興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

現在部電腦是vista機,我仔話有時上網無聲,估計不是咪的問題,因為現在用的咪是新買的,佢話打機有時會較慢,應該不是router問題,因為已買新。用的是光纖500M。
部電腦一開就成日,用notebook OK 嗎?我見notebook 用三小時就無電了。
砌機是不是較靈活?但我對電腦係完全不懂的。

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:heiB 的帖子

原全不懂,就廠機加顯卡同加4gb-8gb ram。配置。
online 睇睇dell 廠機,再出街睇下 連鎖店 廠機比較下價錢/效能。

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

男爵府

回覆 linggo 的帖子

咁notebook還是desktop好?

Dell 機不可以加顯示咭的。

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 heiB 的帖子

notebook 係省空間, 流動 ; 最好一次性配置最合適硬件.
desktop 係性能強, 可後加配置....可以因需要, 加減配件...

# 完全睇你自己地方和用途...
# 因你需求打機, 最好就 desktop .... 現今desktop 都可以好纖巧...性質與 desktop 類同, 都需要一次性選擇最合適配置. 否則就揀傳統大機箱, 因應需要後加顥卡.
# dell 機....可以是 notebook / desktop
# 因唔知你仔打機, 要求有多高, 如只是一般 平面 遊戲, 就唔需要加卡, 省位 notebook 或 細機箱 desktop 都合適.

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

男爵府

回覆:linggo 的帖子

我買開大機,諗住加嘢方便,但依家d機出得快,用兩、三年d款和速度已追不上。所以我覺得慳位的話,細case已足夠。

別墅

引用:現在部電腦是vista機,我仔話有時上網無聲

原帖由 heiB 於 15-02-23 發表
現在部電腦是vista機,我仔話有時上網無聲,估計不是咪的問題,因為現在用的咪是新買的,佢話打機有時會較 ...
可以pm我 幫你砌 可以為你嘅需求度身釘做

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

heiB 發表於 15-2-24 09:44
回覆 linggo 的帖子

咁notebook還是desktop好?
Dell desktop 可以加display card, Dell 冇提供但可以自己加, 部份亦已有獨立顯咭.

複式洋房

我會簡desktop~~~:lol

複式洋房

如果冇諗住部腦要拎出街,DESKTOP性能會比較快D,建議選擇ITX 底板,大機料超細機箱。

首頁

尾頁

跳至