自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

其實都係大6南方人先咁緊張, 特別係潮汕. 北佬冇咁著緊仔定女, D北方女人嫁去南方都話6299好緊張有冇仔.......生唔出就大檸樂

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:fionlo1988 發表於 15-2-24 13:17 老

原帖由 方麗娟 於 15-02-24 發表
識人生咗7個女, 最後買個仔返嚟
我阿叔生咗11個女,最後生到個仔。大女同細仔年齡相差廿幾年

禁止訪問

侯爵府

生男生女都好, 2 個咩都夠晒皮啦, 錢唔係最重要, 心力個下甘呀

以前男仔要落田耕田呀嘛, 有老個輩道理既

依家男又好女又好都係咁結婚咁生仔咁搵工, 冇咩分別啦

伯爵府

引用:通常呢d家庭最後追到個仔都係廢柴一個,見

原帖由 ieht 於 15-02-24 發表
通常呢d家庭最後追到個仔都係廢柴一個,見太多呢d case
對,我家有個

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我奶奶好討厭,成日笑自己3姑6婆朋友d新抱

原帖由 macdullbaby 於 15-02-24 發表
我奶奶好討厭,成日笑自己3姑6婆朋友d新抱生女。終於自己2個女都生女,仲要係佢最唔喜歡既生肖(之前d女未 ...
你奶奶有病

伯爵府

ieht 發表於 15-2-24 13:55
集萬千寵愛於一身,又點會成材。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:通常呢d家庭最後追到個仔都係廢柴一個,見

原帖由 ieht 於 15-02-24 發表

侯爵府

引用:Quote:原帖由 964000 於 15-02-24 發表現場

原帖由 tomatoMM 於 15-02-24 發表
比我都選擇唔出聲啦
佢個仔都唔認同佢老豆
駛乜出聲
老公都即刻出聲,唔使自己出口咁笨

子爵府

引用:Quote:原帖由+方麗娟+於+15-02-24+發表識人

原帖由 catcatcati 於 15-02-24 發表
我阿叔生咗11個女,最後生到個仔。大女同細仔年齡相差廿幾年

子爵府

catfield 發表於 15-2-24 17:02
我老爺同呢個B6老爺都差不多。

我記得早兩年我話, 最多生兩個, 仔又好女又好都無所謂。
你99都好明白事理

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

回覆 964000 的帖子

子爵府

SabrinaR 發表於 15-2-24 17:09
其實都係大6南方人先咁緊張, 特別係潮汕. 北佬冇咁著緊仔定女, D北方女人嫁去南方都話6299好緊張有冇仔.... ...
潮汕,褔建呢D特別緊張

男爵府

回覆:隔離枱大陸62訓示緊個仔

我陀大女時,為左尊重6299,主動問佢地駛唔駛幫我大女改名,99一句得埋黎:女仔我地唔會改名架喎。。。超

到細女出世,兩老完全不聞不問,岩岩新年C6帶2個女去拜年(我專登缺席),我大女返到黎同我講,爺爺冇抱過我細女。

我6299係潮州人

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

佢未有佢講 老公撐未由佢發癲
唔生佢吹帳 老人家唔駛咁介意佢講野
過人世係同自己老公唔係人地老豆

伯爵府

964000 發表於 15-2-24 17:41
潮汕,褔建呢D特別緊張

我舅父有2個仔, 但大仔生左2個女, 細仔生唔出 (係男方問題). 依家係咁迫兩個新抱生仔....又話要個細仔離婚娶第二個..但根本唔關個新抱事.
每次提起生仔我舅父舅母就好嬲..

講真, 生仔又點. 當年我老豆生CANCER, 要入院化療. 我細佬一次都冇去過醫院探我老豆.

同朋友傾開呢個問題, 佢都話佢阿哥當年失業, 寧願係屋企打機. 都唔去醫院陪阿媽做手術 (個腦有CANCER). 但D女就請哂假, 果日係手術室等阿媽出黎.

我覺得有孝心, 仔女都冇所謂, 不過呢佢地又唔化呢.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

964000 發表於 15-2-24 13:03
新抱剛生了個女,62話:最少生兩三個,如果三個都係女,就生第四五個,生到有仔為止。
個仔話仔女都好只打 ...
呢D62咪當佢唱歌囉! 生唔生佢話到事架咩
放下自在

子爵府

KE11 發表於 15-2-24 16:57
唔關大6事喎
好多香港 6299, 甚至外父外母, 都有同一想法
我得一個女,好采我屋企D人個個都鍚女,因為我屋企人比較西化。
我99個邊都鍚我女架,因為我本來吾打算生,而家有一粒比佢玩,佢開心到lur飯應了

男爵府

如果老爺肯養哂全部孫仔孫女或者我都會考慮下既

男爵府

我家姐第一個生女,係佢6299第一粒孫,都對佢好好,第二胎講明如再係女要再生,重出錢利誘,結果生仔,即時5理大女孫,抱實男孫,攪到家姐整日攪喊細佬至開心,其實我姐夫同佢老豆一樣,鐘意個仔

首頁

尾頁

跳至