少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

agree, 以前我見過朋友啲仔女, 喺酒樓食飯會一路食一路圍住張枱走嚟走去, 好煩, 到而家佢啲仔女上小學喇, 食食吓飯都會無端端走開玩, 最憎. 所以到自己個仔, 我好堅持未食完唔準佢離枱...一開始可以自己攞spoon食嘢就要佢坐high-chair, 到佢可以埋枱食飯都要堅持食完先至可以落地, even外出都係要堅持, 而家阿仔兩歲半, 可以自己坐枱仔櫈仔食飯, 未食完佢唔會自己離開個位.
原文章由 Lamui 於 08-6-3 22:33 發表
呢一啲在屋企食飯已經要教!未食好飯,係唔準離開張枱!!放過他一次周圍走,咁就好難返轉頭!!!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

因為一開始就容許此行為發生, 再遇同樣情況, 小朋友都會有同樣要求, 你想糾正, 就要堅持. 或者外出前先講好條件, 有無試過帶筆(蠟筆, 就算劃咗手仔都唔怕洗唔甩)同簿仔佢畫... 再不然, 犧牲外出食飯時光, 等佢在家能做到你的要求, 再嘗試外出食飯.
原文章由 jlie 於 08-6-3 19:03 發表
我已帶好多toys俾佢, 但佢食幾啖就要出去. 入返來又食幾啖then又出去. This is unacceptable!但這樣才肯食飯, 點算? I am so frustrated! 點樣教仔仔出坐街定定食飯呀?

Thanks for your feedback.

jlie ...

首頁

尾頁

跳至