心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有熟人都蒲BK,怕被發現,地裂

大宅

回覆:搵唔到根源,無從入手自己改善

聽落都好多挫折感。其實你好想有人關心,明白宋朝安慰。但身邊人一係就比較遲鈍,直接,自我,無咁細心同照顧你感受。

其實問題有部份在別人度,你真係控制唔到人哋把口。但一部份你能做的,是你把唔開心再表達多些,等遲鈍的家人,朋友明白,而唔好收埋咗自己唔開心就算。即係幫自己講多幾句。例如,無蛋糕,你可以話,係呀,無有乜所謂,我鍾意見到你哋,食餐飯已係慶祝。又或,無咪落街買,你咁講係咪唔歡迎我先,生日我想開開心心㗎嘛!

至於真係自私和唔關心你那些朋友,路人,唯有接受現實和疏遠啦。。。

同埋你可能比較上心d唔開心事。你試下每日寫三樣嘢讚自己,三樣感恩的事。日日寫。寫咗一輪你會發覺你自己其實好多可愛之處,而你遇到的確有衰人,但也有些好人㗎呢。。。

俾少少意見,希望你唔好介意

別墅

唔明同事呢句有咩問題 ?
返工同事無啦啦話“好悶,講個笑話俾我聽下”

男爵府

回覆:Anastasia-sa 的帖子

咁你老公係點對你架

男爵府

引用:唔明同事呢句有咩問題+?返工同事無啦啦話“

原帖由 iamlove 於 15-02-24 發表
唔明同事呢句有咩問題 ?
返工同事無啦啦話“好悶,講個笑話俾我聽下”
我明喎,應該係樓主同個同事都不太熟,但個同事好似當佢下人咁命令佢tum佢笑

子爵府

你應該回敬呢0的人。

阿媽話你冇蛋糕,你話蛋糕會食到人三高,唔0岩年紀大食。

你喊家姐叫細佬唔好理你,睇黎你地平日關係都唔多好,你又何必比佢地睇到你喊?

同事,你咪寸爆佢囉,話佢點解呢排個樣唔同左,係咪去韓國行左轉黎? 係咪好好笑呢。

奶奶,更加要下個馬威比佢,點解我0係度? 因為我結婚囉,如果唔係我結婚,奶奶你又需要請親戚食飯咩?

0的9唔搭80的人,你唔鍾意,其實可以疏遠佢地。

突然諗起一句歌詞:
Baby
Be a giant
Let the world be small

你要保護自己,0的人先唔會踩你踩到上心口架! 你話佢係老細會出糧比你就話忍佢0者,如果唔係,睬佢都有尾啦。

男爵府

引用:聽落都好多挫折感。其實你好想有人關心,明

原帖由 anan3388 於 15-02-24 發表
聽落都好多挫折感。其實你好想有人關心,明白宋朝安慰。但身邊人一係就比較遲鈍,直接,自我,無咁細心同照 ...
多謝你,一見到咁多字就好感動!!!
係…我記性真係唔差,可惜唔識得選擇性忘記,又唔係睇得開,經常因為一D陳年舊事而鬱悶。
我會嘗試下你換嘅方法!

男爵府

引用:Quote:原帖由 iamlove 於 15-02-24 發表唔

原帖由 seasky21 於 15-02-24 發表
我明喎,應該係樓主同個同事都不太熟,但個同事好似當佢下人咁命令佢tum佢笑

...
多謝你明白!果個舊同事我的確唔熟,可以話在公在私都冇乜接觸,因為部門唔同圈子唔同。無啦啦被落order感到莫名其妙。
7年前嘅事,因為行花市巧遇呢位舊同事,所以又唸起過去工作嘅事情。

男爵府

引用:你應該回敬呢0的人。阿媽話你冇蛋糕,你話

原帖由 dayedaye 於 15-02-24 發表
你應該回敬呢0的人。

我家姐係極strong嘅人,佢向來都話我太弱。其實我好怕事,好多時都係回避低頭,驚還嘴下場會更慘淡。
多謝你嘅鼓勵!!

