無錯,在醫院會見到不同的故事,同房有一位mama宮外孕,兩位初期流產,一位岩岩驗到但大量出血,但相同的是,大家都是渴望自己的寶寶但無奈上天同我地開左個很大的玩笑。但願大家都心願達成,可以抱着自己的寶貝。

複式洋房

大家也要努力呀,不要氣餒

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

多謝分享~~

保持樂觀真係好重要。。我地大家要互相支持。。一定會有好消息架

別墅

多謝樓主分享,睇到眼濕濕。。因為我又係上年呢個時間發現左有bb,但係11月尾約8w左右無左心跳,當時勁唔開心成日喊。。。但日子都要過,所以收拾心情返工去旅行散心,同朋友食下飯,雖然會突然間諗起小b,會忍唔住傷心。。。

而家失去嘅bb又返黎,26w啦,希望bb健康出世。。。

首頁

尾頁

跳至