心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在份工做左18年,但越做越唔開心,因為d人有什麼事都係話我地錯,連我老闆都一樣,還說人地罵佢,佢就會罵我地,咁再做都沒意思。
但今年就40歲,而學歷得中五,當年英文都不合格,唔知搵唔搵到份萬多玩的工😩

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 gummaowen 的帖子

如果搵文職就比較難, 我都係過咗40, 前兩年公司結束, 從頭搵工, 好多文職都唔請, 而家份工工作量超多, 底薪比市場上低, 日日都要OT, 但有OT錢, 做咗年半, 身心都超累.
不過唔係做開文職既話, 可能其他工作機會比較多.

大宅

回覆:40歲唔知搵唔搵到好工(中五學歷)

我現在份工是文職

男爵府

gummaowen 發表於 15-2-24 09:11
現在份工做左18年,但越做越唔開心,因為d人什麼事徣係話我地錯,連我老闆都一樣,還說人地罵佢,佢就會罵我地 ...
我都找緊工,我之前都有的擔心,但…冇耐只有遲左份工,才可的起心離開公司,我現在同自已講,當比公司炒,唔好再比借囗自己。

珍珠宮

視乎你做開边行啦~ 如果係account / shipping 咁可能易搵d~

我都over 40啦~ 1月中舊公司話做到2月尾close, 我過年前已返新工了~ 人工仲好ok~ 我做shipping~

努力! 对自己有信心, 冇話唔得既 !

大宅

我做supply chain

男爵府

Siuchoi 發表於 15-2-24 17:03

視乎你做開边行啦~ 如果係account / shipping 咁可能易搵d~
你就好,我末找到!

禁止訪問

別墅

引用:現在份工做左18年,但越做越唔開心,因為d人

原帖由 gummaowen 於 15-02-24 發表
現在份工做左18年,但越做越唔開心,因為d人有什麼事都係話我地錯,連我老闆都一樣,還說人地罵佢,佢就會罵我地 ...
做番文職好難,轉做sales果d易d

大宅

我都成日想轉...又怕人工低過而家好多...又怕搵吾到嘢做...而家出去...唔知"朋"咩人地請你...

水晶宮

做物業管理一入行都有萬3喎

男爵府

其實做工廠d工,好多都請,不過就一定要體力勞動,
因為我做過

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Add Oil

大宅

比D信心,幫你打打氣。

子爵府

我又係辭左18年的工,而家啱啱開始搵工,我都怕出面人工好底,我又係中5,唉!

琥珀宮

回覆:liz73 的帖子

點解唔轉行呢?

男爵府

畀面勳章

乜原來現在香港真係搵工咁艱難咩?
你們在沒工作時應該抽出時間update 自己的學歷,或者增添技能,例如電腦課,電腦課程, 學excel 是前途最好的,或者電腦會計,data-entry 都好!襯後生仍有可為,年過55 就比較困難啦!
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至