別墅

引用:無論去到邊,熟絡後得到別人嘅對待都係被嫌

原帖由 Anastasia-sa 於 15-02-24 發表
無論去到邊,熟絡後得到別人嘅對待都係被嫌棄/唔太好,明顯係我有問題,好想改變,但又唔知問題所在,唔知 ...
甘你老公呢?佢錫你咪得羅

大宅

引用:Quote:原帖由 anan3388 於 15-02-24 發表聽

原帖由 Anastasia-sa 於 15-02-24 發表
多謝你,一見到咁多字就好感動!!!
係…我記性真係唔差,可惜唔識得選擇性忘記,又唔係睇得開,經常因為 ...
唔好咁講,你願聽我講咁多,也多謝你。

咁我估你自身家庭中可能係比較被忽略的(有家姐,細佬,即係排中間。中間一般係無咁多關注),唔知有無估錯。咁細個時唔夠\"養分\",就會更想別人明白妳,係好自然的。

加上你家姐性格惡,你為自保,習慣忍咗d情緒,身邊亦無人傾訴,所以亦自然咁鬱埋咗。

但你的優點是又有禮又和睦,相信和人相處都很和諧的。但因人善良,又慣了唔反駁,就容易被人欺負,亦讓你有很多大大小小的傷心往事。

其中一個可以做的練習是,寫信給年幼的自己,明白下佢,錫返佢,俾返夠明白和理解佢,亦可把積下來的其他情緒,例如嬲,痛苦,傷心,恨,寫返出嚟。

寫完之後,用長大的自己,明白返自己,試下告訴自己,你已長大了,有力量去保護自己,表達自己,講出你真正的感受,可要求別人公平對待妳。

只是一點提議給妳參考,希望你不要介意。祝福你越行越開心,越到更多關心你和明白你的人!

男爵府

引用:Quote:原帖由 Anastasia-sa 於 15-02-24 發

原帖由 anan3388 於 15-02-24 發表
唔好咁講,你願聽我講咁多,也多謝你。

咁我估你自身家庭中可能係比較被忽略的(有家姐,細佬,即係排中間 ...
當然唔會介意,而且好興幸有你,多謝你。
你對我童年嘅推斷中9成。
我會嘗試你嘅建議,多謝你!!!!!!!!!!!

男爵府

引用:Quote:原帖由 Anastasia-sa 於 15-02-24 發

原帖由 YSL2014 於 15-02-24 發表
甘你老公呢?佢錫你咪得羅
老公唔會係我嘅所有,我自細已知道唔少男性長輩嘅婚外情/性,所以我對婚姻愛情唔會睇得好重。

別墅

引用:Quote:原帖由 YSL2014 於 15-02-24 發表甘

老公唔會係我嘅所有,我自細已知道唔少男性長輩嘅婚外情/性,所以我對婚姻愛情唔會睇得好重。

...
但如果你地真心相愛,佢十卜你,可以支持你做你知心,你亦可以問佢你有咩地方不足,至少佢一定知點解奶奶唔鐘意你

大宅

你問番奶奶,何解你又係到?
其實唔诜咁灰,你重複再睇多幾次你D大堆野,同我地d comments,你會發覺其實有唔開心嘅小事實屬冇聊人比笑料你,你睇我地覆得你幾正面,係米即時舒服左先?唔洗成日唸埋一邊架,因為我都係咁,所以要學下relax ^.^

大宅

熱血金章

引用:你應該回敬呢0的人。阿媽話你冇蛋糕,你話

原帖由 dayedaye 於 15-02-24 發表
你應該回敬呢0的人。

大宅

引用:Quote:原帖由 anan3388 於 15-02-24 發表唔

當然唔會介意,而且好興幸有你,多謝你。
你對我童年嘅推斷中9成。
我會嘗試你嘅建議,多謝你!!!!!! ...
真係唔好客氣。多謝你不嫌我長氣。祝福你

複式洋房

子爵府

不如你試下返教會,看看有無幫助。

侯爵府

畀面勳章

dayedaye 發表於 15-2-24 11:18
你應該回敬呢0的人。

真係要比個讚你

首頁

尾頁

跳至