在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係由懷孕個時已經辭工湊B, 直到佢兩歲入學前班我才出來工作, 睇驗到做 FTM 及 working mama 的辛苦與開心, 依家小朋友已經 3.5歲啦, 我頭痛緊佢黎緊暑假點算, 因為平日返全日班, 爸爸湊到佢返學, 而放學就婆婆湊, 我地兩公婆放工就去接佢回家, 但暑假成個半月, 根本無咁多假可以請到照顧佢, 奶奶媽媽又幫唔到手, 老公叫我辭工唔好做, 專心湊仔 .....

我試過搵托兒所, 但人地都要放暑假, 最多都係照顧到幾日, 但我諗, 因為個暑假而辭職, 值得嗎?
大家可以比下意見我嗎?

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

如果份工OK, 咁就試下搵其他人湊暑假 (重有時間搵)

如果份工麻麻, 咁就專心湊仔先
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你咁問即係你都唔想辭工? 咁不如搵工人或姨姨去湊.

複式洋房

回覆:ivychan5252 的帖子

試吓找姨姨照顧半日,婆婆半日

大宅

回覆:由全職轉到在職, 再由在職轉返全職 .... 爭扎中....

視乎你鐘意打工定湊仔多啲。
我囡讀果間幼稚園直頭只放紅日,去問果款幼稚園有冇位。

複式洋房

依家份工就一般 lor, 未係吸引到無左佢唔得 .... 其實個心一半一半, 但偏向湊 b 的比較多一點

唉, 我家老公煩到爆呀, 姐姐又唔比請, 鐘點又話唔得, 我媽未必湊到(加上我仔唔太喜歡跟婆婆), 奶奶更加唔使講(太可怕) ... 我因為呢件事, 同我老公嘈左幾次, 佢一味只叫我 resign, 但唔會幫手想辦法, 我講出幾個辦法, 佢就一味 reject 我, 死唔死呀!~ 我 d 朋友都好主動話我湊呢個暑假 (佢地係FTM), 老公又話唔放心, 真係比佢激X死呀 .....

子爵府

回覆 ivychan5252 的帖子

其實你都傾向resign而你老公又開到口叫你resign, 咁就唔好做自己湊番個小朋友先啦。工之嘛,要搵隨時都可以搵得番啦,小朋友嘅童年錯過左就追唔番。

複式洋房

回覆:darichie 的帖子

同意

大宅

你個行易搵工嗎?反正又唔係做緊筍工,先辭工揍仔,開學後再搵嗎?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我係由懷孕個時已經辭工湊B, 直到佢兩歲入

原帖由 ivychan5252 於 15-02-23 發表
我係由懷孕個時已經辭工湊B, 直到佢兩歲入學前班我才出來工作, 睇驗到做 FTM 及 working mama 的辛苦與開心 ...
你住邊頭? 我可否幫到你

珍珠宮

引用:回覆+ivychan5252+的帖子其實你都傾向resig

原帖由 darichie 於 15-02-26 發表
回覆 ivychan5252 的帖子

其實你都傾向resign而你老公又開到口叫你resign, 咁就唔好做自己湊番個小朋友先 ...
超級同意。
為呢件事同老公有意見分歧, 幾無謂。 何必影響夫妻感情,反正你都偏向湊Bb

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

複式洋房

你老公都不為伱想

大宅

回覆:由全職轉到在職, 再由在職轉返全職 .... 爭扎中....

搵個湊仔姨姨得唔得!

子爵府

引用:我係由懷孕個時已經辭工湊B, 直到佢兩歲入

原帖由 ivychan5252 於 15-02-23 發表
我係由懷孕個時已經辭工湊B, 直到佢兩歲入學前班我才出來工作, 睇驗到做 FTM 及 working mama 的辛苦與開心 ...
試下找社區保母。

首頁

尾頁

跳至