跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想同亞仔搵學前班呀,你地有冇呀?

別墅

妳可以睇吓以下呢條link參考 :
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/?lang=c

大宅

I enrolled the kindergarten (N1) in Balehor's.

大宅

Where do you live? Western or Eastern?

原文章由 sasa1034 於 08-6-3 10:34 發表
我想同亞仔搵學前班呀,你地有冇呀?

禁止發言

大宅

Yes, near Sai Wan. Which kindergarten will you enrol?

原文章由 Sum107 於 08-6-3 16:27 發表

Are you living in western district? Me too...

男爵府

我住天后,想報靈糧堂

禁止發言

珍珠宮

2024年龍年勳章

呢間無學前班架喎, 我住灣仔, 暫時打算報玫瑰崗及太古城的
st anna, sasa, 我一路都以為你住kln架.

原文章由 sasa1034 於 08-6-3 17:21 發表
我住天后,想報靈糧堂
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

I agree. I would like my bb to walk to school. So I wouldchoose the kindergarten near my house.

原文章由 Sum107 於 08-6-3 19:46 發表
Up to this moment, I'm not planning to let Yan Yan go to 學前班. For K1, maybe True Light or 聖心, close to where I live. How about you?

I don't want to let her travel a lot to go to school... ...

別墅

原文章由 Jessy 於 08-6-3 23:16 發表

請問妳玫瑰崗是否係一條龍可以直升佢的小學?
因我住柴灣 , 如果bb讀東區的幼稚園是否便不可以獲派中西區的小學? (因我以前係新界住 , 所以香港島的學校我唔熟識)

珍珠宮

2024年龍年勳章

玫瑰崗係可以一條龍, 不過佢小學係直資, 要比錢架喎. 其實我唔係太鍾意佢間小學, 只係鍾意幼稚園咋, 所以我唔打算直升的, 或者到時先再算啦. 可能到時改變主意的.

無論你讀邊一區邊一間幼稚園, 升小學時如果唔係楝直資學校的話, 就係政府派位架喇, 政府分2部份的, 甲部係計分的, 但你可以選擇全港九新界咩區都得, 如果甲部無學校收, 就等乙部大抽獎, 乙部只可以楝自己住o個區, 其他區無得諗架.

原文章由 mrsyam 於 08-6-4 11:56 發表

請問妳玫瑰崗是否係一條龍可以直升佢的小學?
因我住柴灣 , 如果bb讀東區的幼稚園是否便不可以獲派中西區的小學? (因我以前係新界住 , 所以香港島的學校我唔熟識) ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

del.......

[ 本文章最後由 Jessy 於 08-6-5 00:04 編輯 ]

別墅

原文章由 Jessy 於 08-6-5 00:00 發表
玫瑰崗係可以一條龍, 不過佢小學係直資, 要比錢架喎. 其實我唔係太鍾意佢間小學, 只係鍾意幼稚園咋, 所以我唔打算直升的, 或者到時先再算啦. 可能到時改變主意的.

無論你讀邊一區邊一間幼稚園, 升小學時如果唔係楝 ...

妳意思甲部份是否指自己去申請入讀心意的小學 ?
(唔好意思我唔係好清楚個程序 , 所以比較多問題)

珍珠宮

2024年龍年勳章

Yes, 全對. 不過就要計分羅.

原文章由 mrsyam 於 08-6-5 10:00 發表

妳意思甲部份是否指自己去申請入讀心意的小學 ?
(唔好意思我唔係好清楚個程序 , 所以比較多問題)

男爵府

靈糧堂冇學前班架,哎呀!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

玫瑰崗好似幾好喎!

男爵府

醒目開學勳章

Jessy﹐你係咪淨係報呢兩間呀﹖
我都會幫我豬仔報st anna﹐請問係咪可以入紙架哪﹖
本來想試埋維記﹐但應該都係好渺忘﹐所以放棄
另外或者會報埋康怡A/C kindergarten

珍珠宮

2024年龍年勳章

玫瑰崗就9-10月先報得, st anna 我唔知喎, 我仲諗住正常都係9月先入紙所以諗住9月先打去問咋!!

你住太古城呀? 我住灣仔, 附近都無好野, 係咪都要坐校車...:;pppp:

原文章由 zillyzizi 於 08-6-8 06:14 發表
Jessy﹐你係咪淨係報呢兩間呀﹖
我都會幫我豬仔報st anna﹐請問係咪可以入紙架哪﹖
本來想試埋維記﹐但應該都係好渺忘﹐所以放棄
另外或者會報埋康怡A/C kindergarten

...

男爵府

熱血勳章

我係住柴灣, 都打算報n1, 我打算幫細j報蘇浙, 大囡都係果到讀nursary, 讀完出去考kindergarten間間都收, 因為蘇浙既nursary, kindergarten & primary school係東區都頗出名的.

首頁

尾頁

跳至