醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期爸爸在家跌到,
腦出血有一cm大,
弟一天成日訓、但認到人,
第二天冇咁眼訓',認到人但忘.記了昨天誰探他,講野條利打结,講野一夠夠,手腳陏得,但行唔到,似脚較咁,
第三天間中頭腦不清……即係話見有人頭又話有野雀仔飛來飛去,但認,到我們,講野開始清楚,但腳冇力,手有力,
第四日同弟三日差不多……加喝睡。

這樣是否中風還是老退化?
請有經驗姐妹分享thx

象牙宮

有冇入院...?

有的似我母親. 看附近普通醫生还說不是...

我地都覺有的中風, 結果是我決定call 999 入院. 真係中風.

講野條利打结,講野一夠夠,手腳陏得,但行唔到,

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

333s 發表於 15-2-21 19:35
有冇入院...?

有的似我母親. 看附近普通醫生还說不是...
我爸爸巳在e院
你媽媽幾歲?
我爸爸75了

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:爸爸似中風定腦退化

傻既,
都在醫院,當然話比醫生知,醫生會答你,而且住得院有晒檢查抽血又照x光,一定清楚過旁人,你咪自己亂想。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

腦出血係出血性中風,醫生應該已同你講。中風初期會有類似情況,有點迷迷糊糊,遲些醫院應會安排做復康運動。

複式洋房

being2011 發表於 15-2-21 22:33
腦出血係出血性中風,醫生應該已同你講。中風初期會有類似情況,有點迷迷糊糊,遲些醫院應會安排做復康運動 ...
而家係安排緊復康運動,但見爸爸一天清醒但第2天又蒙糊,
蒙糊情度係……成日有幼覺話有人頭及有小朋友係天花板之類><

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

nadokyle 發表於 15-2-22 00:07
而家係安排緊復康運動,但見爸爸一天清醒但第2天又蒙糊,
蒙糊情度係……成日有幼覺話有人頭及有小朋友係天 ...
腦受損,有幻覺唔出奇。最緊要努力做運動,可以既話,去針灸。有咩問題,可以問下姑娘、醫生、物理治療師...

複式洋房

原來係咁……thx sixter

仲有佢而家係e院只是座的階段,
護士唔比佢去tolet,大小二便在床邊,
又鴨左片,如果將來去政府安老院D人好5好?
而家幫爸爸排緊日間正府物理治療朝9晚5,5点之後就回家,但其實都帕姐姐照顧5到佢,如果去正府安老院排得耐5耐?同D嬏嬸好5好人?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

其實最壞既打算係行唔到,自己照顧唔到自己。其實你爸爸都係剛剛中風,雖然現在未能行,但係有機會係靠運動同針灸行番(當然未必好似以前咁行,行得番都要用柺杖。)你地可以做既係鼓勵佢要努力做運動,關心佢叫佢唔好放棄。有好多嚴重過你爸爸既,甚至昏迷過既,都可以行得番。

我唔係咁贊成老人家入老人院,除非老人家係心甘情願或者係全癱,屋企完全無法照顧,如果一行唔到就叫佢走,我覺得個老人家有被遺棄同負累屋企既感覺,真係好可憐好慘。政府應該係好過私營老人院,但係入到去,可能連僅有既活動能力都無埋,因為係裡面無人會陪你亞爸做運動同練行、同埋24小時睇實你活動情況。我認識一位長者在第二次中風後仍然可以行,可以自己係公園練行;點知入左院舍之後,唔小心跌斷骨,之後行唔到,咁心肺功能差左、抵抗力弱左,最後就患肺炎死左。

但係你爸爸中風又唔似係咁嚴重,只係而家病倒初期,元氣大傷,所以好疲倦又無力,真係要時間慢慢康復。現有階段,要多請教物理治療師同職業治療師,如何扶抱中風病人,在家如何照顧等事,叫你工人一齊學。只要你爸爸行得番幾步,自行去到廁所解決大小二便咁,一般工人姐姐都識得照顧,而且工人姐姐可以陪佢係家居環境做運動,你爸爸既健康相信會好過係院舍。我見有些老人家行唔到無去院舍既,都可以由工人照顧。所以唔好太快諗老人院,當然你可以當係買個保障,搵社工申請排住隊先。

另外以後飲食都要清淡,低糖、低脂、低鹽就一定要,唔好經常外出用膳;總要定時量血壓、做下簡單運動咁。唔係又會再中風。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:原來係咁……thx sixter 仲有佢而家係e院只

原帖由 nadokyle 於 15-02-22 發表

原來係咁……thx sixter
前排社工話,政府老年院要排幾年

複式洋房

Wa....排咁耐x..x
咁政府老人院同日間物理治療朝9-晚5,係咪2樣野??
我有D亂??

Thx all

複式洋房

回覆 being2011 的帖子

針灸在那裏可以??
你個例子針幾耐可以行到?

因爸爸比較大男人及固執……怕佢係要自己行去厠所,
因厠所地好扇,我以為政府老人院內有物理治療師,又有護士……

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

nadokyle 發表於 15-2-23 11:23

針灸在那裏可以??
中風首幾個月係康復關鍵期,所以要把握呢段時間努力去做運動或針灸。現在有些醫院亦設有中醫針灸服務,你可以問下,我聽有人未出得院,會搵針灸師上病床去醫,不過一定要問過醫院醫生可唔可以咁做。唔可以單依賴針灸,也要運動,我既例子都要幾個月先行到,不過應該係嚴重過你爸爸。

其實你亞爸如果行得到,佢又要堅持去廁所既話,係無問題。如果佢行得唔穩,只要有人從旁睇住佢行去到廁所就可以,行到既一定要行下。

複式洋房

Ok明白,但我卮爸仲係一時清醒,一時唔清醒,所以怕佢頭昏跌落地,
所以怕唔敢比佢自己去敢比自己行去厠所,怕佢扇到

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

nadokyle 發表於 15-2-23 21:04

Ok明白,但我卮爸仲係一時清醒,一時唔清醒,所以怕佢頭昏跌落地,

現階段係剛中風,唔清醒,加上係醫院,緊係唔可以落床。病穩定之後,個人完全清醒,又開始學行,到行得穩返到屋企,搵人睇實就無問題....廁所濕滑,係地下就要加防滑墊.,.

複式洋房

being2011 發表於 15-2-24 12:05
現階段係剛中風,唔清醒,加上係醫院,緊係唔可以落床。病穩定之後,個人完全清醒,又開始學行,到行得穩 ...
明白哂……謝謝你分享……thx
訓床大約幾耐??

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

nadokyle 發表於 15-2-24 15:37
明白哂……謝謝你分享……thx
訓床大約幾耐??
人人唔同,要睇病人康復進度。你唔駛咁擔心,最緊要你亞爸郁到時,就要佢努力做,唔好錯過康復機會。

複式洋房

being2011 發表於 15-2-24 17:53
人人唔同,要睇病人康復進度。你唔駛咁擔心,最緊要你亞爸郁到時,就要佢努力做,唔好錯過康復機會。
...
明白……謝謝你解答Thank you so much

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

nadokyle 發表於 15-2-24 23:25
明白……謝謝你解答Thank you so much
唔好客氣,希望你亞爸早日康復,以後健健康康!

男爵府

我的育兒心得勳章 DHA勳章

希望你亞爸早日康復!!
叫醫生睇下, 唔好自己估.

首頁

尾頁

跳至