跳至

首頁

尾頁

大宅

我辭咗工喇! 呢個係雖則係一個好開心既決定, 但同時亦都係個好難做既決定, 我都諗咗兩三個月, 最終都決定, 唔做野一排咁多喇!

我其實都幾鍾意我份工, 最衰係時間超唔定時, 每晚12點幾先知, 第二日返乜鐘數, 我自己辛苦唔緊要, 但因為我朝早要湊一哥去奶奶度, 晚黑又湊佢返屋企, 見到阿仔日日都要跟住我唔定時既時間起身食早奶, 真係唔忍心呀!

家吓我會停工專心做全職mama, 抖幾耐仲未決定, 只係知我一定會再做野, 至於會做返本行, 還是轉行, 就想趁呢個難得既假期好好咁諗清楚

係度, 我好想多謝身邊既家人/朋友同埋0703既mama, 我初時以為, 有份工好好地, 唔做走去湊仔, 一定好多人反對, 但原來個個都好支持我咁做, 仲有人話我偉大(因為我真係100%working woman, 無人諗到我會做湊仔婆架!), 真係唔敢當

由全職返工, 轉做全職湊仔, 我本身覺得幾大壓力, 雖則可以全程對住個仔, 但我深明fulltime mama既難處, 所以希望大家多d提點我, 多一個人支持, 我會多一分力量架!

侯爵府

原文章由 朱寶 於 08-6-3 11:36 發表
我辭咗工喇! 呢個係雖則係一個好開心既決定, 但同時亦都係個好難做既決定, 我都諗咗兩三個月, 最終都決定, 唔做野一排咁多喇!

我其實都幾鍾意我份工, 最衰係時間超唔定時, 每晚12點幾先知, 第二日返乜鐘數, 我自己 ...

支持你呀!! 多d 時間對亞b 都好既, 因為佢地真係大得好快.

亦好佩服你, 我耐性麻麻應該唔可以做到全職mami

加油

o甘你又可以寫多d blog

大宅

回覆 #2 jjwmkk 的文章

多謝你呀!

我都無乜耐性, 好彩我有奶奶做後盾, 有乜事都有佢幫我湊

可能以後無家下咁多時間寫blog呀!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

你好叻呀! 我就無咁大決心喇! 同阿仔玩多陣都覺得好攰~
bb e+學嘢好快~ 真係要把握時間

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實做full time mama 咪仲好, 雖然家庭收入小左, 但可以陪住bb 一路成長, 呢d 咁珍貴嘅時刻真係用錢都買唔返. 我放完產假返工就會即刻辭職, 希望自己真係可以做到一個稱職嘅媽媽啦, 以後大家可以互相交流同支持下, 加油~

大宅

我同阿仔玩一陣都好累架, 希望唔駛返工之後, 精力會好d, 同佢玩多d喇!
原文章由 kerkermui 於 08-6-3 12:21 發表
你好叻呀! 我就無咁大決心喇! 同阿仔玩多陣都覺得好攰~
bb e+學嘢好快~ 真係要把握時間

大宅

我都好似你咁, 朝頭早湊去我mama到, 夜晚湊返自己屋企, 但係我時間就好定, 返朝9晚6

別墅

支持支持你呀!!

子爵府

一媽,加油~!
我都支持你!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你真係好大勇氣呀,可以多d時間對住個仔真係好!我都係每日朝早湊仔去媽咪到,夜晚返自己屋企,放假就自己湊,我份工要輪班,所以我都好明白你既諗法,呢幾個月都諗過唔做全職湊仔,不過仲未有勇氣去面對做全職媽咪,我驚自己無耐性....
anyway,決定咗就全力以赴,你一定得既!加油呀,能夠見証bb每一日既成長,真係好幸福架!

我其實都幾鍾意我份工, 最衰係時間超唔定時, 每晚12點幾先知, 第二日返乜鐘數, 我自己 ...

複式洋房

其實我都好想做full-time mami, 因為我好鬼鐘意小朋友,但又擔心開支越來越大,想佢學咩學咩.....唉..朱寶你真係勇敢

大宅

錢係好重要, 但如果真係可以為自己寶貝放棄份工作, 真係好難得.

但係對我黎講, 做全職媽媽,可能仲辛苦過返工, 揍bb要好有耐性,愛心, 全職真係好難, 我怕我日日對住蓁蓁小姐, 遲d我要坐監, 因為比人告虐兒...

大宅

朱寶,恭喜你

呢個真係一個難得的機會同BB一齊學習同成長。我都係今年2月辭咗份工湊女,起初都擔心自己會悶,但當你親眼睇住及陪住佢哋成長,乜嘢都抵返。(唔可以用錢比較)

男爵府

恭喜!恭喜!

可以放低工作係好事黎架, 特別對於我地呢d有囝囡既在職媽媽~
我就要繼續努力, 搵$$$$$

大宅

好多謝各位mama既支持同意見

我做決定前都諗左好耐,最緊要梗係計好條數喇! 不過, 工同錢都可以搵過, 但一哥既童年, 無咗就係無咗, 所以係可以有得揀既情況之下, 我做咗呢個選擇, 我諗得應該多過失

我家下仲有個幾星期就last day, 一方面好開心, 一方面心理壓力都幾大, 因為要全日對住一哥, 佢家下扭計左好多, 我怕我會搞佢唔掂

我會努力試下, 希望得喇!

大宅

我都好想學你咁辭職啊~~

大宅

辭工最大既因由, 當然係我個仔, 我細個baba同mama為左搵食, 好少陪我, 大個咗梗係知道佢地辛苦為左我地, 但有d野真係錯過咗就錯過咗, 我家下都好錫我baba同mama, 但總係有一份疏離, 無某d人同父母好close好close個種感覺, 或者係咁, 我唔想我個仔同我既關係都係咁 .................

除咗阿仔之外, 當然仲有其他原因, 加加埋埋先至有咁既決定

我覺得, 各有前因, 你睇我好, 我睇你好, 但我想信呢個決定, 應該係得多於失既

再一次多謝大家支持, 每多一份支持, 多一份力量, 係真架!

大宅

好媽媽勳章

我係全職媽媽,我湊仔真係辛苦過返工,又要做家務,又要照顧佢地o既起居飲食,真係24小時都唔夠用架....希望無嚇親你啦!!唔知係咪我特別多野做呢??
但當你見到bb 一日一日o甘轉變,你就覺得係100%值得架啦!!無野重要得過bb成長,因為過o左就追唔返啦!!
加油呀!!大家交流下!!支持你!!!!

民房

咁你應該係做傳媒呢行!因為我以前都係因為無定時返工時間而辭咗份工。

可敏

男爵府

熱血勳章

朱寶,

恭喜你呀, 我都試過冇做野2年揍大囡架, 我支持你架, 冇做野呢, 時間過得好快, 有時呢係會有d悶, 但係睇住佢地成長真係好唔同. 因為自己揍同比任何一個人揍都有好大分別, 你100%睇住佢成長, 個感覺好正架, 既來之則安之, 而家決定左就全力以赴, 加油.

首頁

尾頁

跳至