家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

賣咗層樓,有ard300萬,除咗買樓之外,有咩好提議?銀行利息好低⋯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:賣咗層樓,有ard300萬,除咗買樓之外,有咩

原帖由 reneewong54 於 15-02-23 發表
賣咗層樓,有ard300萬,除咗買樓之外,有咩好提議?銀行利息好低⋯
唔好耳仔軟亂買野,妳在這裡的AGENT眼中是待劏的肥羊~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆:三百萬可以做咩賺D錢?除咗買樓

做家期

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

係定期~ sorry

水晶宮

hashtag影視迷勳章

做定期港紙、人民幣,買股票(收息股),唔買仙股

禁止訪問

禁止訪問

引用:賣咗層樓,有ard300萬,除咗買樓之外,有咩

複式洋房

回覆 reneewong54 的帖子

人仔/港元定期人仔/港元債券
收息股(公用股、REITS)
創業

複式洋房

引用:回覆+reneewong54+的帖子人仔/港元定期人仔

原帖由 zilch01 於 15-02-24 發表

人仔/港元定期人仔/港元債券
其實唔係我既⋯都係屋企人既,不過佢年紀大唔識投資問我意見,但我都唔識⋯可唔可以講得詳細D呀?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+reneewong54+於+15-02-23+發

原帖由 大力大力 於 15-02-23 發表
唔好耳仔軟亂買野,妳在這裡的AGENT眼中是待劏的肥羊~
哈哈 已經有人搵我啦,不過好在D錢唔係我既,係屋企人既姐~

複式洋房

引用:係定期~+sorry +

原帖由 金仔媽媽 於 15-02-23 發表
係定期~ sorry
定期利息好似好低啊!

複式洋房

年幾大要些穩陣投資好正常,可以將筆錢分散到不同的工具成組合。要視乎嗰筆錢幾時要拿返黎洗,例如屋企人已退休,而家d錢係退休金,未來一兩年要拿回部分作生活費x,咁x最好只放入港元定期,因為冇風險。
如果剩返筆錢三五年先要洗,可以買三五年到期的債券。人仔與否,要視乎你點看人仔於三五年後的匯率,這是匯率風險。意思係到時低過而家就蝕=風險。

如果可以再長d嘅,可以買股票,上落較債劵大,而且冇到期日,但假設股價下跌可等佢返升(公用股是防守股,上落波幅相對較少,對經濟好壞關係不大,因為係必需品),不是每隻股票都可等佢返升,必需品一定升得返,不過要做少少功課(避免在高位入市)

公用股
中電
港燈
香港中華煤氣

REITS,一般是商場或寫字樓的業主,例如領匯。除咗領匯其實仲有好多收租股
http://www.aastocks.com/tc/stocks/market/industry/sector-industry-details.aspx?industrysymbol=6013&t=1&s=&o=&p=

REITS每年的股息有5-7%大把選擇,領匯只得3.4%左右。

別墅

買直債

複式洋房

引用:買直債

原帖由 AmyWong1982 於 15-02-25 發表
買直債
請問咩來架?我係理財白痴⋯

別墅

reneewong54 發表於 15-2-25 14:04
請問咩來架?我係理財白痴⋯
即買債券, 無年期個D

男爵府

AmyWong1982 發表於 15-2-25 14:14
即買債券, 無年期個D
可唔可以介紹下? 直債一定要受價格風險, 請問係唔係呢?

公爵府

俾我就炒股
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

炒股,超高風險,no way!😊

別墅

kazakaza 發表於 15-2-25 15:02
可唔可以介紹下? 直債一定要受價格風險, 請問係唔係呢?
其實我唔係專家, 但我個agent話直債, 有間放年半, 有6.5%息, 心動中!因為距話6.5%係保證的

男爵府

AmyWong1982 發表於 15-2-25 17:59
其實我唔係專家, 但我個agent話直債, 有間放年半, 有6.5%息, 心動中!因為距話6.5%係保證的 ...

我睇左一個post, 講話直債係發行公司可以唔"屬"番個債,.e.g. 市價低於100蚊(面值)時就有機會唔買番,... 咁投資者要係2手市場上甩手先拎得番本金....

首頁

尾頁

跳至